Predsednik KPK-ja Boris Štefanec je tožilstvu odstopil gradiva, ki po njegovem vsebujejo sume kaznivih dejanj zato, da jih tožilci potrdijo ali zavržejo. Foto: BoBo
Predsednik KPK-ja Boris Štefanec je tožilstvu odstopil gradiva, ki po njegovem vsebujejo sume kaznivih dejanj zato, da jih tožilci potrdijo ali zavržejo. Foto: BoBo

Z Almo Sedlar normalno sodelujeva, nisem je ovadil.

Boris Štefanec, KPK
Dopis Borisa Štefaneca, ki ga je predal tožilstvu. (Ob kliku se fotografija poveča.) Foto: Boris Štefanec
Alma Maruška Sedlar
Alma Sedlar poziva pristojne naj uredijo razmere v KPK. Foto: BoBo
Zaposleni so v anonimki, ki je prišla v javnost na začetku oktobra, opozarjali, da so razmere, v katerih deluje KPK pod vodstvom Štefaneca, nevzdržne. Foto: BoBo

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije, na Vrhovno državno tožilstvo RS ni poslal kazenske ovadbe zoper določeno osebo zaradi določenega kaznivega dejanja. Poslal nam je gradivo, in sicer več dokumentov.

Vrhovno državno tožilstvo
Štefanec želi tožilsko preverbo svojih dejanj

"Ker iz obeh pisanj izhaja tudi namigovanje, da se znotraj komisije dogajajo dejanja, ki bi lahko bila tudi kazniva, in da sam ničesar ne ukrenem v zvezi s tem, čeprav dokumenti, ki jih prilagam, dokazujejo drugače, sem se odločil vse skupaj predložiti vam, da zadeve proučite, in če boste imeli za potrebno, odstopite pristojnemu tožilstvu v obravnavo," je Štefanec zapisal v dopisu generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju, ki ga je, skupaj z anonimko in s pismom Alme Sedlar osebno nesel na tožilstvo.

"Z Almo Sedlar normalno sodelujeva"
Članica senata KPK-ja Alma Sedlar je predsedniku komisije Štefanecu v odprtem pismu očitala odgovornost za nevzdržne razmere na KPK-ju in ga pozvala k odstopu.
"Z Almo Sedlar normalno sodelujeva, nisem je ovadil," je Štefanec na tiskovni konferenci zanikal pisanje Primorskih novic. "Absolutno ne drži, da bi bila ovadba vložena proti Almi Sedlar niti proti neznanemu storilcu," je dodal.

Dolžan je ukrepati
Pojasnil je, da se je za odstop gradiva tožilstvu odločil, ker kot predstojnik državnega organa mora morebitne sume kaznivih dejanj posredovati pristojnemu organu, to pa je tožilstvu, ki bo očitke iz javnega pisma Alme Sedlar in anonimke proučilo in se odločilo, ali bo začelo kazenski postopek.

Štefanec prijavil samega sebe
Glede na to, je v javnem pismu Sedlarjeva Štefanecu očitala nevzdržne razmere na KPK-ju in ga pozvala k odstopu, je predsednik KPK-ja soglašal z vprašanjem MMC-ja, ali je torej prijavil samega sebe. "Da, lahko bi dejali, da je šlo za samoprijavo. Če bi se kateri koli očitek iz pisem dokazal, ne bi več bil predsednik KPK-ja," je dejal. Napovedal je tudi, da bo, če bi tožilstvo proti njemu vložilo obtožni predlog, odstopil.

Štefanec je zavrnil očitke - vtis v javnosti - da se KPK ukvarja sam s sabo in s tem izgublja ugled. Očitke, da KPK zapuščajo vidnejši sodelavci, pa je zavrnil s pojasnilom, da je troje zaposlenih sprejelo ponudbo sedanjega pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča. "Preden so to storili, so mi zagotovili, da to ni zaradi mene ali dela na KPK-ju, in mislim, da so bili iskreni," je dejal Štefanec.
Pojasnila tožilstva

Na tožilstvu pa o za MMC pojasnili, da "predsednik Komisije za preprečevanje korupcije na Vrhovno državno tožilstvo RS ni poslal kazenske ovadbe zoper določeno osebo zaradi določenega kaznivega dejanja. Poslal nam je gradivo, in sicer več dokumentov."

To je treba proučiti in zato so zadevo odstopili pristojnemu državnemu tožilstu. "Če bo tožilec imel razloge za nadaljnje obravnavanje, bo lahko ukrepal, v skladu s svojimi pristojnostmi, sicer pa bo zadevo arhiviral," so še dodali.

Vsako vlogo obravnavajo kot ovadbo
"Vsako vlogo, iz katere je (ne glede na to, kako je naslovljena ali v kakšni obliki je tožilstvu posredovana) razviden konkreten očitek, da naj bi bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, je treba obravnavati kot ovadbo," pa sicer piše v 1. členu splošnega navodila o obravnavanju anonimnih ovadb, ki ga je izdal generalni državni tožilec Zvonko Fišer 26. oktobra 2012.

Opozorila zaposlenih v anonimki
Zaposleni so v anonimki, ki je prišla v javnost na začetku oktobra, opozarjali, da so razmere, v katerih deluje KPK pod vodstvom Štefaneca, nevzdržne. Za takšno stanje naj bi bil kriv zlasti Štefanec, ki da ne obvlada svojega področja, za delo pa naj bi prejemal celo navodila od zunaj. Pojavili so se tudi očitki o domnevnem koruptivnem delovanju ene izmed zaposlenih na KPK-ju. Namesto da bi Štefanec proti njej ukrepal, naj bi jo zaščitil, so pisale Primorske novice, a je Štefanec te očitke zavrnil. Pojasnil ne more javno podati zaradi zaščite osebnih podatkov, je dejal novinarjem.

Kaj je Štefanecu očitala Sedlarjeva
Sedlarjeva je Štefanecu očitala, da je bila kot članica senata izločena iz razprave in glasovanja v zadevi kandidature Alenke Bratušek za evropsko komisarko. V odprtem pismu je vsaj delno pritrdila tudi navedbe v anonimki in ga pozvala, naj v dobro Slovenije in KPK-ja sam sprejme odločitev, osebni interes podredi javnemu in v dobro KPK-ja, države in njenega ugleda v mednarodnem merilu odstopi.

Z Almo Sedlar normalno sodelujeva, nisem je ovadil.

Boris Štefanec, KPK

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije, na Vrhovno državno tožilstvo RS ni poslal kazenske ovadbe zoper določeno osebo zaradi določenega kaznivega dejanja. Poslal nam je gradivo, in sicer več dokumentov.

Vrhovno državno tožilstvo
Štefanec želi tožilsko preverbo svojih dejanj