Prejšnji razpis je ministrstvo razveljavilo, ker je šel po načelu
Prejšnji razpis je ministrstvo razveljavilo, ker je šel po načelu "prvi pride, prvi melje". Foto: MMC RTV SLO

Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije je do izteka roka, 21. septembra, prejel 7.875 vlog za dodelitev štipendij deficitarnih poklicev, so sporočili s sklada.

Pomemben je še en datum: do 9. septembra ob 11. uri jih je prejel 3.897, kar je več od razpoložljivih sredstev, zato je sklad uporabil razmejitvena merila.

Štipendije za šolsko leto 2015/2016 bodo tako prejeli vlagatelji, ki so vlogo oddali 11. septembra ob 9. uri, so vpisani v prvi letnik, imajo povprečno oceno vseh ocen v 9. razredu osnovne šole najmanj 3,32 in pri izbirnih predmetih povprečno oceno najmanj 4,00, če imajo povprečno oceno vseh ocen v 9. razredu osnovne šole 3,31.

Dijakom, ki izpolnjujejo splošne pogoje in dosegajo navedena merila, je sklad odločbe o dodelitvi štipendije že poslal. Štipendisti bodo ob prvem izplačilu prejeli tudi vse že zapadle zneske štipendij za tekoče šolsko leto. Vsem preostalim dijakom bo sklad odločbe o zavrnitvi vloge izdal v naslednjih tednih, so še pojasnili v skladu.

Na voljo je 1,2 milijona evrov, kar omogoča tisoč štipendij po 100 evrov mesečno. Štipendijo za deficitarne poklice je mogoče združevati z nekaterimi štipendijami (državno, Zoisovo itd.), ni pa združljiva s kadrovsko štipendijo.

To je ponovljen razpis, ki ga je sklad objavil 4. septembra po odločitvi ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak, da prvotnega, objavljenega 24. avgusta, zaradi sesutja spletne strani razveljavi. Vloga je bila namreč objavljena hkrati z razpisom, zato po sesutju spletne strani sklada več ur ni bila dostopna, prosilci pa so bili v neenakem položaju.