Po obstrukciji devetih članov OZP-ja je vprašanje izvedbe izredne seje DZ-ja obviselo nekako v zraku, dilemo je nato prekinilo pet poslancev SMC-ja, ki so danes umaknili svoje podpise k zahtevi za sklic seje. Foto: BoBo/Borut Živulović
Po obstrukciji devetih članov OZP-ja je vprašanje izvedbe izredne seje DZ-ja obviselo nekako v zraku, dilemo je nato prekinilo pet poslancev SMC-ja, ki so danes umaknili svoje podpise k zahtevi za sklic seje. Foto: BoBo/Borut Živulović
Parlamentarni odbor za zunanjo politiko tudi danes zaradi nesklepčnosti ni mogel sprejeti stališča glede priznanja Palestine, s tem pa tudi ni bilo pogojev za izvedbo izredne seje DZ-ja, ki naj bi se začela ob 13. uri. Foto: BoBo
Najprej se je čakalo, ali bi se Slovenija lahko s priznanjem pridružila kaki skupini isto mislečih držav znotraj EU-ja, nato pa še iskalo mnenja po ministrstvih, kako bi to priznanje lahko vplivalo na položaj Slovenije, zlasti v odnosih z Izraelom in ZDA. Foto: Reuters
Državni zbor ne bo odločal o Palestini

Predsednik OZP-ja Jožef Horvat je na novinarski konferenci NSi-ja sporočil, da je v anonimnem elektronskem sporočilu na strežnik stranke prejel grožnje s smrtjo, ker naj bi oviral proces sprejemanja priznanja Palestine v državnem zboru. Grožnje je posredoval policiji, ki jih je ocenila kot resne, je povedal. Horvat je še poudaril, da sam ni odgovoren za zaplete, da do priznanja Palestine v DZ-ju ni prišlo, in da ni bil on tisti, ki je zaviral priznanje Palestine.

Pet poslancev SMC-ja onemogočilo izredno sejo
Peterica poslancev je sicer danes predsednika DZ-ja Milana Brgleza obvestila, da umikajo svoje podpise k zahtevi za sklic izredne seje za priznanje Palestine. Seja je bila zaradi tega tudi odpovedana, število preostalih podpisov je bilo namreč manjše od četrtine vseh poslancev, kolikor jih mora biti v skladu s poslovnikom. Sklic izredne seje DZ-ja je sicer zahtevala Levica, ki je predtem zbrala podporo 25 poslancev.

OZP tudi zjutraj nesklepčen
Pred izredno sejo pa bi moralo o zadevi zavzeti stališče tudi matično delovno telo, to je parlamentarni odbor za zunanjo politiko. OZP je zjutraj sicer nadaljeval v četrtek zvečer prekinjeno sejo na temo priznanja Palestine, a je zaradi obstrukcije opozicije in dela poslancev SMC-ja ter posledično nesklepčnosti niso mogli dokončati. Od skupno 17 članov odbora jih je bilo prisotnih le sedem, dva premalo.

Člani OZP-ja, ki so obstruirali sejo, so: Alenka Bratušek (SAB), Jožef Horvat (NSi), Branislav Rajić (SMC), Ksenija Korenjak Kramar (SMC), Aleksander Kavčič (SMC), Simon Zajc (SMC), Branko Grims (SDS), Janez Janša (SDS), Anže Logar (SDS) Andrej Šircelj (SDS).

Na sejo OZP-ja so prišli poleg Milana Brgleza še Marko Ferluga, Izidor Kamal Shaker (vsi SMC), Julijana Bizjak Mlakar in Marinka Levičar (obe DeSUS), Matjaž Nemec (SD) ter Matej T. Vatovec (Levica).

Razkol v SMC-ju
Čeprav si je podpredsednik SMC-ja Milan Brglez prizadeval za sklepčnost OZP-ja in za izredno sejo, je vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer pojasnila, da se je pet poslancev SMC-ja za umik podpisov odločilo, ker so se seznanili z dejstvom, da niso izpolnjeni vsi pravni pogoji, ki bi omogočali nadaljevanje in zaključek procesa. Na vprašanje o razklanosti znotraj SMC-ja je Kustec Lipicerjeva odgovorila, da ima "vsak kovanec dve plati". Poudarila je, da so v SMC-ju enotni v stališču, da je priznanje Palestine politično potrebno, zato ga podpirajo. "Ne moremo pa tega narediti, ne da bi bili izpolnjeni vsi pravni pogoji, ki v naši državi veljajo za takšne primere priznavanja držav."

Razočarani v Levici, SD-ju in DeSUS-u
Vprašanje priznanja Palestine bo tako očitno ostalo odprto za naslednji sklic DZ-ja. To je po koncu današnje seje odbora dejal tudi Matej T. Vatovec, ki je bil prvi podpisani pod predlog o priznanju Palestine. "Na neki način ostaja vse skupaj v zraku (...) Verjetno to pomeni, da je za ta mandat ta zgodba končana s to jasno izraženo voljo predvsem SMC-ja, da do glasovanja ne pride. Upam pa, da bodo v prihodnjem sklicu boljše okoliščine in manj podleganja očitno pritiskom iz tujine," je dejal poslanec Levice.

DeSUS-ova poslanka Julijana Bizjak Mlakar pa je po koncu seje komentirala, da "se je odvila zelo pomembna in poučna zgodba za demokracijo v Sloveniji". "Poučna tudi za prihodnje parlamentarce. Upam, da bodo bolj pokončni in da bodo spoštovali človekove pravice in da bo končni rezultat drugačen," je dejala.

Kritičen nad dogajanjem v DZ-ju je bil tudi poslanec SD-ja Matjaž Nemec. Kar bi moralo biti praznik demokracije, se je spremenilo v "farso, preračunavanje in preigravanje" v smislu skorajšnjih parlamentarnih volitev, je dejal.

Erjavec obžaluje pravno telovadbo
Zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, je po odpovedi izredne seje DZ-ja o predlogu priznanja Palestine izrazil obžalovanje, da je prišlo do "pravne telovadbe", po njegovem mnenju je postalo očitno, da za priznanje ni bilo zadostne politične volje. "Ministrstvo za zunanje zadeve je pripravilo vse potrebno, da za priznanje Palestine ni bilo nobenih ovir. Ovira je, da ni politične volje, zlasti od SMC-ja. Priznanje Palestine podpirajo DeSUS, SD, Levica in nekateri poslanci SMC-ja. Če bi vsa poslanska skupina SMC-ja to podprla, tudi ne bi imeli te sage, ampak bi verjetno danes že lahko čestitali Palestini za priznanje od Slovenije," je komentiral minister. Odgovornost za "sago" je pripisal premierju Miru Cerarju, ki naj bi ga z odstopom presenetil. Prav na zadnji seji, po kateri je Cerar odstopil, naj bi namreč odprli tudi razpravo glede priznanja Palestine, je še dejal Erjavec.

Bratuškova: To se je sprevrglo v farso
Pisno se je danes oglasila tudi predsednica Stranke Alenke Bratušek Alenka Bratušek, ki v četrtek na ponovljeni seji ni sodelovala in zaradi česar ji je Bizjak Mlakarjeva zagrozila s finančnimi sankcijami, ker da njena odsotnost ni bila upravičena.

Bratuškova je poudarila, da so poslanci njene stranke že leta 2015 podprli predlog Levice o priznanju Palestine, vendar pa da je Brglez "vse od takrat zatrjeval, da za priznanje v DZ-ju ni podlage, saj o tem ni sklepa vlade"."Pri takšnem paničnem priznavanju Palestine, ki se je sprevrglo v farso, pa ne mislim sodelovati, čeprav sem bila med tistimi, ki smo predlagali priznanje te države in čeprav mislim, da je priznanje Palestine edina možna rešitev dolgo trajajočega spora med Izraelom in Palestino," je zapisala Bratuškova.

Državni zbor ne bo odločal o Palestini