Slovenija

Poudarki

  • Predlagana omejitev bi veljala za vse trgovine, razen za manjše družinske trgovine in trgovine ob turistično zanimivih lokacijah
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.3 od 111 glasov Ocenite to novico!
Mercator
Zaprtje trgovin ob nedeljah, kot ga predlaga Čuš podpirajo tudi v NSi. Foto: BoBo

Dodaj v

Štirinajst let po referendumu nov predlog za zaprtje trgovin ob nedeljah

Andrej Čuš v parlamentarno obravnavo vložil predlog novele zakona o trgovini
5. oktober 2017 ob 11:20
Ljubljana - MMC RTV SLO

Nepovezani poslanec Andrej Čuš je v državni zbor vložil predlog novele zakona o trgovini, s katero predlaga zaprtje trgovin ob nedeljah. Čuš se pri tem sklicuje na voljo volivcev, ki so jo izrazili že na referendumu leta 2003.

Novelo zakona, ki so jo pripravili v koaliciji Liste Andreja Čuša in Zelenih Slovenije, bi tako prepovedala trgovinam obratovati ob nedeljah in dela prostih dneh. Izjeme bi bile posamezne prodajalne, ki so lahko odprte do šest nedelj v letu, manjše družinske trgovine, prodajalne na bencinskih servisih in manjše prodajalne v starih mestnih jedrih, zgodovinskih centrih, smučarskih centrih, kampih, turističnih središčih in podobnih turistično zanimivih lokacijah.

Predlagatelji se pri tem sklicujejo na referendum iz leta 2003, ki ga je takrat sprožil sindikat delavcev trgovine in na katerem so volivci podprli predlog za zaprtje trgovin ob nedeljah. Obenem pa predlagatelji tudi pravijo, da nedeljsko delo negativno vpliva na osnovne funkcije, ki "jih otrokom zagotavlja družina." Zato trdijo, da novela zagotavlja posameznikom, da uresničujejo svoje pravice in svoboščine iz dolžnosti staršev in pravic otrok.

Pred poldrugim desetletjem že referendum
Po poročanju časopisa Dnevnik ima predlagana novela tudi podporo poslanske skupine NSi, naklonjena pa naj bi ji bila tudi poslanska skupina SD. Zaprtju trgovin ob nedeljah je naklonjen tudi Sindikat delavcev trgovine, ki je bil leta 2003 uspešen z referendumsko pobudo. Po podatkih sindikata tovrstnemu zaprtju največji trgovci ne bi nasprotovali, vendar le, če bi to pomenilo tudi zaprtje trgovin ob bencinskih črpalkah.

Septembra 2003 so o podobni vsebini volivci odgovarjali na referendumsko vprašanje "Ali ste za to, da se v Zakonu o spremembi zakona o trgovini določi, da so prodajalne življenjskih artiklov odprte največ do 10 nedelj v letu, razen bencinskih servisov, prodajaln v bolnišnicah, hotelih, na letališčih, mejnih prehodih ter železniških in avtobusnih postajah, z omejeno površino, ki so lahko odprte brez omejitev?" Na referendumu je glasovalo 445.842 oziroma 27,54 odstotka volivcev. 57,5 odstotka udeležencev je glasovalo za, proti pa jih je bilo 41,7 odstotka.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
ajvard
# 05.10.2017 ob 11:46
podpiram.

z veseljem se ob nedeljah vozim na izlete v Avstrijo. praktično vse trgovine zaprte. ljudje se družijo ob bolj pomembnih vsebinah.
Ivo Lola
# 05.10.2017 ob 11:57
Predlagam zaprtje trgovin in cerkev ob nedeljah.
xyxy
# 05.10.2017 ob 11:51
Tudi če trgovine zaprejo ne bo hudega, saj se že skoraj vse dobi tudi na bencinski črpalki, bodo pa še malo ponudbo povečal pa bo biznis cvetel Petrolu in OMVju :-D
Fritz.si
# 05.10.2017 ob 11:40
Tole je popolna neumnost. Veliko poklicev opravlja delo tudi ob nedeljah. Trgovke je potrebno pošteno plačati, tako za nedeljsko delo kot tudi drugače in bo čas odprtja trgovin stvar trgovca in njegove presoje smiselnosti le tega.
ElTorro
# 05.10.2017 ob 11:31
Pa je kdo vprašal zaposlene v trgovinah, če si to res želijo?
Je kdo vprašal recimo v povprečnem Hoferju, če so za to, da ne rabijo delati v nedeljo, pripravljene "žrtvovati" eno sodelavko, ki bo zaradi krajšega delovnega časa izgubila službo?

Marsikateremu zaposlenemu (povečini seveda tistim, ki nimajo otrok v šoli) je dodatek na nedeljsko delo zelo dobrodošel. Imam sosedo, ki se trudi, da dobi čim več nedelj - otroke ima odrasle, mož je v penziji, vseeno ji je če je doma v nedeljo ali ponedeljek.....če uspe dobiti vse 4 nedelje v mesecu, se ji to pri plači pozna skoraj 15%.

Da ne bomo na koncu reševali tistih, ki morda tega sploh nočejo...
Machete
# 05.10.2017 ob 11:51
To bi bilo enih Zombijev v nedeljo. V našem malem kraju že takoj ob 8:00 parkirišče obeh znanih trgovcev poka po šivih. In tako je vse do zaprtja pozno popoldne. (Vsaj v hosti mi med športom ne delajo drena in svinjajo zrak s starimi enoprostorci. Mi je pa žal podmladka vseh teh črednih drenjalcev med policami). Res žalostno.
ElTorro
# 05.10.2017 ob 11:34
Ne smemo namreč pozabiti, da so bili pobudniki takratnega referenduma sindikati....in ko so dobili višje dodatke za nedeljsko delo, jih zaprtje v nedeljo ni več zanimalo.
piarija
# 05.10.2017 ob 11:56
zapret štacune, al pa plačat zaposlene v trgovinah 100% več za nedeljsko delo.
opusdei
# 05.10.2017 ob 11:47
kva je že un ...za otroke gre? A da so otroci tud čez vikend brez staršev jih pa nč ne moti?
shark77
# 05.10.2017 ob 12:54
Tisti ki pametujete kako se po trgovinah dobro plačujejo nedeljske ure ste verjetno zaposleni v trovini ane? :D 20 let delam kot trgovec in v zadnjih letih vse več dobrih prodajalcev množično daje odpovedi in se preusmerja v druge panoge ali odhaja v tujino.Tisti ki pridejo k nam delajo kak teden in obupajo.Ko dobiš plačo ni razlike ali delaš eno nedeljo ali pa tri in še kakšen dodaten nočni vikend prenove v drugi trgovini, vedno dobiš minimalca.., na plačilni napišejo nek dodatek ampak ti vzamejo nekje drugje...In potem se najdejo stranke ki na blagajni nadirajo naj se odpre ša kakšna blagajna in naj se pokliče še kakšnega trgovca na oddelku za osebno svetovanje.., ja gospa draga, koga pa, če nikogar več ni, mladi hočejo vsi bit managerji,stari odhajajo v penzijo, srednji pa v tujino.
Alorius
# 05.10.2017 ob 12:28
NEUMNOST ;) Ocitno delas v trgovini in nisi lastnik trgovine ;)

Povej mi zakaj lastniki trgovin naenkrat več ne dobijo delavcev za prodajalce? Zaradi načina dela... in še slabše jim bo... folk daje tedensko odpovedi iz centra kjer delam... novih pa od nikoder... prej sta delali dve na oddelku, zdaj ena... kmalu bo zbolela in še nje ne bo :)

Še študenti ne pridejo več na razgovore...

In prav je tako.... nihče več naj ne pride delat in bo se hitro rešlo. šele potem bodo vidli šefi da dobička ni če ni nikogar ki bi delal...
pajcevina984
# 05.10.2017 ob 12:23
@GeorgeB

Gospod, dajte malo umirit konje, bolje iti v cerkev kot v štacune......, ali pa v naravo, denimo ob nedeljah na Šmarno ali na kakšen drug hrib z našimi otroci.V zrelih letih sem že in vem, kako je nekoč bilo, vse živilske trgovine so bile odprte ob sobotah do 13.00, ponovno so se odprle v ponedeljek zjutraj, in smo preživeli, zdaj pa smo se razvadili in kriv je pohlep trgovcev...... Takrat ni bilo toliko pohlepa trgovcev, kakor ga je danes.....,saj se nam bo še "zmešalo" od tega keša in nenehnega govora o dobičku, abotno. Na koncu pa je epilog za vse enak: ko pride matilda moramo vse pustiti na tej ljubi zemljici in ničesar, prav nobenega bogastva ne bomo odnesli s seboj na drugi svet. Upam, da se bo tudi tem presvitlim kapitalistom enkrat posvetilo, da ni vse v denarju, zame je največje bostavo zdravje in to dobesedno.......
vsx1016
# 05.10.2017 ob 12:07
Sam že več let delam v trgovini z nedeljskim delovnim časom. Komaj čakam, da se to skine.
Ali bom pa jaz prej službo zamenjal, ker me že pošteno moti.
Nismo dobili dodatnega človeka, nič ni kaj večja plača, ker če delam v nedeljo moram imeti en dan prost čez teden. Prost dan med tednom mi je odveč, ne rabim, Želel bi si nedelovno nedeljo, da se lahko v miru družim z družino in prijatelji.. Ko smo vsi prosti.
Ob nedeljah pa same tečne stranke, ki pridejo v trgovino, kot pravi potrošniški zombiji pa sploh ne vedo po kaj so prišli. Sprogramirani.
Takoj podpišem.
piarija
# 05.10.2017 ob 12:13
ni tolk problem da so trgovine ob nedeljah odprte, večji problem je izkoriščanje zaposlenih v trgovinah za mizerno plačilo...
Vongobongo
# 05.10.2017 ob 11:59
Kako je ze blo z trgovino " dan in noc" ?

Sm proti bil ze takrat, ce hocejo ljudje delat, pol naj imajo to moznost ;)
megan
# 05.10.2017 ob 12:39
Jaz sem absolutno proti! V nekaterih trgovinah se zaposleni grebejo za nedeljsko in praznično delo. Zaradi dodatkov in posledično višje plače.

Ko sem kot študentka delala v turistični agenciji, nismo dobili prav nobenih dodatkov za nedeljsko delo. Vsaj jaz osebno nisem dobila prav nič več, kot za delo npr. v ponedeljek. Glede na to, da so se tudi ostali otepali dela v nedeljo, mislim da tudi oni niso dobili nekega omembe vrednega dodatka. Za vsako nedeljo, ki so jo oddelali, jim je pripadal prost dan sredi tedna, ampak to ni isto. Kaj ti koristi prost torek, če pa morajo otroci takrat v šolo, partner in vsi prijatelji pa v službo ... proste dni ljudje ponavadi izkoristijo za to, da se imajo lepo z ljudmi, ki jih imajo radi.
Ne gre tu za noben religiozni - krščanski razlog, zakaj, naj bi bila prosta ravno nedelja - gre se za to, da je to dan, ki je prost za vse, razen za tiste, ki imajo tako službo, da to res ni mogoče - prodajalke v trgovinah pa delavci v turističnih agencijah zagotovo niso v tej skupini.
cene vols
# 05.10.2017 ob 12:30
Da cel teden ne moreš nabaviti še za nedeljo je pa tud smešno. Povsem nepotrebno je v nedeljo imet odprte trgovine.
In da folk ne zna nedeljo bolje izkoristit kot za šopinge je pa tud bolno.
megan
# 05.10.2017 ob 12:27
Če bo referendum na to temo, bom zagotovo za zaprtje trgovin ob nedeljah.
Nobene potrebe ni, da morajo bit trgovine odprte prav vsak dan. Prav vsak si lahko za en dan vnaprej splanira, kaj bo potreboval - torej lahko brez problema že v soboto nabavi, vse kar bo potreboval v nedeljo. Še bolj noro, kot to, da so ob nedeljah odprte trgovine z živili, je, da so odprte tudi trgovine s tekstilom, obutvijo, knjigarne, turistične agencije ... Prav nihče ne bo nag in bos hodil po svetu, če oblačil in obutve ne bo mogel kupit na nedeljo. Prav nihče ni toliko zaposlen, da ne bi v 6 dneh v tednu, ko so trgovine odprte 12 ali več ur na dan, našel časa, da nakupi oblačila ali celo vplača turistični aranžma. To ni nič drugega, kot razvada!
V Franciji na nedeljo ne boš našel niti enega pajzla odprtega, pa vseeno vse funkcionira.

Obstajajo službe, kjer morajo zaposleni delat tudi ob nedeljah, ker enostavno drugače ne gre (policija, zdravstvo, restavracije, hoteli in vse ostalo v vezi s turizmom ...), ampak trgovine pač ne spadajo v to kategorijo.
samogledam
# 05.10.2017 ob 12:27
Ce imamo v Nemciji med prazniki in ob nedeljah vse trgovine zaprte, ne vidim razloga zakaj imate v Sloveniji vse odprto od 8-22.Tega zagotovo ni kriv kapitalizem, ampak nevzgojeni drzavljani.
Bivši uporabnik
# 05.10.2017 ob 12:14
Ljudje ne vedo, kaj bi sami s sabo in se gredo v trgovine sprehajat, kupujejo stvari, ki jih ne potrebujejo in jih čez teden dni vidiš v smetnjakih. Potrošniški svet brez vrednot.
pepar
# 05.10.2017 ob 12:04
To da so vse trgovine ob nedeljah in PRAZNIKIH odprte,delavke pa na minimalnih plačah,je odsev gnilobe ene družbe in države.
Tudi v Avstriji in Nemčiji so trgovine ob teh dneh zaprete,pa nihče ne tuli da bodo zato zaprli bolnišnice.
Sam nisem zaposlen v trgovski branži,pa kljub temu delam ob nedeljah,praznikih,vendar podpiram zaprtje trgovin ob teh dneh in amen!!!
Binder Dandet
# 05.10.2017 ob 12:30
S tem, ko je ob nedeljah vse odprto do popoldneva, nedelja izgubi cas prostega dne. Dneva, ko se vse umiri in spocije. Tako jaz dozivljam.

Primerjave trgovin s storitvami drzave (policija, vojska, gasilci, zdravstvo itd.) so deplasirane.

Zaprtje bi seveda pomenilo izgubo delovnih mest. Tu bi morala delovna mesta na napotnixlce prva oditi. Tako ali tako.je zloraba teh svojevrstna zgodba, saj v vseh vecjih centrih polovico zapoalenih presatavljajo studentje.

Vglavnem, podpiram. V avstriji to funkcionira.
ivod
# 05.10.2017 ob 12:01
... živimo v 21. stoletju ...
že v 19. stoletju so tekla prizadevanja za sistem : 8 ur dela , 8 ur počitka (spanje) in 8 ur za življenje ... kakor pač kdo razume življenje ...
ne da se mi več polemizirati :)
lep dan je in pred nami lep konec tedna :)) ... seveda kakor za koga :(
pajcevina984
# 05.10.2017 ob 11:53
Absolutno podpiram tezo, da bodo trgovine ob nedeljah spet zaprte, tudi trgovci so samo ljudje, ki imajo doma družine, mar ne. Družina je nekaj svetega, otroci potrebujejo svoje mame zato globoko podpiram zaprtje trgovin ob nedeljah, bomo ob sobotah do 13.00 vse nabavili - tako kot je nekoč že bilo. Pa še to: nedelja je gospodov dan, tudi trgovci se bodo ob nedeljah lahko odpočili. In vsi tisti, ki so ob nedeljah romali v trgovinske centre bodo po novem imeli več časa za sprehode v naravi, koristneje bo za zdravje nas vseh. Me prav zanima odziv političnih strank - še posebej Nove Slovenije in tudi drugih strank.....,to bomo spremljali, utegne biti še zanimivo. Gospodu Čušu pa vse čestitke za tako konstruktiven predlog, bravo mladi poslanec.
hepimen
# 05.10.2017 ob 14:51
Kafiči in gostilne imajo tedensko načeloma odprto še več ur kot trgovine. Trgovci so bogi in nimajo časa zase in za družine, kaj pa kuharji in kelnarji? In če bodo morali na tankštelah zapreti trgovinske dele, zakaj za vraga morajo biti pa ljudje v nedeljo vseeno v službi na tankšteli? A so manj vredni od trgovcev v Mercatorju in Šparu?

Dajmo kar vse ljudi z državno uredbo pustiti ob nedeljah doma, pa naj si sami skuhajo kosilo, ker bodo gostilne zaprte. Naj si skuhajo kavo, ker bodo kafiči zaprti. Naj gredo po kosilu v naravo, v hribe, in tam pisano sedijo v travi, pojejo doma narejene sendviče in spijejo oro, ki so jo prinesli s seboj, potem pa naj gredo domov, ker mora biti gostinski lokal na njihovi destinaciji ob nedeljah prav tako zaprt. Poleti naj gredo uživat na jezera in na javna kopališča, ampak si naj vse prinesejo s seboj, vse za užitek si naj kupijo v soboto, ne bo nikogar, ki bi jim prodal burek, kos pizze, kokakolo ali pir. Mulo, bi sladoled? Aaaaaa, včeraj bi mislil nanj, danes sladoledar ne dela!
samogledam
# 05.10.2017 ob 13:21
komentarji bi bili povsem drugacni ce bi lahko komentirale vse tiste trgovke ki za 600€ stojijo na nogah vse dni v tednu in prenasajo bremena tega lepega poklica med odprtimi hladilniki in zahtevnimi sefi in kupci. Ne, oni se ne morejo boriti za svoje pravice, so v nemilosti bedakov !
Bivši uporabnik
# 05.10.2017 ob 12:58
@megan Šoping je postal za marsikoga način preživljanja prostega časa. In zato eni ne vidijo razlike med tem, zakaj bi morala biti odprta restavracija in zakaj trgovina.
pajcevina984
# 05.10.2017 ob 12:47
@Lorber

V kolikor bo predlog sprejet, brez izjeme morajo biti vse trgovine ob nedeljah zaprte, tu pa podpiram trgovce in vedno jih bom, delajo za minimalca petek in svetek, naj bodo tudi trgovci doma kot večina ostalega prebivalstva. In primerjati trgovce z zdravniki pa še kakšno dejavnostjo, ki dela ob nedeljah je malo smešno - živež lahko nabavimo naksneje do sobote in pika zato vse trgovine ob nedeljah zapreti. Pa še to: veste koliko več zasluži zdravnik v primerjavi s trgovcem....,ki dela ob nedeljah - o tem raje ne bi, ne bi bilo moralno.
samogledam
# 05.10.2017 ob 12:43
nisem se slisal,da bi turisti v turisticnem kraju kupovali belo tehniko, pohistvo in spalnico ? ! med prazniki in ob nedeljah v Sloveniji .Si ti kaksnega Azijca videl v BTC ju ki kupuje novo kuhinjo ?
KLIPAN
# 05.10.2017 ob 12:25
Me ne čudi, da je Čuš izstopil iz SDS.
Ima vsaj kak dober predlog, ne pa samo rušenje, interpelacije, ipd.

Dragi moji prijatelji iz desne, lekaj pri hudiču je narobe z Avstrijci, da imjo v nedeljah trgovine zaprte, mater so čudni, a ne?
Skippy
# 05.10.2017 ob 12:10
NEDELJA JE NAMENJENA POČITKU, DRUŽINI, DRUŽENJU itd ...
kaj tu ni jasno ????


Kateri dan bom jaz počival in namenil druženju, ni tvoja odločitev. Pusti ljudem, da se sami odločajo in jim ne vsiljuj svojega.
Puma
# 05.10.2017 ob 12:08
Ali so trgovine odprte v nedeljo ali ne sploh ni tako zelo važno. Od politikov pričakujemo korenite spremembe, ki bodo naredile našo družbo pošteno, zadovoljno in srečno.
Alorius
# 05.10.2017 ob 18:00
Delo trgovin v nedeljah je v daleč največji meri rezultat povpraševanja oz. potreb potrošnikov, torej ljudi, državljanov. Hoteli smo potrošniško družbo in zdaj jo imamo. Hoteli smo veliko izbire in lahko, stalno dostopnost do dobrin. Zapiranje trgovin s tem ni ravno kompatibilno.

Razloži mi kako je to kompatibilno v Avstriji, Nemčiji in še kje? A imamo samo mi potrošniško družbo?
evropa
# 05.10.2017 ob 16:54
In zdej še Spar uvaja "delovne inventure" Seveda, ker imajo tako pri Mercatorju.

Delaš v nedeljo od 7 do 13 ko se trgovina zapre, pol se pa začne štetje. Drug turnus pride ob 12.00 in šteje. Delajo pa vse do 23.00
Prvi turnus pa dela od 7 zjutraj do 18 popoldne. 11 ur. Pa mislite, da si to želijo?
dory
# 05.10.2017 ob 14:24
Na referendumu je glasovalo 445.842 oziroma 27,54 odstotka volivcev. 57,5 odstotka udeležencev je glasovalo za, proti pa jih je bilo 41,7 odstotka.

Na takratnem referenumu smo izvolili, da se prodajalne zaprejo ob nedeljah. Zakaj je treba to ponovit? Da še enkrat zapravimo milijončke za referendum, izvolimo, da se trgovine zaprejo, spremenilo se pa ne bo nič? Pojasnite.
Alorius
# 05.10.2017 ob 12:57
TineB Ti se tudi brigaj zase in se ne ukvarjaj s trgovci ki hočejo v nedeljo fraj... ali pač ne? Se moram samo jaz?
Alorius
# 05.10.2017 ob 12:36
Tisti, ki govorite, da je nedelja "gospodov dan" in kako takrat ljudje nimajo kaj za kupovati - zavedajte se, da nimajo vsi ljudje istega urnika/delovnika/načina življenja kot ga imate vi. Samo zato, ker to vam ne ustreza, še ne pomeni, da ostalim tudi ne.

In kakšen urnik ima lahko kdorkoli da MED TEDNO in v SOBOTO, ne bo zmogel nakupit kar rabi med 8:00-21:00???

Če delaš od 8:00-21:00 je nekaj narobe sploh pa če delaš 6 dni v tednu!
cene vols
# 05.10.2017 ob 12:26
Če bi spoštovali referendume, bi bile trgobine ob nedeljah že zdavnaj zaprte. Ksr bi bilo tudi najbolj prav, tako za zaposlene, družine itd.
Naj enostavno čimorej uveljavijo voljo ljudi in zaprejo.
hehet
# 05.10.2017 ob 12:24
Ljudje so že zdaj stalno obremenjeni, in se vidi tudi na tem, da je vedno več kriminala, umorov itd. Nedelja je bila pred kapitalizmom dan počitka, in mora znova postati dan počitka. To ni obstranska tematika, tu gre za pogovor o ključnih problemih sodobne družbe; potrošništvo, zavračanje tradicije, zavračanje humanih delovnih razmer kot opcije, poveličevanje korporativnega itd.

Če bodo ta predlog podprli tudi na levi, se jim bo to štelo v dobro, pomeni da so se politiki še pripravljeni pogovarjati drug z drugim, v dobro naroda. Razdvajanje glede tega čisto osnovnega vprašanja samo zato ker gre enemu za delavca, drugemu pa za versko izročilo pa je kontraproduktivno, in pomaga zmagati silam ki bi vas najraje zaposlile kar za 24 ur.
Robiland
# 05.10.2017 ob 12:04
Absolutno zapreti vse ob nedeljah!!!

V Avstriji in Nemciji so to ze zdavnaj ukapirali. Nasi neoultraliberalni kapitalisti pa brez milosti!
piarija
# 05.10.2017 ob 12:04
amapak eni pa tut nč ne štekate...primerjate bolnice, gasilce in podobno s trgovinami...urgenca, policija, gasilci so življenskega pomena, trgovina pa ni, vsaj ob nedeljah ne.
Alorius
# 05.10.2017 ob 18:25
Ramus.... torej meniš da vsi ki smo za to da je en dan fraj (in to je pač nedelja ko je največ drugih podjetij zaprto in ustanov) lobisti rimokatoliške cerkve?

BRIGA ME ZA RIMOKTALIŠKO CERKEV.

LAHKO TUDI SPREMENIJO VSEM URADOM IN VSEM DA BOMO V PON VSI FRAJ...

To je bistvo, da en dan dela minimalno število ljudi, oz. samo potrebne službe za turizem in varnost državljanov!
heron
# 05.10.2017 ob 16:46
Pustite delavcu naj dela kolikor hoce ne pa da mora zakonsko lenarit.

ne vem kolk si v življenju delal,jaz vem da garam in poznam ogromno takih ljudi ki so mnenja da čez teden garajo in rabijo počitek. Kaj vam je folk,da tako zagovarjate delo ob nedeljah,pa ekonomija ,pa ne vem kaj še in da bodo zgubil službe,...,kdor v 6 dneh ne naredi dosti ije lenuh ali pa nesposoben. In kateri delodajalec v 6 dneh ne zasluži dosti je lenuh ali požrtnež. Ljudje rabijo počitek in imajo družine ki jih rabijo. Tisti ki pa se nimajo kam dati ob nedeljah kot po trgovinah firbec trajbat pa dam predlog da naj gredo v naravo in se družijo z prijatelji,znanci
Ples
# 05.10.2017 ob 16:02
@zozozo
Ne vem no, moj otrok je šole fraj ob sobotah in nedeljah. Če bi moj delodajalec zahteval, da delam ob vikendih, ne bi bil prav nič vesel. Torej ta tema definitivno je povezana s starši in otroci.
Itak je vse povezano z vsem ... btw, oni pravijo, da zagotavlja, kar pa ni isto.
Lahko bi bili bolj izvirni in bi predlagali v duhu tega 'zagotavljanja' prepoved opravljanja vseh poklicov ob nedeljah, ki niso nujni.
zozozo
# 05.10.2017 ob 15:49
Če lahko bencinske črpalke in ostale storitvena podjetja, kako boš potem preprečil trgovinam.

Z zakonom. Tako kot v številnih držav po svetu. Ni to neka huda znanost.
Binder Dandet
# 05.10.2017 ob 15:28
"Kaj mislis kako se bo to poznalo nasi mali ekonomiji ? Kje je izracun kok davkov zgubi Slo. z zaprtjem trgovin v nedeljo?"

Kot ugotavlja @TineB, bodo pa ljudje v gostilne in restavracije šli. Tam se bo zapravljalo in zaposlovalo potemtakem. Vprašanje, če bo gospodarski izpad.
Binder Dandet
# 05.10.2017 ob 15:27
"A ti je to tok tezko sprejet da nekdo dela na polno da prezivi in mu zmanjkuje ur v tednu?"

Delam 200 ur mesečno, imam 2 letnega otroka. Pa tudi družbo imam, pa psa ven peljem. Ja, skoz mi cajta zmanjkuje. Bi pasalo par ur dnevno več. Ampak da ne bi prišel do trgovine med tednom...to je stvar prioritet. Trgovine so v vseh mestih odprte od 7:00 do 21:00. Nihče ne dela 14 ur dnevno, 6 dni tedensko.
Alorius
# 05.10.2017 ob 15:04
Ce se jim splaca naj jih imajo, drugace pa bojo itak zaprti v nedeljo , ce se jim nesplaca ;)

Tako je... se strinjam, zato je predlog neumen, predlog bi moral biti tak:

Nedeljsko in praznično delo bi moralo biti plačano 500% urne postavke.

Potem pa naj trgovci računajo če se splača :)

Pa inšpektorje v trgovske centre da preverjajo vsak dan enega. samo nedeljsko pa praznično bo dovolj!
SpicyWeiner
# 05.10.2017 ob 14:58
Radoveden
če bi ne imeli bencinski servisi konkurenčno prednost. ampak sem mnenje da če so lahko uredili police za alkohol, lahko tudi za vse ostalo. potegneš rolo dol čez police in gotovo.


Aha, in potem ko prideš na Petrol tankati, in želiš zraven kupiti še Snickers, ti prodajalec reče "Lahko plačate tankanje, Snickersa vam pa žal ne moremo prodati, ker je tak zakon".
Pa žvečilni gumiji tudi spadajo pod živila, ali kam drugam? Kaj pa preostala roba ala osvežilni robčki, motorno olje itd... Če se že gremo zaprtje trgovin ob nedeljah, naj to potem velja za vse. Če ne more biti Merkur odprt, kjer prodajajo tehnično robo, je potem tudi Petrol nebi smel.

vidiš, kako bustato kar naenkrat zgleda ideja o "roloju čez hrano".
matisek
# 05.10.2017 ob 13:09
Sam sem zaposljen v trgovini, delam kot poslovodja in imam delovno 1 nedeljo v mesecu, doma imam majhnega otroka in ko pride na vrsto tista nedelja katero moram delati, bi se najraje ustrelil v glavo!
Sem proti delovnim nedeljam, nedelja je dan, katerega posvetiš družini!! Kot da ni dovolj delo od PON do SOB.
Kazalo