Minister Ivan Svetlik ne izključuje delne rasti brezposelnosti, a verjame v uspešnost države. Foto: MMC RTV SLO
Minister Ivan Svetlik ne izključuje delne rasti brezposelnosti, a verjame v uspešnost države. Foto: MMC RTV SLO

V prihodnost je treba gledati.

Ivan Svetlik

Ne moremo pričakovati, da bi na vseh točkah dosegli popolno soglasje vseh socialnih partnerjev, saj je socialni dialog zahteven, pričakovanja pa zelo različna, dodaja minister za delo, družino in socialne zadeve. Svetlik je prepričan, da smo preveč usmerjeni, v "danes in zdaj", premalo pa gledamo "srednjeročno, dolgoročno, v prihodnost".

Svetlik: Nizka stopnja tveganja revščine
Kazalniki socialnih razmer so po mnenju Ivana Svetlika različni. Tako je Slovenija glede na stopnjo tveganja revščine v tisti četrtini evropskih držav, kjer je tveganje najmanjše. Minister pričakuje, da bo država to mesto zadržala tudi v prihodnje in hkrati poudarja, da se je rast brezposelnih v državi zaustavila. Delne rasti brezposelnih sicer ne izključuje, a verjame, da bo Slovenija pri njenem zajezovanju uspešna tudi v prihodnje.

Minister je socialno stanje v državi komentiral ob robu obiska družbe Simobil, ki ga je obiskal, ker je (ob prazniku dela) "eno od podjetij, ki udejanja vse tisto, kar bi si v prihodnosti želeli, da postane delo tudi v naši družbi".

Kot je znano, socialni partnerji - vlada, delodajalci in sindikati - na včerajšnji seji Ekonomsko-socialnega sveta niso dosegli dogovora o predlogu zakona o urejanju trga dela in spremembah zakona o delovnih razmerjih. Kljub temu se je vladna stran odločila, da oba pošlje v medresorsko usklajevanje. Sindikati so zaradi tega nezadovoljni in menijo, da je socialni dialog na izjemno nizki ravni. Zatrdili so, da se bodo spremembam zakona o delovnih razmerjih uprli z vsemi sredstvi in že napovedali demonstracije pred državnim zborom.

V prihodnost je treba gledati.

Ivan Svetlik