Štuhec je kriminalistom pojasnjeval pomen besede korupcija. Dejansko gre v dobesednem prevodu za
Štuhec je kriminalistom pojasnjeval pomen besede korupcija. Dejansko gre v dobesednem prevodu za "skupno lomljenje", kar se da razložiti tudi v intelektualnem smislu, je dejal. Foto: BoBo

Moj osebni etični dvom je, da je eden izmed članov komisije Rok Praprotnik deset let delal kot novinar ter raziskoval področje tako imenovane orožarske afere.

Ivan Štuhec o verodostojnosti KPK-ja

Gre za Štuhečeve očitke, ki jih je izrekel na račun Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) po objavi obremenjujočega poročila glede izvora premoženja Janeza Janše in Zorana Jankovića. Štuhec je po polurnem zaslišanju v Mariboru dejal, da je bilo to opravljeno korektno.

Štuhec je tako kriminalistom kot medijem povedal, da ni bil prvi, ki se je kritično opredeljeval do dela komisije v tistem času. Kot je dejal, je bilo v slovenskem medijskem prostoru jasno, da izračuni, ki jih je delal KPK, niso bili točni, prav tako pa je na svoji spletni strani imela objavljen zakon, ki v taki obliki sploh ni bil več veljaven.

Štuhec je ponovil glavni očitek iz Lenarta, da mora, ko skuša neki državni organ dokazati nepravilnosti osebam, ki v političnem prostoru zavzemajo visoko mesto, tisti, ki to počne, to narediti strokovno, neoporečno, dosledno in brez vsakega etičnega dvoma.

Rok Praprotnik moteč
"Moj osebni etični dvom je, da je eden izmed članov komisije Rok Praprotnik deset let delal kot novinar ter raziskoval področje tako imenovane orožarske afere. Človek, ki se deset let ukvarja z neko osebnostjo, v tem primeru z Janezom Janšo, bi se moral iz etičnih razlogov sam izločiti iz takega postopka, da bi tako komisiji dal dodatno verodostojnost," je dejal Štuhec.

Štuhec je kriminalistom še pojasnil pomen besede korupcija. Po njegovih besedah jo Slovar slovenskega knjižnega jezika jo prevaja v smislu prevare ali nepoštenosti, dejansko pa gre v dobesednem prevodu za "skupno lomljenje", kar se da razložiti tudi v intelektualnem smislu. Po njegovem mnenju to pomeni, da bi moral biti organ pregona najprej dosleden v izbiri dokazov, nato pa tudi logičen v izgradnji obtožbe na osnovi pridobljenih dokazov.

"Boril sem se za svobodo ocenjevati"
"Če so pred mano pravniki, ekonomisti, pa tudi drugi ljudje postavljali dvom o delu protikorupcijske komisije, potem trdim, da nisem kršil nobenega zakona. Ne bom si pustil vzeti te svobode, da smem prosto in svobodno ocenjevati, pa naj gre za predsednika države ali papeža, kaj kdo v tej državi misli in dela. Zato sem se boril in zato sem bil pred več kot 30 leti prvič na zaslišanju na mariborski Udbi. Danes so bili sicer kriminalisti neprimerno bolj korektni kot takrat," je še dejal moralni teolog.

Spomnimo, KPK je februarja letos na tožilstvi v Ljubljani in Mariboru podal več predlogov za pregon zaradi suma storitve kaznivega dejanja žaljive obdolžitve, storjenega proti državnemu organu. Zaradi varstva osebnih podatkov imen na komisiji niso izdali, med ovadenimi pa je, kot je potrdil sam, tudi France Cukjati.

Ne kritika, temveč zgolj žaljenje
Da podpirajo svobodo izražanja, ne podpirajo pa svobode žaljenja in obrekovanja, so se na Štuhečeve izjave odzvali tudi na komisiji. Svoboda izražanja je po njihovem mnenju ena najvišjih ustavnih in demokratičnih vrednot, ni pa neomejena.

Posamezniki, zoper katere so podali predloge za pregon, pa so podajali izjave, ki nikakor ne predstavljajo utemeljene ali neutemeljene kulturne in demokratične kritike delovanja državnega organa. Po mnenju komisije je šlo zgolj za izjave, namenjene izključno diskreditaciji, poniževanju in žaljenju državnega organa, ki je opravljal svoje delo skladno z zakonom.

Ob tem so dodali, da so vsi ovadeni nekdanji ali pa še aktivni politični funkcionarji oziroma predavatelji na visokošolskih zavodih, zaradi česar je njihovo dejanje še toliko bolj zavržno.

Moj osebni etični dvom je, da je eden izmed članov komisije Rok Praprotnik deset let delal kot novinar ter raziskoval področje tako imenovane orožarske afere.

Ivan Štuhec o verodostojnosti KPK-ja