Sindikat vojakov Slovenije v kazenskem postopku ne bo pomagal vojaku, ki je v petek v Litiji ustrelil policista (fotografija je simbolična). Foto: BoBo
Sindikat vojakov Slovenije v kazenskem postopku ne bo pomagal vojaku, ki je v petek v Litiji ustrelil policista (fotografija je simbolična). Foto: BoBo
Strelec pred preiskovalnim sodnikom

Preiskovalni sodnik je pripor odredil zaradi ponovitvene nevarnosti. Tožilstvo je hkrati predlagalo tudi, da vojaka pregleda izvedenec psihiatrične stroke. Vojak bo pripor prestajal na enoti za forenzično psihiatrijo v mariborskem univerzitetnem kliničnem centru.

Že pred privedbo na sodišče so kriminalisti skušali opraviti pogovor z vojakom, ki je v petek ustrelil policista, ki je opravljal nadzor prometa. Kriminalisti pa so morali pogovor z vojakom zaradi njegove zmedenosti in neodzivnosti večkrat prekiniti. Zoper storilca je tožilstvo vložilo zahtevo za preiskavo treh očitanih kaznivih dejanj: umora, poskusa umora in poskusa ropa.

SVS vojaku v kazenskem postopku ne bo pomagal
V Sindikatu vojakov Slovenije, katerega član je tudi omenjeni vojak, so po včerajšnjem pogovoru z osumljenim sporočili, da njegovo dejanje obsojajo, zato mu tudi ne bodo pomagali v kazenskem postopku.

Bodo pa vojaku pomagali pri delovnopravnih postopkih zoper delodajalca, saj so v sindikatu prepričani, da "je odgovornost za stanje vojaka, v kakršnem je storil umor, tudi pri Slovenski vojski oz. zaposlenih posameznikov, ker niso ustrezno odreagirali na več prijav mobinga".

Premestitve potekajo prepočasi
Vojak se je prvič pritožil nad mobingom že leta 2011, zaradi tega je tudi opravil pet pogovorov z namestnikom poveljnika čete, vendar o teh pogovorih ne obstaja noben zapisnik, prav tako pa v Slovenski vojski domnevnega mobinga niso preiskali, še dodajajo v SVS-ju.

Vojak se je v sindikat včlanil leta 2013, kjer so mu tudi predlagali, naj se zaradi ponavljajočih se zdravstvenih težav, zaradi katerih so mu v vojski tudi omejili stik z orožjem, odloči za postopek ugotavljanja invalidnosti.

Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje so vojaku že aprila izdali izvršljivo odločbo o invalidnosti, ki pa je vojska v štirih mesecih ni ustrezno izvedla. Sindikat vojakov Slovenije ob tem dodaja, da so načelnika generalštaba v preteklosti že opominjali, da postopki premestitve takih vojakov trajajo predolgo.

Strelec pred preiskovalnim sodnikom