Vodilni slovenski sindikalisti so predstavili potek stavke zaposlenih v javnem sektorju. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Vodilni slovenski sindikalisti so predstavili potek stavke zaposlenih v javnem sektorju. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Jelka Mlakar
Predsednica sindikata zdravstvene nege Jelka Mlakar je opozorila, da večina bolnišnic ni dopustila stavke medicinskih sester. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Premier Janez Janša je o stavki javnega sektorja povedal, da je mogoče doseči petodstotno znižanje mase za plače javnih uslužbencev brez drastičnega odpuščanja ali nižanja plač. Po njegovih besedah ni dvoma, da je stavka ustavna pravica, vendar ta stavka po vsebini ni bila potrebna, hkrati pa je prizadetih še desetkrat več ljudi, ki niso nič krivi. Stavka v šolstvu po njegovem mnenju ne bi smela potekati tako, da 100.000 otrok ostane doma. Dodal je, da ni v pristojnosti vlade, da spreminja maso plač v javnem sektorju, ki jo je potrdil parlament. "Ni mogoče odpirati razprave o rebalansu proračuna, ki smo ga komaj sprejeli," je poudaril. Zato so zahteve, da se masa sredstev za plače poviša, popolnoma nerealne. To bi sindikati morali razumeti, še pravi.

Stavkovne zahteve
Stavkovne zahteve - klikni za povečavo. Foto: MMC RTV SLO
Štrukelj je izjavo predsednika Fidesa Konrada Kuštrina, da je stavka le skrajno orožje in da je ne gre zlorabljati, označil za licemerno in spomnil na 17-dnevno stavko zdravnikov in njihove zahteve po višjih plačah. Foto: MMC RTV SLO
Marko Marinčič, Visokošolski sindikat Slovenije in Tomaž Sajovic, Neodvisni sindikat delavcev ljubljanske univerze
Stavki so se pridružili tudi v centrih za socialno delo, kjer danes izvajajo le najnujnejše aktivnosti, v visokem šolstvu, kjer so nezadovoljstvo izrazili tudi na manjšem protestnem shodu pred ljubljansko univerzo, ter v kulturi. Stavkali so tudi gasilci, občinski redarji in drugi. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Dušan Miščevič
Stavki so se pridružili tudi policisti in cariniki, ki imajo oboji ob splošnih stavkovnih zahtevah še nekaj specifičnih. Po besedah sekretarja sindikata carinikov Dušana Miščeviča so opravljali vse naloge, ki jih morajo, delo pa so opravljali strokovno in temeljito. To je vplivalo tudi na nekoliko daljše čakalne dobe na mejnih prehodih. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Tretja splošna stavka javnega sektorja
Stavkanje v kulturi

"Vse aktivnosti na ulici, pred vlado, ob vladi, za ulico, so bile po naši oceni izjemno uspešne. Malo nas je skrbelo, koliko ljudi se bo upalo v takšnih časih, kot so danes, prinesti glavo in obraz brez maske pred kamero in policijo. Ponosen sem na javne uslužbence, ki so se pripravljeni postaviti in boriti za svoja delovna mesta in ekonomsko socialni položaj," je na tiskovni konferenci po končanih stavkovnih shodih povedal Janez Posedi, vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja.

Posedi je tudi ocenil, da so bile napovedi o 100.000 stavkajočih pravilne in da pričakujejo, da je to zadostno sporočilo vladi, da se je treba usesti in začeti dogovarjati glede družbenega standarda, ki ga potrebujejo tako slovenski državljani kot tudi tisti, ki v Sloveniji delajo in nimajo državljanstva.

Štrukelj: Ljudje sporočajo svoja stališča
"Od prvega sindikalnega shoda 17. novembra se je skozi protestni val državljanom in državljankam razpustil elementarni strah. Zdaj so pripravljeni sporočati svoja stališča in to je po moje prvi pozitivni nastavek za spremembe, ki so pred nami. Ljudje zdaj želijo povedati, kaj si mislijo o našem skupnem življenju in o oblasti, ki po definiciji skupno življenje organizira," je na tiskovni konferenci, kjer so stavkovne dejavnosti predstavili tudi posamezni sindikati, povedal glavni tajnik Sindikata vzgoje in izobraževanja Branimir Štrukelj.

Ob tem se je pohvalil, da se je od vseh zaposlenih v izobraževanju, znanosti in kulturi skoraj 80 odstotkov udeležilo stavke, kar je najvišji delež stavkajočih v neki dejavnosti.

Najmanj solidarnosti v zdravstvu
Predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonko Vukadinović je povedal, da med stavko ni bilo zapletov in pritožb. Sindikat pa je prejel dopis ministra za zdravje Tomaža Gantarja, s katerim je zahteval izvedbo posameznih del.

"Radi bi sporočili ministru, ki je dajal navodila, kakšne naj bodo aktivnosti v času stavke, da če bi zagotovil takšen proces dela skozi vse leto, ne bi bilo nobenih čakalnih vrst in naj se nad svojim delom zamisli," je bil v odzivu oster Vukadinović

Stavke se je po ocenah sindikata delavcev v zdravstveni negi (SDZNS) lahko udeležilo manj kot 10 odstotkov medicinskih sester, čeprav jih zakonski minimumi zavezujejo le k izvedbi urgentnega programa.

"Niti menedžment posameznih javnih zavodov niti nosilci zdravstvene dejavnosti niso bili pripravljeni solidarnostno participirati, da bi lahko medicinske sestre uveljavljale svojo ustavno pravico. Nenadoma so neurgentni programi postali urgentni in zavezovali medicinske sestre, da ostanejo v delovnem procesu," je povedala predsednica SDZNS Jelka Mlakar.

Po njenih besedah sta bili svetli izjemi bolnišnici na Jesenicah in Golniku, kjer so organizirali tudi varstvo otrok. UKC Maribor pa je že pred stavko sporočil sindikatu, da bo izvedel ves načrtovan program. Podobno je bilo v primeru UKC Ljubljana.

Protestni shodi so potekali v 14 mestih
Protestni shodi so potekali v 14 večjih slovenskih mestih. Največ protestnikov se je zbralo v Ljubljani, po ocenah sindikatov okoli 10.000, v preostalih slovenskih mestih pa 13.700 protestnikov. Vrtci in šole so večinoma zaprti.

Stavka zaradi znižanje mase sredstev za plače
Glavni razlog za stavko je predvideno znižanje mase sredstev za plače v javnem sektorju, kar bi imelo za posledico tudi odpuščanje zaposlenih. Vodja vladne pogajalske skupine, minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič, je brez mandata za pogajanja o masi za plače javnih uslužbencev.

Minister Pličanič je presegel samega sebe, ko je dejal, da se vlada o masi plač ne bo pogajala, je ocenil glavni tajnik Sindikata vzgoje in izobraževanja Branimir Štrukelj.

Kot je dejal, je mislil, da vlada pričakuje, da se bodo sindikati strinjali z maso plač, zdaj bi pa "morali temu celo ploskati". Štrukelj je pri tem mislil na Pličaničevo izjavo, da naj bodo sindikati veseli, da ni še hujše, je dejal. "Ko bo danes odstopil, bomo tega ministra hitro pozabili, si malo oddahnili in šli naprej," je dejal Štrukelj.

Izjava predsednika sindikata Fidesa Konrada Kuštrina, da se ne sme zlorabljati instituta stavke, ki je le skrajno orožje, je skrajno licemerna, je dejal Štrukelj. Spomnil je na 17-dnevno stavko zdravnikov, ki so zahtevali višje plače, ne zgolj obrambe doseženih pravic. Vodstvo Fidesa se torej strinja z nižanjem mase plač za javne uslužbence, sklepajo v Svizu.

STAVKA JAVNEGA SEKTORJA

Stavkovne zahteve:

1. Ohranitev delovnih mest v javnem sektorju

2. Pogajanja o masi plač ter o pogojih dela v javnem sektorju za leti 2013 in 2014

3. Utrditev socialne države in ohranitev kakovosti javnih storitev

4. Spoštovanje veljavnih dogovorov in stavkovnih sporazumov

Zaposleni in sodelavci RTV Slovenija se pridružujejo stavki

Začela se je splošna stavka javnega sektorja


Le malo otrok v vrtcih
Po podatkih Sviza je le malo staršev svoje otroke pripeljalo v vrtce na dan stavke. V vrtcu Velenje jih je od 1320 otrok prišlo šest, v vrtcu Sežana jih je od 1000 otrok prišlo pet. Skupna udeležba otrok ne bo presegla tiste iz aprilske stavke, ko je prišlo v vrtec dva odstotka vpisanih otrok, je napovedal Štrukelj.

Vseh zaposlenih v kulturi, izobraževanju in znanosti je 40.471 ljudi, sporoča Sviz. Od tega jih 32.486 stavka, 8.641 pa ne. Vendar med njimi vsi ne nasprotujejo stavki. Nekateri so na dopustih, je dejal Štrukelj. Vseh otrok v zavodih je danes po zadnjih podatkih Sviza 1.996.

Število stavkajočih po dejavnosti:
Osnovne glasbene šole: Da: 19.481, Ne: 4.151, Skupaj: 23.632

Raziskovalne organizacije: Da 381, Ne 185, Skupaj 566

Srednje šole, domovi učencev: Da 4.777, Ne 1.611, Skupaj 6.388

Višje in visoke šole: Da 356, Ne 227, Skupaj 583 vzgojno

Varstveni zavodi: Da 5.515, Ne 1.626, Skupaj 7.141
Zavodi iz področja kulture: Da 263, Ne 72, Skupaj 335

Zavodi za usposabljanje: Da 1.140, Ne 686, Skupaj 1.826
Vir: Sviz

Zavedamo se, da smo v času politične krize, je dejal Štrukelj, ki ni želel napovedati reševanja vladne krize. Izpostavil pa je sprejeti proračun, ki predvideva izrazito manjšanje mase plač. Vlada je potisnila ključen problem v roke direktorjev zavodov, ki sami niso krivi, je dejal Štrukelj in poudaril problematičnost reševanja položaja na ravni posameznih zavodov.

Štrukelj sicer ni želel komentirati dnevnopolitičnega dogajanja, a je dodal, da najbrž ni naključje, da je Gregor Virant za ultimat določil ravno 23. januar. Ni mogel spregledati, da je bila za današnji dan napovedana splošna stavka javnega sektorja, je dejal Štrukelj.

Protest pred ljubljanskim kliničnim centrom in prazne učilnice v šolah Foto: Bobo

Premier Janez Janša je o stavki javnega sektorja povedal, da je mogoče doseči petodstotno znižanje mase za plače javnih uslužbencev brez drastičnega odpuščanja ali nižanja plač. Po njegovih besedah ni dvoma, da je stavka ustavna pravica, vendar ta stavka po vsebini ni bila potrebna, hkrati pa je prizadetih še desetkrat več ljudi, ki niso nič krivi. Stavka v šolstvu po njegovem mnenju ne bi smela potekati tako, da 100.000 otrok ostane doma. Dodal je, da ni v pristojnosti vlade, da spreminja maso plač v javnem sektorju, ki jo je potrdil parlament. "Ni mogoče odpirati razprave o rebalansu proračuna, ki smo ga komaj sprejeli," je poudaril. Zato so zahteve, da se masa sredstev za plače poviša, popolnoma nerealne. To bi sindikati morali razumeti, še pravi.

Tretja splošna stavka javnega sektorja
Stavkanje v kulturi