Podpredsednik DL-ja Janez Šušteršič: Celo protestniki so povedali, da tole ni vse skupaj nič in da hočejo volitve. Foto: BoBo
Podpredsednik DL-ja Janez Šušteršič: Celo protestniki so povedali, da tole ni vse skupaj nič in da hočejo volitve. Foto: BoBo

Besede bianko odstopne izjave, ki še najbolj spominja na izsiljena priznanja političnih zapornikov po večdnevnih trpinčenjih, govorijo, da je Janković odstopil ne le pogojno, ampak tudi zgolj začasno, je nekdanji finančni minister Janez Šušteršič zapisal v svoji kolumni v Financah.

Spomnil je tudi na Jankovićeve besede, da nikakor ne misli odstopiti kot ljubljanski župan, saj je od njegovega županovanja odvisen njegov materialni obstoj. »Množice lahko natančno preberejo, kako je denar iz mestnega proračuna prek raznih podjetij priromal v zasebni proračun vrlega župana,« ponavlja Šušteršič in ugotavlja, da je najhuje, da si je drznil izreči, da bo šel še enkrat na volitve, če to Ljubljančani želijo.

Naj pozitivci zahtevajo Jankovićev odstop
Podpredsednik DL-ja okrca pozitivce, ki pojasnjujejo, da stranke ne sklepajo novih koalicij z Jankovićem, ampak s Pozitivno Slovenijo. »To drži. Vendar bi potem človek pričakoval, da se bodo predstavniki te stranke jasno opredelili do ravnanj svojega predsednika in tudi sami javno zahtevali njegov odstop. Ne le v stranki, ampak tudi v Ljubljani, kjer ima Lista Zorana Jankovića večino.«

O pingvinih, ledeni gori in hladilniku
Ugotavlja, da je žalostno, da noben junak ali junakinja, ki bodo v naslednjih dneh sestavljali vlado in se vlekli za ministrske položaje, ni zmogel načelne izjave na račun svojega predsednika. »Lahko bi dejali, da sicer še vedno mislijo, da bi Zoran s pingvini tudi na Antarktiki naredil razvoj, vendar zdaj razumejo, da bi pri tem polovico ledene gore pospravil v svoj domač hladilnik, zato ga ne podpirajo več,« predlaga Šušteršič.

Ko srečaš hudo mravljico ...
Toda isti ljudje bodo čez dan ali dva na krilih »preračunljive načelnosti upravljali državo, nato bodo v sebi ločili državo od mestne ravni, postali na lepem spet nenačelni, se usedli na svoje stolčke v mestnem svetu in za hobi upravljali še Ljubljano«.

Opisani manevri ne morejo prepričati nikogar, razen politikov samih, zato Šušteršič ob tem svetuje taktiko, ki pomaga, ko srečaš hudo mravljico: Obrni se in zbeži proč, kar zmorejo podplati.