Slovenija

Poudarki

  • Balažic: Komisija ne deluje po načelu ultimatov
  • Hrvaški tisk poln odzivov na reševanje vprašanja
  • Večernji list: Proti načelu pravičnosti vse pravne države na svetu
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.1 od 34 glasov Ocenite to novico!
Olli Rehn
Večernji list: Rehn je inteligenten človek. Zato je verjetno tudi napovedal, da mu bo pri prihodnjem srečanjem s Žbogarjem in Jandrokovićem pomagala pravna služba EU-ja, da bi poskusil Slovencem pojasniti načelo pravičnosti, ter da bi morda predlog malo preoblikoval, ne da bi posegal v njegovo bistvo, da bi Ljubljana dobila priložnost za nov častni izhod. A tudi zadnji!. Kakršna koli druga poteza bi kazala, da je obup pri Rehnu premagal inteligenco. Foto: EPA
       Menimo, da noben proces pogajanj ne more biti končan zgolj po svobodni izbiri ene od strani sredi pogajanj. Ni mogoče v času, ko pogajanja potekajo, enostransko sprejeti nekega vmesnega predloga kot končni predlog.       
 Milan Balažic
       Smo proti nadaljevanju politike izvršenih dejstev in proti temu, da bi si kdor koli na račun Slovenije zagotavljal enostranske koristi.       
 Milan Balažic komentira vedenje Hrvaške.
VIDEO
Bo jutri konec Rehnovega...

Dodaj v

Srečanje "evropske trojice" v sredo

Balažic: Komisija ne deluje po načelu ultimatov
26. maj 2009 ob 13:39
Zagreb/Rijeka - MMC RTV SLO

Novo srečanje evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna in zunanjih ministrov obeh držav Samuela Žbogarja ter Gordana Jandrokovića bo v sredo v Bruslju.

Sporočilo je prišlo od Rehnove tiskovne predstavnice Krisztine Nagy, ki je povedala tudi, da se bo sestanek začel v dopoldanskem času. Uradni govorec ministrstva za zunanje zadeve Milan Balažic je povedal, da se bo srečanje zgodilo v kratkem, ni pa hotel potrditi, da bo to v sredo. Dejal je tudi, da od komisarja pričakuje bolj uravnotežen predlog za rešitev vprašanja meje oz. predlog, ki bo odražal tudi interese slovenske strani.

Balažic: Komisija ne deluje po načelu ultimatov
Hrvaško interpretacijo, da je bil predlog predstavljen po načelu "vzemi ali pusti", je komentiral z besedami, da EU ne deluje z ultimati: "Menimo, da noben proces pogajanj ne more biti končan zgolj po svobodni izbiri ene izmed strani sredi pogajanj. Ni mogoče v času, ko pogajanja potekajo, enostransko sprejeti nekega vmesnega predloga kot končni predlog." Dodal je, da dokler ni vse dogovorjeno z vseh treh strani, ni nič dogovorjeno. Hrvaška vlada pa po njegovih besedah vztraja pri stališču, "ki izraža nepripravljenost za nadaljevanje pogovorov, tudi nepripravljenost na kompromis".

Ob tem velja spomniti, da je Jandroković že v ponedeljek poudaril, da bo odšel na sestanek v Bruselj, a le za to, da bo povedal, da je zanj zadeva z zadnjim Rehnovim predlogom končana.

Hrvaški tisk poln odzivov na reševanje vprašanja
Hrvaški tisk pa prevevajo odzivi na reševanje mejnega vprašanja. Jutarnji list piše, da se bodo v spor vključile ZDA, in ugotavlja, da je slovensko zavlačevanje pripeljalo do absurdnega stanja. "Hrvaška ne želi sprejeti sprememb, Slovenija še vedno ne razmišlja o umiku deblokade, očitno dokler ne bo dosegla tistega, kar zahteva, Evropska unija pa je na robu potrpežljivosti in nima načina, da bi presekala omenjeni gordijski vozel, ki vse bolj obremenjuje tudi delovanje Unije," piše zagrebški časopis.

Jutarnji list: Hrvaška bo zahtevala odpravo zadržkov
Ob tem povzema izjavo "visokega vladnega uradnika", ki je dejal, da bo Hrvaška, če bo Slovenija zahtevala razpravo o svojih dopolnilih, v Bruslju izrazila nujnost ugotovitve dejstva, da je Hrvaška predlog evropskega komisarja za širitev Rehna sprejela, Slovenija pa ne. Jutarnji list napoveduje še, da bo ta teden znova srečanje komisarja z obema zunanjima ministroma - Samuelom Žbogarjem in Gordanom Jandrokovičem, na katerem naj bi Hrvaška zahtevala takojšnje nadaljevanje pogajanj oz. poudarila, da naj evropski trio, to so Francija, Češka in Švedska, začne iskati načine za odpravo zaustavitve.

Večernji list: Proti načelu pravičnosti vse pravne države na svetu
Na drugi strani Večernji list ugotavlja, da "končni" Rehnov predlog slovenski politiki daje priložnost za častni izhod, da pa Slovenija tega noče in vztraja pri načelu pravičnosti za določanje celotne meddržavne meje. Reški časnik poudarja, da Zagrebu ni treba skrbeti o arbitraži na celotni meji, ker naj bi se tudi slovenski strokovnjaki strinjali, da je spornih šest kilometrov kopenske meje pri izhodu proti Piranskemu zalivu. Dodaja še, da Hrvaška ne more sprejeti načela pravičnosti in da tega ne bi mogla sprejeti nobena pravna država na svetu.

M. N.

Prijavi napako
Komentarji
mario...
# 28.05.2009 ob 08:18
PICENG
# 27.05.2009 ob 09:42
Hrvatska NIMA podpore 26 članic EU. Saj ne gre za kakšen jeben poltibiro, kjer bi enoznačno dvignili roke za VSE sklepe.
PONOS
# 27.05.2009 ob 09:32
Pa še to res verjameš da bi tako agresorsko državo sprejeli v NATO???ali v EU kjer ima podporo 26 držav razen Slovenije?

Če bi Slovenija zganjala tako politiko 2000 nikoli ne bi bila v teh povezavah!
PICENG
# 27.05.2009 ob 09:32
PONOS, lahko bi si že zapomnil: Slovenija (in Hrvaška) se ni odcepila od SFRJ, ampak sta obe državi nastali z razdružitvijo bivše tvorbe.
To je pomembna razlika in bi bilo pametno uporabljati jo vedno in dosledno.
PONOS
# 27.05.2009 ob 09:30
282. PICENG
Seveda -dokaz je čisto enostaven Slovenija te težave pred vstopom ni nikoli dramatizirala dokler ni postala članica!

Najčažje je nekoga obsodit za tisto kar ti počneš mednarodna poliika ni neumna vse se vidi-Sloveniji bodo že stopili na prste!
PONOS
# 27.05.2009 ob 09:26
284. Jethros
Slovenija se je odcepila od SFRJ=Estonija se je odcepila od SZ=Estonija ne more zdaj zahtevati(bivše skupno) morje pred obalo Rusije ali bilo katero drugo republiko SZ ali vice versa! Enako Slovenija ne more zahtevati (bivše skupno )morje pred Hrvaško!!!
KREŠIMIR
# 27.05.2009 ob 02:24
papilon

Ne nisam skio ništa i vjerujem da itko nije skrio. ne hrvatska vojsa nije radila sranja. Vama je teško to shvatiti.
PICENG
# 27.05.2009 ob 00:32
283.tolovaj: vem, kaj pomeni beseda dišpet - nekako bi rekli posebna dalmatinska trma in upornost.
Pa, kaj ima to zveze z blokado in deblokado (če kdaj bo)?
Hrvati vseskozi (no, pol leta) nastopajo kot da se jim godi super krivica, kot da imajo absolutno prav, kot da jih mora "mala" Slovenija poslušati, sicer bo joj, kot da Slovenija ni suverena država.
Že polnih 18 let pa izvaja politiko "sitne krađe" na terenu, rekli bi "mic po mic". Dišpet pri tem nima prav nič. To je kontra dišpetu.
Papillon
# 26.05.2009 ob 23:42
A je KREŠIMIR še tle? Sem ga hotel vprašati, če je on morda skril topniške dnevnike iz operacije Oluja?

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/cro
atia/3299024/index.do

Sem malo pobrskal po njivovih novicah in počasi tud sami priznavajo, da jih turizem ne more rešiti, ker je tudi prezadolžen.
Jim gremo pa fajn v nos, ko pišejo tudi o tem kako Srbe vabimo na najbližje Evropsko morje.
Nekateri forumaši so prepričani, da bomo drli v prihodnjosti k njim zaradi neokrnjene narave in čiste pitne vode - glede na lanski obisk Paga me to glih ne prepriča glede na to, da so travniki ob cesti v barvah parade ponosa zaradi vrečk vseh barv z vodo na otokih pa vemo kako je - je glih ni veliko in tud o čistosti bi lahko kero rekl.
Skratka za vse probleme, ki jih imajo ne bomo mogli bit vedno dežurni krivec, kot do sedaj. Mislim pa, da se tudi Evropi ne mudi nikamor, ker bi morala takoj začeti polniti vrečo brez dna glede na stopnjo korupcije bi šlo pol denarja v napačne žepe.
Jethros
# 26.05.2009 ob 21:23
PONOS:
Pa še eno majčkeno podrobnost si pozabil: Estonija, kot si navedel, se je odcepila od SZ, ali primerjaš Slovenijo, ki se je potemtakem odcepila od Velike Hrvaške in ne Jugoslavije? :)
Jugoslavija je razpadla in države, ki so si nekoč delile skupno morje in imele določene pravice, jih lahko imajo tudi danes, ampak agresorski hrvaški politiki, ne morejo mimo tega, da bi vzeli Sloveniji še tisto malo, kar je že imela! De facto, sabor je agresor!
tolovaj
# 26.05.2009 ob 20:29
270. PICENG
Razumem te!
Vsa ta leta vsak tumba po svoje. Koliko se sosedov toži v Sloveniji in pristanejo na sodišču zaradi mej, dopstopa do parcele in vsemogočega drugega. Sodišče z veliko ali majhno zamudo razsodi.
A ni tukaj podoben primer, dajmo enkrat reči bobu bob. Vsak naj da vse te prekrške, sporne zemljevide in ostale prejudice in naj se to razsodi. Še enkrat pravim, večkrat sem pisal tu gor, da je blokada zgrešena politična poteza. Na to so opozarjali nekateri v Sloveniji, evroposlanca, Juri in Mojca Drčar Murko, nekateri profesorji kot so Pirnat, Devetak...
Bili so predlogi, da se ta obmejni sporazum zamrzne za nedoločen čas. Očitno je vlada imela "asa" v rokavu in igrala na to karto, da se Hrvaški mudi, vsak čas bo bankrotirala ipd. Če so preživeli leta od 1991 do 1995, osebno mislim, da bodo tudi na čakanje na vstop v EU. Vprašam te, če poznaš besedo dišpet.
PICENG
# 26.05.2009 ob 20:16
272. PONOSNI AGITATOR: Ni je države na svetu ki bi želela vstopiti v severno atlantske povezave in bi si v času pristopanja,prisvajala ozemlje članice!!!TO JE LAŽ!!!

Pa kaj se razburjaš? Takšna država JE! To je tvoja matična Kroacija, kakorkoli obrneš.
Volkun
# 26.05.2009 ob 20:09
Mi ga spet žingamo,
Domov še ne gremo,
Žene se kregajo,
Zastonj nas čakajo.

Nam pa to nič ni mar,
Le enkrat se živi;
Pesem naj naša
Izbriše vse skrbi.

Prvi, drugi, tretji, četrti, peti in ta šesti dan,
Prav noben od naše družbe ni še prav čist' nič zaspan;
Hojla drija drom
Doma pa rompompom.

Prvi, drugi, tretji, četrti, peti in ta šesti dan,
Prav noben od naše družbe ni še prav čist' nič zaspan;
Hojla drija drom
Doma pa rompompom.

Zato pa zapojmo vsi,
Tralala, tralala.
Veselja še konec ni,
Domov se ne mudi.
lastovka
# 26.05.2009 ob 19:58
O čem se sploh pogajamo?Vztrajat na meji iz EX-Yu in pika.Croati
naj čičajo in čakajo ako jim tako ni prav.Nam se nikamor ne mudi.
EU bo brez njih ravno tako funkcionirala ako ne še bolje.
PONOS
# 26.05.2009 ob 19:57
Jethros
Si član SLS???
Iste laži in nesmisle oni trosijo!!!
Kakšno samoodločanje?Prejudiciranje?Kje?Kdaj?K
je je ta Hrvaška vojska ki okupira Slovenijo?Kdaj se je začela bitka?Kje je bil spopad?Pa kaj je tebi ?
Prosim najdi eno državo na svetu katera ima morje pred obalo druge države,slednja pa ima obalo pa vendar morje ni njeno.ENO DRŽAVO!!I Je ni !!!!
Slovenija želi nekaj kar ne obstaja!!Taka ureditev ne obstaja nije na celem svetu!!Hrvaška bi morala biti res popolnoma nora da bi na kaj takega pristala!
Jethros
# 26.05.2009 ob 19:28
PONOS:
Zakaj obstaja spor? Zato, ker je RH kljub zagotovilom in obljubam storila nekaj, kar očitaš Sloveniji: vzela si je tisto, kar ji nihče ni dodelil in to je del ozemlja z delom morja! Mednarodno pravo samo se tega problema ne more lotiti in primerjava s SZ ni na mestu, ker niti vemo ne, kakšna pravila so pa pri njih veljala. Ne moreš metati vse v isti koš, kot tudi mednarodno pravo ne, to dokazuje odvzem Kosova Srbiji. Kosovo je danes država, Slovenija pa ne sme dobiti tisto, kar je v Jugi in ob osamosvojitvi imela? Kdo daje RH pravico o samoodločanju in o navijanju mednarodnega prava, sama pa krši dogovore o izogibanju enostranskih potezah, o prejudiciranju in o poseganju v sporni prostor? A zato, ker toliko tulijo o mednarodnem pravu, ga kao spoštujejo? Daj si že zabit v glavo: Ni Slovenija sprožila blokado, ampak RH!
s5moho
# 26.05.2009 ob 19:19
276. PONOS (26. maj 2009 ob 19:11)
Povej še, da potrebuješ za nakup jeklene živce in zajeten kupček EUR za podkupovanje (beri skrajševanje čakalne dobe) skorumpiranih Hrvaških uradnikov. Daaaaaaaaaaaaleč, daaaaaaaaaaaleč je še za vas EU...
PONOS
# 26.05.2009 ob 19:11
273. Si.g
Pošteno mišljenje,veliko sreče pri nakupu potreboval boš veliko denarja!
Sicer pa lahko že zdaj kupuješ ni omejitev!
generacija56
# 26.05.2009 ob 19:09
Zelo dobro povedano Jethros. A tale ponosni agitator ni tukaj da bi razumel. Ali je sposoben razumeti ali ne sme, sedaj ne bi razglabljal.
Vsekakor se vidi podn, primitivizem njihovih komentatorjev, ki vsem argumentom navkljub silijo v skrajnost, tako kot jih vodi njihov el presidente.
Globoko se bodo morali prikloniti, da poberejo govna, ki jih puščajo za sabo.
PONOS
# 26.05.2009 ob 19:07
271. Jethros
Logika ti najmočnejša stvar!!!Čisto po kmečko velja naslednje!
Koliko kopna(obale) imaš toliko imaš morja-morje je podaljšano kopno in črte se vlečejo iz kopna ali boš morda trdil da po razpadu SZ -Estonija ima pravico do morja pred Rusijo-nekdaj je bilo skupno???Slovenija je kot republika SFRJ imela pravico do dobrin skupne države po sukcesiji so pa pravica do te skupne dobrine ugasnile!!!
Si.g
# 26.05.2009 ob 19:00
Ja ocitno te resnica res boli...glej jaz sem takoj za da pridete v EU in da vas dol pokupimo te otoke in jih naredimo slovenske, nemske , avstrijske...kaj mislis zakaj se EU sploh se ubada z vami... vi niste kulturen narod (oziroma vasi politiki niso kulturni-posledicno pa so se ljudje zaceli nasedat fasisticnim strujam HDZ-ja)... vsi vasi sosedje majo probleme z vami...saj mate odprta mejna vprasanja z Bosno in Srbijo...

res iskreno upam da cim prej pridete v EU in obcutite moc Evropskega kapitala, ki vas lahko se edini strezni...
PONOS
# 26.05.2009 ob 19:00
270. PICENG
Ni res zavajaš!!!Vklopi malo logiko!!!
Ni je države na svetu ki bi želela vstopiti v severno atlantske povezave in bi si v času pristopanja,prisvajala ozemlje članice!!!TO JE LAŽ!!!Slovenija išče alibi že 18 let da bi si prilastila stik teritorijalnega morja z mednarodnim morjem!!!Preden je vstopila je bila tiho in je želje potlačila sedaj pa zahteva stvari katere je sama 1991-1993 zanikala!Memorandum o piranskem zalivu 1993 trdi, da “Republika Slovenija ... sodi v skupino geografsko prikrajšanih držav, ki zaradi geografske lege ne morejo razglasiti svoje izključne ekonomske cone”. Slovenija leta 1995 ob notifikaciji sukcesije jugoslovanske ratifikacije konvencije o pomorskem pravu dala uradno izjavo sekretariatu OZN, v kateri je povsem po nepotrebnem poudarila svoje pravice, ki jih ima “kot država v geografsko neugodnem položaju”. Že novembra leta 1990 je na primer dr. Mirjam Škrk v Sobotni prilogi Dela objavila članek, v katerem je zapisala, da se bo Slovenija “uvrstila med geografsko prikrajšane države”, ki “nimajo lastne izključne ekonomske cone”. “Že bežen pogled na karto pove, da Slovenija kot država ne bo imela neposrednega izhoda na odprto morje, ki se začne južneje pod Savudrijskim rtom in torej ne naravnih razmer za lastno izključno ekonomsko cono in epikontinentalni pas ('shelf-locked State').“itd.....
Jethros
# 26.05.2009 ob 18:52
PONOS:
Pa kje si prijatelj...kateri zemljevidi pričajo o temu, da Slovenija ni imela nikoli, ne pred, ne po osamosvojitvi dostopa na odprot morje? Kdaj pa je v Jugoslaviji bilo morje deljeno na republike? Vsem je znano, da je morje bilo skupno, kot njeno upravljanje, pa če vam to paše ali ne! Točno zato ima Slovenija pravico dobiti tisto, kar je vedno imela, ne pa da si ena država, bivša članica Juge kar tako, sama vzame kar ji paše! Mednarodno pravo samo ne more določati nekaj, kar je v Jugi držalo drugače in to nočete razumeti! Enostranske AGRESORSKE poteze hrvaških oblasti so pripeljale zadeve v stanje, kakršno je danes!
Nočejo pristati na dogovarjanje? V redu, torej jim ni do tega, da spor rešijo z doplomacijo, ampak z mediji in populizmom! Jim ni do tega da odstranijo sporne dokumente s prejudici? V redu, naj Smranader nabira točke, namesto da popelje državo v Unijo, kamor je želel, očitno je mafijskem botru tako bolj všeč ;)
PICENG
# 26.05.2009 ob 18:48
267. tolovaj
Ne vem, ali se nočeva ali ne moreva razumeti. Saj te karte sem tudi jaz videl in se iz njih učil kot otrok. Te karte sploh niso sporne.
Sporno je nekaj drugega: ob Dragonji (in v """"Savudrijski vali""") se s hrvaške strani terja strogi legalizem - meja po strugi Dragonje - čeprav so na levem bregu reke slovenske domačije, slovenski zaselki, s slovenskimi prebivalci, ki so (bili) v slovenskem katastru. Bili, saj so bili kmalu po CRO osamosvojitvi kljub dogovoru in sporazumom (glej PONOS-PRIDE) priključeni v bujsko občino. In Kaštel in Savudrija. Na nasprotnem delu meje pa je veljalo takoj drugo načelo - kataster je vsemogočen. Zato ima CRO na levem bregu Mure precejšnja ozemlja in na njih tudi gradi in izvaja vso mogočo jurisdikcijo. Čeprav so zadeve "sporne". SLO na desnem bregu Mure, vsaj kolikor vem, ne dela in ni delala nič. Dokazov za to, da se STANJE na dan 25.06.10991 ni spoštovalo s strani CRO, je v 18 letni zgodovini o-ho-ho veliko. In razna "sitna" podje...anja v ribičiji itd.
Zdaj so milimetri in pednji itd. resda populistično usmerjeni s strani S-M-J, toda tudi "na terenu" imajo svojo vlogo. Ki jo zemljevidi NE pokažejo.
PONOS
# 26.05.2009 ob 18:47
POPULISTOM IN NACIONALISTOM KI SO NAREDILI RAZDOR SPOROČAM NASLEDNJE:
Večino ljudi lahko zavajaš kratek čas, nekatere ljudi lahko zavajaš ves čas, ne moreš pa vsem ljudem lagati ves čas. Kdor seje veter, žanje vihar. "
PONOS
# 26.05.2009 ob 18:41
265. Si.g
Kaj resnica boli in peče???
To kar ti popaš si ti napisal ali en od tvojih kompanjonov spet je treba vklopit logiko!!!
EU NI USTANOVA KI DOLOČA MEJE NITI NI USTANOVA KI JIH POTRJUJE. V EU SO VSTOPILI DRŽAVE KANDIDATKE KI NISO IMELE UREJENE MEJE Z ČLANICO PA TO NI BILA NIKOLI OVIRA!!NEMČIJA-POLJSKA,ŠPANIJA ANGLIJA,NIZOZEMSKA-NEMČIJA,DANSKA NEMČIJA ITD..
DOKUMENTI SO LE ALIBI ZA IZSILJEVANE!!!PEPROSTO PO SLOGANU;DAJTE NAM TERITORIJALNI STIK DO ODPRTEGA MORJA VEMO DA NIMAMO PRAVICE DO NJEGA PO MEDN.PRAVU AMPAK GA ŽELIMO DRUGAČE NE GRESTE V EU!!!
TUL Slovenije in stari zemljevidi,šolski atlasi dokazujejo kaj je prav in kaj ni!
tolovaj
# 26.05.2009 ob 18:28
Piceng, nikoli nisem pisal o milimetrih. Napisal sem in predložil uradne zemljevide iz prejšnje države in Slovenije, kjer piše, da je meja potekala po reki, bolj potoku, Dragonji. Kolikor vem Dragonja od tam davnih 50-tih ni spreminjala struge, še takrat so ljudje prestavili korito bolj na jug. Če pa kdo iam drugačne karte pa prosim z njimi gor, dajte link. Seveda morajo biti uradne, ne a la Hervardi ipd. Za vsako karto, ki sem jo dal gor lahko dam avtorje, založniške hiše in zavode, ki so to pripravili.
To kar hrvaški politiki govorijo o milimetrih je zgolj za ljudstvo in povdarjeno, je pa to veliko manj kot kilometri iz Kacinove "ponovne delitve morja" ali iz Jelinčičeve "mirovne konference"...
Še v tekstu v predpristopnih pogajanjih pred vstopom v EU je bilo zapisano:
POGAJALSKO IZHODIŠČE REPUBLIKE SLOVENIJE
ZA PODROČJE 8
RIBIŠTVO
Priloga:
Ribištvo v Republiki Sloveniji
Republika Slovenija je sredozemska država z obalo na Jadranskem morju v dolžini 45 km. Morsko
ribištvo se v Republiki Sloveniji po osamosvojitvi leta 1991 pretežno omejuje na slovenske
teritorialne vode (12 milj od obale), ki obsegajo 180 kvadratnih kilometrov
.....
Kasneje se je to povečalo na 300 KM2.
Še enkrat pravim, da je rešitev, kot sta jo dosegla Monaco in Francija že zdavnja zamujena.
Si.g
# 26.05.2009 ob 18:28
Evo se en komentar iz JUTRANJEGA LISTA....

Gospodo ,što vam u ovoj rečenici Pahora nije jasno : " "Ako Hrvatska povuče spornu dokumentaciju, onda Slovenija neće imati razloga zadržavati hrvatske pregovore s Europskom unijom. ???????
****************************************
*******+++++****************************
***********************************+++++
++++++**********************************
****
Riječ jest o prejudiciranju granice , koja je izvršena u više dokumenata , koji se navode u hrvatskome elaboratu pregovora s EU . To je otkriveno u Bruxellesu i Slovenija ( predsjednik vlade Janez Janša ) je u listopadu 2008. upozorila Hrvatsku ( vladu ) da će blokirati pregovore , ako ti dokumenti ne budu stavljeni ad acta u takvome stanju . Stanje se nije promijenilo i blokada je počela 17.12.2008.godine . Slovensko ministarstvo vanjskih poslova je 18.12.2008.godine objavilo " Informaciju o slučajevima prejudica u pojedinačnim pregovaračkim poglavljima u okviru pristupnih pregovora Hrvatske za članstvo u EU " . Riječ jest o 11 poglavlja , ali prejudiciranja ima više . Recimo u poglavlju 13 - Ribarstvo nalazi se četri prejudiciranja . Primjerice navodim jedno : " Pravilnik o očevidniku , izvješću o ulovu i dostavi podataka o gospodarskom ribolovu na moru ( NN 95/07 ) - priložena je karta s ucrtanom granicom na moru .I što tu nije jasno ? Netko je tražio dokaze prejudiciranja !? Ima li smisla pisati više nego što sam učinio ?
Si.g
# 26.05.2009 ob 18:21
@ponos@pride

na kaj si ti ponosen, da si poslovenjen hrvat al pohrvaten slovenec???

placujejo pa te Nemci, Avstrici al MMC (da majo vec ogledov), da tu bedarije trobis...
PICENG
# 26.05.2009 ob 17:48
263.tolovaj:

CEL SI MISLEC. (palindromček).

Vendar nobeden od teh zeljevidov nič ne pove o mikro lokacijah (saj Sanader in Mesić vseskozi govorita o milimetrih in pednjih). Pa ja ne boš rekel, da iz teh map vidiš domačije, travnike, potke, milimetre!?
tolovaj
# 26.05.2009 ob 17:25
Malo zgodovine iz časov FLRJ oziroma SFRJ in Slovenije:

Karta iz knjge Moja domovina (France Planina, 1959)
in slika besedila, kjer piše kje poteka meja med Slovenijo in Hrvaško:

Besedilo o meji:

Karta iz leta 1968:

Iz šolske karte Slovenije, 1993:


Avto karta Slovenije, po osamosvojitvi:
lev14
# 26.05.2009 ob 17:25
Verjemi da ni enostavno kupiti nepremičnino na hrvaškem,tako kot člani EU v sloveniji ,niti približno ,misija nemogoče !!
PONOS
# 26.05.2009 ob 17:20
Zasegi so plod medijske propagande plačane iz strani populističnih strank!
PONOS
# 26.05.2009 ob 17:16
251. PICENG Seveda velja to za obe državi!!
Če bi razmišljal vsaj malo logično čisto malo, bi ugotovil da zemljevidi dokazujejo prav to!!!!
Kje je bilo stanje na dan 25.6.1991 in da ni in ne obstajajo enostranski zasegi slovenskega ozemlja!!!Prej obratno Slovenija okupira sveto gero!!!
izo
# 26.05.2009 ob 17:08
oz. tako je, da lahko tzdej slovenc tudi kot fizična oseba nase pripiše nepremičnino, in ne samo prek neke namišljene firme ali žlahte..
izo
# 26.05.2009 ob 17:06
Komaj čakam da grejo Hrvati v EU ,zmeraj mi je bila želja kupiti nepremičnino v dalmaciji in to legalno!!
kolkr vem, je to že zdej mogoče, sej je bil že čas, da so začeli upoštevat pravilo recipročnosti kvot, ki se pravtako izvaja v sloveniji..
PICENG
# 26.05.2009 ob 17:06
254. sebastjan: Hvala za podporo. Je imamo premalo vsi SLOUENZI. Ne bi rad bil alarmanten, ampak nesramnosti CRO-t in njihovih priležnikov mi grejo hudo na živce. Tako, da je zabava na višku. Užitek je reči ponosu-prideju, pulji, krešimiru, mislavu itd. svoje.
tolovaj
# 26.05.2009 ob 16:58
Kaj se bo izcimilo v sredo?
O. Rehn, a je fantek?
Je li muško?
PICENG
# 26.05.2009 ob 16:58
@250: generacija 56
Da, Slovenija je ravnala razumno. Toda, videl si sam, kaj se je zgodilo. Sanadar (in ostali vladniki) so potem nekajkrat kot argument izvlekli iz rokava to dejstvo kot dodaten razlog, da SLO "MORA" popustiti tudi v predpristopnih pogajanjih za EU in odblokirati pogajanja. Čeprav so ob vstopanju v NATO malodane moledovali in zagotavljali, da ta dva procesa nimata skupnih točk.
sebastjan
# 26.05.2009 ob 16:57
PICENG zadel si bistvo
lev14
# 26.05.2009 ob 16:55
In vedite Hrvati da nas je takšnih veliko ste kot velik supermarket,in mi čakamo na razprodajo!!
lev14
# 26.05.2009 ob 16:53
Komaj čakam da grejo Hrvati v EU ,zmeraj mi je bila želja kupiti nepremičnino v dalmaciji in to legalno!!
PICENG
# 26.05.2009 ob 16:50
PONOS -pridejev prispevek 25. maj 2009 ob 12:47 Slovenija je dobila 25.6.1991 suverenost v mednarodno priznanih mejah, dala je mednarodno pravno veljavno zavezo, da bo upoštevala takratne meje, vključno z mejami med takratnimi republikami. Slednje na osnovi mnenja Badinterjeve komisije ter upoštevajoč ključne dokumente OZN in današnje Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, zlasti Helsinško listino..................

Da, dragi ponos-pride! ISTO MORA VELJATI TUDI ZA HRVATSKO, ALI PAČ PO TVOJE SAMO ZA SLOVENIJO ?! Verjetno po tvoje obveznosti obstojajo samo za SLO, pravice pa le za CRO. Nepristransko, ni kaj! Tudi CRO je dobila istočasno kot Slovenija suverenost in obvezo, da bo upoštevala takratne meje. PA JIH NI. SAMO ONA JIH NI. Slovenija se je vseskozi zadrževala in ni storila nobenih enostranskih zasegov ozemelj. Ni spreminjala čez noč geografskih imen (glej ""Savudrijska vala""), ni gradila nič na nobenem spornem ozemlju, ni ponarejala katastrov in jih prirejala sebi v korist, skratka, niti ""mm niti pednja". Kaj pa je od 1991 dalje delala CRO? Sami mm in "pedlji", ki so narasli sčasoma v kilometre. Zdaj, ko je UPRAVIČENA blokada pristopnih pogajanj, pa se iz vrst poturic, in janičarjev vrstijo obtožbe o neverjetnem početju Slovenije. Ki si je upala zahtevati le to, da se umaknejo iz predpristopne dokumentacije sporni elementi. Zdaj je SLO: največji krivec za nepristopanje CRO v EU (čeprav nima teoretskih zmožnosti za vstop iz drugih razlogov), največji sovražnik, ki je zabil nož v hrbet Hrvatske (??), najbolj nehvaležen emisionar turistov v CRO, ki so itak manjvredni, skratka slabi gosti, ki jim je treba pokazati hudiča, najbolj čudna državna pokveka, ki nima pravice biti država, saj to nikoli (??) ni bila, največji izkoriščevalec, ki po svoje določa ceno vinjet za "hrvaške" turiste, ........
Samo to, zakaj dejansko CRO ne gre v EU, si pa vrli politiki v CRO ne upajo povedati svoji raji.
generacija56
# 26.05.2009 ob 16:48
Frenki:
Ne zastopam nikakršnega interesa, temveč le spremljam razvoj dogodkov, ter včasih pokomentiram, ko vidim, da je forum brezploden.

Spominjam se vstopa HR v Nato, kot politično odločitev vladajoče opcije. ki je tudi za ceno dvomov, ali so meje vnešene v postopku kandidature, ratificirala vstop ravno zato, da pokaže dobro voljo.
NATO namreč ni organizacija, ki bi se ukvarjala z širjenjem pravnega reda v svoje članice, temveč le standardizaciji vojaških kapacitet, da bi bila v primeru skupnega nastopa izpeljati organizirane operacije.
Meje, če tudi tam so vrisane, ne igrajo tolikšne vloge ( Turčija-Grčija ).
Ni pa bilo v slovenskem interesu zaostrovati spora s sosedo povsod in na vseh ravneh, ker bi v nasprotnem primeru izgubili moč izhodišč.
Mislim, da je politika ravnala razumno.
mirosla1
# 26.05.2009 ob 16:37
poglejte vsi hrvati na tem forumu: najsibodi ste tako pošteni in pravični in da vas ima vsa evropa rada in da ste sploh najnaj, mal se boste približali evropi ko vam prižgemo zeleno. do takrat pa se lahko jezite in pišete v vaših neodvisnih časopisih o sloveniji. ko pa vam prižgemo luč, pal vas pa najhuje čaka: pravosodje, korupcija, nesodelovanje s haagom, ladjedelništvo. STREZNITE SE ŽE ENKRAT
PONOS
# 26.05.2009 ob 16:27
Sedaj pa želi Slovenija vnovčiti svoj vstop v EU pred Hrvaško!!
To je žal proti načelom EU!!Uporabljati EU kot orožje ni v interesu nadaljne širitve na balkan!
ZDA že pritiska-intervju montgomerya-EU bo morala najti način onemogočiti Slovenijo!
PONOS
# 26.05.2009 ob 16:19
244. prokijon
Seveda zato je Joe Biden podpredsednik ZDA obiskal balkan hehe.
Hrvaška meji z vsem 3 in je do zdaj edina članica NATA ki je bila v tej krvavi vojni!
PONOS
# 26.05.2009 ob 16:16
PICENG
Smešno,Hrvaška že 18 let vabi na Haaško sodišče kontinuirano celo na Bledo se dogovorijo ,nato pa kar na enkrat Hrvaška pristane na arbitražo in celo pristane na pravičnost??
To ni KOMPROMIS???
Hrvaška tega nikoli ne bi sprejela če ne bi bilo vzemi ali pusti-Slovenija v bistvu minira Rehnov predlog z amandmaji!!!Hrvaška lahko zavrača do nezavesti ali pa bo razdrla in se bo vrnila na sodišče v Haag!
PICENG
# 26.05.2009 ob 16:16
242. ponos-pride
Ali iz svojih zemljevidov (enkrat 1988-1991, enkrat 1980-1991, tretjič 1945-1991 itd.itd.) vidiš zaselke na levem bregu Dragonje? Ali bujske katastre? Pa še na desetine drugih malih "milimetrov", od katerih pa zdaj ne bi odstopili, tudi za ceno članstva v EU? Mogoče vidiš Jorasa z vilami in traktorjem? In ti si nepristranski!? To je pa vic tedna. Meseca.
Tvoji traktati bi naj veljali torej tudi za Hrvatsko (saj praviš, da si nepristranski) - kaj pa CRO dela? Zagotovo NI upoštevala takratne meje in dogovorov (govorim o 1991 itd.....).
prokijon
# 26.05.2009 ob 16:14
hahaha Hrvati zgleda še ne vedo da je ta problem, obrobni problem EU in da se v EU ne ukvarjajo vsi z cmeravo Hrvaško.
Aja pa Nemčija si ne želi širitve EU niti na Hrvaško trenutno tako da opevati zelo dobre odnose Hrvaške z Nemčijo je brezveze, ker je že Merklova povedala Sanaderju naj mu ne hodi jokat v Berlin ampak naj raje gre v Ljubljano in se tam zmeni kaj je narobe. hahaha
Jočejo hrvati še naprej, sej bo še vse vredu mogoče pa vas enkrat le sprejmemo v zahodno civilizacijo, ampak zaenkrat še niste prerasli krapinskega pračloveka. V bistvu je Hrvaška edina neandertalska država na svetu hahaha.
Js bom napisal tragikomedijo z naslovom Le čevlje krade naj hrvat ;)
Kazalo