Tanko meni, da je SDS obravnavana kot drugorazredna stranka. Foto: BoBo
Tanko meni, da je SDS obravnavana kot drugorazredna stranka. Foto: BoBo
Gantar meni, da ima SDS le občutek, da se jim dogaja krivica. Foto: BoBo

V DZ-ju poteka seja kolegija predsednika DZ-ja, na kateri so med drugim obravnavali terminski program DZ-ja za september 2011 in okvirni terminski program DZ-ja za oktober 2011.

Zakon o prekrških bo obravnavan septembra
Jožeta Tanka
(SDS) je zanimalo predvsem, zakaj na septembrski seji DZ-ja kljub izpolnjenim vsem pogojem ni predvidena obravnava novele zakona o prekrških, ki jo je v postopek vložila SDS. Predsednik DZ-ja Pavle Gantar mu je odgovoril, da je tako zaradi preveč "nabitega" urnika, vendar je na Tankovo zahtevo to točko kljub vsemu uvrstil na dnevni red.

Kolegij je obravnaval tudi vprašanje, ali bo Vili Trofenik, potem ko je iz poslanske skupine Zaresa prestopil med nepovezane poslance, še naprej vodil odbor za lokalno samoupravo. Prisotni so pri tej točki sprejeli sklep, da se do jeseni opravi ponovni izračun, koliko mest pripada določenim strankam v delovnih telesih, do takrat pa bo predsednik odbora za lokalno samoupravo ostal Trofenik.

Tanko je ob tem protestiral, saj naj bi se pri tem ponovno pokazalo, da se nekatere zadeve uredijo "v trenutku", ko gre za določene poslanske skupine, "pri drugih pa se čaka več kot pol leta, da se opravi razprava". Prepričan je, da se SDS v DZ-ju obravnava kot drugorazredna stranka.

"Nekaterim se odnese vse ..."
"Ni pravično in je krivično. Nad temi nedoslednimi dejanji sem zelo razočaran. Ko je Franc Pukšič šel iz SDS-a, je s seboj odnesel vsa delovna telesa, ko je pa šel Andrej Magajna iz SD-ja, pa je moral pustiti vsa delovna telesa SD-ju. To je dejstvo. Govorim o krivičnosti, ki jo zagovarjate. Nekaterim se odnese vse, čeprav je rečeno, da se to ne dela, nalednjič pa se to ne dopusti," je protestiral.

Gantar je pojasnil, da je eno, če se SDS-u res dogaja krivica, in drugo, če imajo le takšen občutek. Meni, da gre predvsem za zadnje. "To je povsem vaša odločitev. Če bi se odločili, da ne sme Pukšič odnesti nobene funckije, je tudi ne bi odnesel, ker je to vaša pravica. Tako je storil SD," je izpostavil.

Iz DZ-ja smo danes še poročali:
.
Slapnik: Razvežimo jezik Janši
(Zakon o dostopnosti do orožarskih dokumentov)
.
Pohlep pri nekaterih menedžerjih
(Potrdili sklepe Posedelove preiskovalne komisije)
.
Zakon o medijih padel
.
"Gantarjev odstop naj vzamejo resno"
(V SD-ju iščejo novega predsednika DZ-ja)