Slovenija
()

Poudarki

  • Balažic: Komisija ne deluje po načelu ultimatov
  • Hrvaški tisk poln odzivov na reševanje vprašanja
  • Večernji list: Proti načelu pravičnosti vse pravne države na svetu
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.1 od 34 glasov Ocenite to novico!
Olli Rehn
Večernji list: Rehn je inteligenten človek. Zato je verjetno tudi napovedal, da mu bo pri prihodnjem srečanjem s Žbogarjem in Jandrokovićem pomagala pravna služba EU-ja, da bi poskusil Slovencem pojasniti načelo pravičnosti, ter da bi morda predlog malo preoblikoval, ne da bi posegal v njegovo bistvo, da bi Ljubljana dobila priložnost za nov častni izhod. A tudi zadnji!. Kakršna koli druga poteza bi kazala, da je obup pri Rehnu premagal inteligenco. Foto: EPA
       Menimo, da noben proces pogajanj ne more biti končan zgolj po svobodni izbiri ene od strani sredi pogajanj. Ni mogoče v času, ko pogajanja potekajo, enostransko sprejeti nekega vmesnega predloga kot končni predlog.       
 Milan Balažic
       Smo proti nadaljevanju politike izvršenih dejstev in proti temu, da bi si kdor koli na račun Slovenije zagotavljal enostranske koristi.       
 Milan Balažic komentira vedenje Hrvaške.
VIDEO
Bo jutri konec Rehnovega...

Dodaj v

Srečanje "evropske trojice" v sredo

Balažic: Komisija ne deluje po načelu ultimatov
26. maj 2009 ob 13:39
Zagreb/Rijeka - MMC RTV SLO

Novo srečanje evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna in zunanjih ministrov obeh držav Samuela Žbogarja ter Gordana Jandrokovića bo v sredo v Bruslju.

Sporočilo je prišlo od Rehnove tiskovne predstavnice Krisztine Nagy, ki je povedala tudi, da se bo sestanek začel v dopoldanskem času. Uradni govorec ministrstva za zunanje zadeve Milan Balažic je povedal, da se bo srečanje zgodilo v kratkem, ni pa hotel potrditi, da bo to v sredo. Dejal je tudi, da od komisarja pričakuje bolj uravnotežen predlog za rešitev vprašanja meje oz. predlog, ki bo odražal tudi interese slovenske strani.

Balažic: Komisija ne deluje po načelu ultimatov
Hrvaško interpretacijo, da je bil predlog predstavljen po načelu "vzemi ali pusti", je komentiral z besedami, da EU ne deluje z ultimati: "Menimo, da noben proces pogajanj ne more biti končan zgolj po svobodni izbiri ene izmed strani sredi pogajanj. Ni mogoče v času, ko pogajanja potekajo, enostransko sprejeti nekega vmesnega predloga kot končni predlog." Dodal je, da dokler ni vse dogovorjeno z vseh treh strani, ni nič dogovorjeno. Hrvaška vlada pa po njegovih besedah vztraja pri stališču, "ki izraža nepripravljenost za nadaljevanje pogovorov, tudi nepripravljenost na kompromis".

Ob tem velja spomniti, da je Jandroković že v ponedeljek poudaril, da bo odšel na sestanek v Bruselj, a le za to, da bo povedal, da je zanj zadeva z zadnjim Rehnovim predlogom končana.

Hrvaški tisk poln odzivov na reševanje vprašanja
Hrvaški tisk pa prevevajo odzivi na reševanje mejnega vprašanja. Jutarnji list piše, da se bodo v spor vključile ZDA, in ugotavlja, da je slovensko zavlačevanje pripeljalo do absurdnega stanja. "Hrvaška ne želi sprejeti sprememb, Slovenija še vedno ne razmišlja o umiku deblokade, očitno dokler ne bo dosegla tistega, kar zahteva, Evropska unija pa je na robu potrpežljivosti in nima načina, da bi presekala omenjeni gordijski vozel, ki vse bolj obremenjuje tudi delovanje Unije," piše zagrebški časopis.

Jutarnji list: Hrvaška bo zahtevala odpravo zadržkov
Ob tem povzema izjavo "visokega vladnega uradnika", ki je dejal, da bo Hrvaška, če bo Slovenija zahtevala razpravo o svojih dopolnilih, v Bruslju izrazila nujnost ugotovitve dejstva, da je Hrvaška predlog evropskega komisarja za širitev Rehna sprejela, Slovenija pa ne. Jutarnji list napoveduje še, da bo ta teden znova srečanje komisarja z obema zunanjima ministroma - Samuelom Žbogarjem in Gordanom Jandrokovičem, na katerem naj bi Hrvaška zahtevala takojšnje nadaljevanje pogajanj oz. poudarila, da naj evropski trio, to so Francija, Češka in Švedska, začne iskati načine za odpravo zaustavitve.

Večernji list: Proti načelu pravičnosti vse pravne države na svetu
Na drugi strani Večernji list ugotavlja, da "končni" Rehnov predlog slovenski politiki daje priložnost za častni izhod, da pa Slovenija tega noče in vztraja pri načelu pravičnosti za določanje celotne meddržavne meje. Reški časnik poudarja, da Zagrebu ni treba skrbeti o arbitraži na celotni meji, ker naj bi se tudi slovenski strokovnjaki strinjali, da je spornih šest kilometrov kopenske meje pri izhodu proti Piranskemu zalivu. Dodaja še, da Hrvaška ne more sprejeti načela pravičnosti in da tega ne bi mogla sprejeti nobena pravna država na svetu.

M. N.

Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo