Novi direktor Stanovanjskega sklada Žiga Andolšek je pojasnil, da lahko nepremičnino skladu v odkup ponudi vsak, tudi zasebnik. Foto: BoBo
Novi direktor Stanovanjskega sklada Žiga Andolšek je pojasnil, da lahko nepremičnino skladu v odkup ponudi vsak, tudi zasebnik. Foto: BoBo
Sklad bo odkupoval nezasedena stanovanja

Stanovanjski sklad želi aktivirati t. i. mrtvi fond stanovanj na trgu. Bliskovita poteza novega vodstva sklada vzbuja sum, da želi z odkupom stanovanj v lasti propadlih gradbenih podjetij in v zastavi bank reševati državne banke pri nasedlih nepremičninskih poslih. Nevarnost je, da bo sklad stanovanja, ki ne najdejo kupca, preplačal in s tem javna sredstva prelival v zasebna.

Frano Toš iz Interdorma pojasnjuje: "Ta denar, ki bo investiran v nakup, ne bo prišel neposredno na nepremičninski trg in ne bo stekel po praznih žilah gradbenega sektorja, ampak po spraznjenih bančnih žilah."

Kritiki: Sklad ne izpolnjuje svojega poslanstva
Poznavalci menijo, da je odkup večjega števila stanovanj deloval, ko je bilo na trgu večje povpraševanje in so bile cene sklada za tretjino nižje od tržnih. In še, da sklad ne izpolnjuje svojega poslanstva in ne skrbi za javni interes na področju stanovanjske politike. Javni interes pa je, tako Toš, "zagotavljanje neprofitnih socialnih stanovanj".

Koliko nezasedenih stanovanj bo sklad odkupil in po kakšni ceni, je še neznanka. Samo v prestolnici je neprodanih okoli 600 stanovanj, v Celovških dvorih ne najdejo kupca niti za 2.200 evrov za kvadratni meter. Mnogi dvomijo, da bi sklad lahko dosegel bistveno nižjo ceno. Sicer že ima v lasti okoli 2 odstotka stanovanskega fonda in mnogih stanovanj, kot so tista v Pivki, že zdaj ne more prodati ali oddati v najem, je za Odmeve poročala Andreja Lešnik.

Ugoden nakup stanovanj pomeni ugodno nadaljnjo prodajo ali oddajo
Novi direktor Stanovanjskega sklada Žiga Andolšek je pojasnil, da lahko nepremičnino skladu v odkup ponudi vsak, tudi zasebnik. "Razpis je odprt, kar pomeni, da želi sklad delovati transparentno. V skladu z zakonodajo in našimi pogoji lahko vsak, ki misli, da ima primerno stanovanje, ki je v hiši z vsaj osmimi stanovanji, tega ponudi v odkup," je zatrdil.

"Želimo si doseči čim boljšo ceno. Glede na to, da so ocene, da je tega fonda stanovanj vsaj za pol milijarde evrov, mi pa odkupujemo do 40 milijonov, bi konkurenca lahko pomenila znižanje cene," je poudaril in dodal, da so za odkup primerna tudi stanovanja, ki so del stečejne mase podjetij ali pa so zastavljena pri upnikih.

"Če bomo stanovanja ugodno kupili, jih lahko na ugoden način damo v najem ali nadaljnjo prodajo, s čimer najbolj pomagamo družbi," je še dejal Andolšek.

Sklad bo odkupoval nezasedena stanovanja