Nekdanji premier je aferi Sova po odkritju t. i. črnega fonda dodal nove razsežnosti. Foto: EPA
Nekdanji premier je aferi Sova po odkritju t. i. črnega fonda dodal nove razsežnosti. Foto: EPA
Janez Drnovšek
Če je šlo za obveščevalne podatke, bi jih moral dobiti tudi predsednik države. Foto: EPA
Ivo Sanader
Sanader pravi, da večje neumnosti od Ropove trditve, da se je z Janšo dogovarjal za incidente, še ni slišal, odkar je v politiki. Foto: EPA
Nove razsežnosti afere Sova

Vlada bo poročilo poslala vrhovnemu državnemu tožilstvu, upravo kriminalistične policije pa bodo zaprosili, da pristojni organi preiščejo sum nezakonite uporabe Sove za nadzor mobilnih telekomunikacij v Sloveniji med letoma 1999 in 2005.

Mediji so pisali, da naj bi Sova med drugim prisluškovala SDS-u in RTV Slovenija. Bolj konkretno o vsebini poročila tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak ni hotel govoriti, saj pravi, da je označeno s stopnjo tajnosti.

Drnovšek presenečen nad Sovo
Predsednik države Janez Drnovšek je izrazil presenečenje nad podatki, da je Ropova vlada prisluškovala hrvaškemu premierju. Prisluškovala naj bi pogovoru med Ivom Sanaderjem in tedaj še vodjem opozicije Janezom Janšo, in to tik pred volitvami.

Drnovšek je zanikal, da bi bil seznanjen s kakršnim koli prisluškovanjem Sanaderju in Janši. "Presenečen sem," je med obiskom pri celjskem županu Bojanu Šrotu novinarjem odgovoril predsednik. Obveščevalne podatke sicer poleg premierja dobiva tudi predsednik države.

Drnovšek še pojasnjuje, da je kot predsednik vlade vsem direktorjem Sove izrecno prepovedal prisluškovanje, sicer pa je prepričan, da afera ne koristi nikomur in da škodi državi. Glede namigov o konstruktivni nezaupnici Janezu Janši je dejal, da se z njim o tem ni nihče pogovarjal.

Besedni dvoboj največjih strank
Oglasil se je tudi Jože Tanko, vodja poslancev SDS-a, ki pa meni, da izjave Antona Ropa (SD) nimajo podlage v arhivih Sove, zato gre očitno za laži, ki so dogovorjene in politično motivirane. Po njegovem mnenju škodijo državi, od SD-ja pa pričakuje, da se bo glede Ropovih izjav opredelil. Tanko dodaja, da po navedbah Sove trditev o dogovorih o režiji predvolilnih incidentov v Piranskem zalivu ni v arhivih obveščevalne službe, saj bi v primeru njihovega obstoja Sova to morala navesti v poročilih.

Na besede Jožeta Tanka se je odzval njegov kolega iz parlamentarnih klopi, vodja poslancev SD-a, Miran Potrč. Vodji SDS-a in vsem, ki po njegovem mnenju v danem primeru vnaprej razsojajo, svetuje, da preiskavo dejstev prepustijo pristojnim organom. "Le tako bodo njihove ugotovitve imele potrebno verodostojnost, ne pa prizvoka političnih spletk in političnih obsodb brez dokazanih dejstev." V poslanski skupini SD-ja tudi poudarjajo, da v trenutnih razmerah političnih zaostritev ne želijo prilivati olja na ogenj, temveč želijo prispevati k njihovi umiritvi.

Ropove izjave bo na torkovi seji obravnavala komisija DZ-ja za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb. Njen predsednik Pavel Gantar jo je sklical na zahtevo SDS-a. Nanjo pa sta vabljena nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar ter Anton Rop.

Afera s čezmejnimi učinki
Novica o prisluškovanju že več dni močno razburja javnost, tako v Sloveniji kot tudi na Hrvaškem. Hrvaška je poslala ostro diplomatsko noto, v kateri zahteva pojasnila v zvezi s prisluškovanjem Sanaderju, Sanader sam pa je izjave Antona Ropa, da naj bi se z Janšo dogovarjal o incidentih pred volitvami, označil kot eno največjih neumnosti, ki jih je slišal v svoji politični karieri.

Nove razsežnosti afere Sova