Gorenak meni, da je trgovina z orožjem
Gorenak meni, da je trgovina z orožjem "drevo življenja" levice. Foto: BoBo

Zakaj je bilo treba denar polagati na račune v tujini? Zakaj so ga v kovčkih nosili v Avstrijo in ga tam polagali na banke, ne pa v Ljubljani?

Tadej Slapnik (Zares)
Dušan Kumer
Kumer meni, da so se prvi tajkuni rodili v trgovini z orožjem. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Leva opcija ima drevo življenja, ki raste. Imenuje se orožarska afera. To drevo mora živeti, to je njihov moto. Mora cveteti, ne glede na letni čas. Živeti mora in rasti, vsaj dokler je v politiki Janez Janša, pa tudi potem bi ga bilo zelo dobro ohraniti.

Vinko Gorenak, SDS
Orožje
Se bodo razkrili popolnoma vsi dokumenti o trgovini z orožjem? Foto: MMC RTV SLO

Osebno sem govoril z generalom Čadom. Pripravljen je bil slovenski vojski predati Istro in otoke, na Reki je čakal na naše enote. Formalno bi bila dovolj le desetina slovenske vojske in bi lahko predal. Tako globoko smo paktirali s Hrvaško, da smo izgubili Istro, Cres, Lošinj in komunistični oblasti dovolili, da je odrezala velik del slovenskega ozemlja.

Zmago Jelinčič, SNS
Tadej Slapnik
Slapnik meni, da bi bilo Janši treba "razvezati jezik". Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Že na začetku je bila v zibelko države položena zloraba vseh njenih institucij. Dobili smo nedotakljive. Takrat je prvič v samostojni Sloveniji padla pravna država.

Tadej Slapnik
Zmago Jelinčič
Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič je izrazil prepričanje, da tega vprašanja prav nobena vlada in prav nobena politična opcija ni želela raziskati, prav njegova stranka pa je vsa leta na to opozarjala. Foto: BoBo

Državni zbor je soglasno, z 78 glasovi podpore, sprejel sklep, da je zakon o zagotavljanju prostega dostopa do dokumentov o trgovini z orožjem med letoma 1990 in 1994 primeren za nadaljnjo obravnavo.

Po besedah predlagateljev je njegov namen dostop do ključnih dokumentov za razčiščenje "matere vseh afer". Zakonu se v prvi obravnavi za zdaj obeta soglasna podpora, nanj pa letijo tudi številne kritike o "luknjavosti" ter političnih namenih. SDS želi v drugi obravnavi z dopolnili nabor dokumentov razširiti iz zgolj v zakonu omenjenih ter razširiti tudi časovni obseg odprtja tudi po letu 1994.

Kumer: Naj se ve, kdo so ti tajkuni
Ker prvopodpisanega Slapnika ni bilo v dvorani, je mnenje predstavil sopodpisani vodja poslanske skupine SD-ja Dušan Kumer. Zatrdil je, da je po osamosvojitvi nedvomno prišlo do nelegalne trgovine z orožjem in vojnega dobičkarstva, tema pa je postala vroč kostanj v rokah nekdanjih vpletenih. Spregovorili so namreč ljudje, ki so takrat v tej trgovini sodelovali, misleč, da počnejo plemenita dejanja, bili pa so izkoriščani za zasebne žepe, je dejal Kumer.

Edini način, da se ti dvomi razčistijo, je, da se umakne stopnjo tajnosti, da se ti dokumenti digitalizirajo in objavijo na spletni strani za celotno javnost ter se s tem omogoči verodostojna javna razprava, je nadaljeval. Izpostavil je tudi poročilo vlade iz leta 1996, da je potekala tako legalna trgovina z orožjem za pomoč Hrvaški in BiH-u, poleg tega pa tudi nelegalna. Ko je nastopil embargo na prodajo, so se zakonite poti spremenile v nezakonite, cene in dobički še povečali, rodili so se prvi slovenski tajkuni in čas je, da se izve, kdo so to, je sklenil Kumer.

Besedilo predloga zakona.

"Naj se razčisti, da gremo v svetlo prihodnost"
Kot je dejal vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič, je tudi ocenil, da je čas, da se vprašanje dokončno razčisti in "gre v svetlejšo prihodnost". Če je potrebno, pa naj bo z zakonom. Izpostavil je še, da mora zakon zaščititi osebne podatke, ob tem pa to ne sme veljati za tedanje nosilce javnih funkcij in člane državnih organov, ki so sodelovali v trgovini z orožjem.

SDS: Orožarska afera, drevo življenja levice
Vinko Gorenak
(SDS) je zatrdil, da zakon ni potreben, saj so vsi dokumenti o trgovini z orožjem, kot pravi, dostopni že zdaj. "Leva opcija ima drevo življenja, ki raste. Imenuje se orožarska afera. To drevo mora živeti, to je njihov moto. Mora cveteti, ne glede na letni čas. Živeti mora in rasti, vsaj dokler je v politiki Janez Janša, pa tudi potem bi ga bilo zelo dobro ohraniti," je poudaril.
Kot pravi, cilj koalicije torej ni razkritje dokumentov, temveč zavlačevanje postopkov in "ohranjanje drevesa življenja". Sprašuje se, zakaj koalicija noče razkriti dokumentov, v katerih "leži neprecenljiv politični zaklad, do katerega se je treba čim prej dokopati, saj je z njim mogoče uničiti šefa opozicije". Dodal je še: "Nato zmagate za dvajset let in spet vzpostavite enopartijski sistem.
Če je vaš cilj priti do zaklada in uničiti šefa opozicije, dajte, naredite to. Zakaj tega ne naredite? Ker veste, da tam ni nič. Saj ste 14 let upravljali s tem zakladom, potem smo ga mi dobili za 4 leta, zdaj pa ga imate spet vi zadnja 3 leta. Vsi vemo, koalicija in opozicija, da tam ni nič. Mi bomo ta zakon podprli. Zakon, ki vas pelje do uničenja nas,"
je dodal Gorenak.

Slapnik: Gorenak laže
Ko se je Slapnik le pojavil za govorniškim odrom, pa je ostro nastopil proti Gorenaku in ga obtožil, da laže o tem, da naj bi koalicija zaobšla možnosti za hitrejšo obravnavo zakona. Izrazil je prepričanje, da po 20 letih pravi obseg orožarskih poslov še vedno ni znan in da je v uradnih dokumentih toliko lukenj, da terjajo pojasnitev. Vprašanja o tem je javno naslavljal na nekdanjega obrambnega ministra Janšo, a je ta odvrnil, da bo pojasnjeval, ko bo javno dostopno poročilo o trgovini z orožjem iz leta 1993. "Podprimo torej zakon in razvežimo jezik Janši," je pozval Slapnik.
"Že na začetku je bila v zibelko države položena zloraba vseh njenih institucij. Dobili smo nedotakljive. Takrat je prvič v samostojni Sloveniji padla pravna država," je zatrdil Slapnik. Izpostavil je nekatera vprašanja o tematiki, ki so po njegovi oceni sumljiva: uradno je vsa trgovina z orožjem obsegala 28 milijonov nemških mark, pričevanja trgovcev z orožjem (med drugim Omana) pa govorijo o precej višjih številkah. Zatrdil je še, da je Janša poslovanje z gotovino nekaj časa zanikal, potem priznal, potem pa spet zanikal.

Vprašal se je tudi, zakaj so morali nekateri kovčke z gotovino nositi v Avstrijo, denar polagati v tujo banko in od tam plačevati - zakaj so se izogibali slovenskemu finančnemu sistemu. Pokazal je tudi na tožilko Barbaro Brezigar, ki po njegovih besedah ni niti poskusila pridobiti podatkov o teh transakcijah.
SLS: Naj se ne izkorišča v politične namene
Gvido Kres
(SLS) je poudaril, da je trgovina z orožjem aktualna že 20 let, vendar pravega epiloga še kljub temu nismo dočakali. Kot pravi, bi bilo za državo bolje, če bi zmogla gledati bolj v prihodnost in ne toliko v preteklost. "Seveda se morajo stvari razčistiti, vendar polnjenje časopisov s to temo ne koristi nikomur. Nihče ne bi smel izkoriščati te teme v politične namene. Stranke bi se morale udariti s programi, nikakor pa ne v obračunavanjih v temah, ki nimajo nobene zveze s sedanjostjo," je pripomnil.

DeSUS: Te razprave znižujejo ugled politike
Franc Jurša
(DeSUS) je pojasnil, da bodo zakon v stranki podprli, saj menijo, da bo s tem dana pravna podlaga za odprtje dokumentov, kar bi se sicer po njegovem moralo zgoditi že zdavnaj. Izpostavil je, da bomo v DZ-ju ponovno priča že večkrat slišanim obtožbam in diskreditacijam, pri čemer pa v DeSUS-u ne nameravajo sodelovati, saj naj bi se s tovrstnimi razpravami ugled politike še dodatno zniževal. "Strinjamo se, da je treba enkrat za vselej končati to temo," je dejal.

LDS: Zakon sploh ni potreben
Kot je v imenu poslanske skupine LDS-a pojasnil Anton Anderlič, za razčiščenje "nekaterih stvari" in dostop do za to potrebnih podatkov ta zakon sploh ni potreben. A ker tako zahtevajo pravni strokovnjaki in nekateri ministri (pri tem je izpostavil obrambno ministrico Ljubico Jelušič) in ker je to očitno volja vseh političnih skupin, naj se arhive odpre z zakonom, je pozval in napovedal podporo njegove poslanske skupine.
SNS o mednarodnem sodišču za Jugoslavijo
Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič je izrazil prepričanje, da tega vprašanja prav nobena vlada in prav nobena politična opcija ni želela raziskati, prav njegova stranka pa je vsa leta na to opozarjala. "Mi smo že leta zahtevali, naj to obravnava sodišče in naj se to zakonsko uredi. A tega nihče ni želel slišati. Tudi nekdanji predsednik Milan Kučan ni želel razglasiti izrednega stanja, kaj šele vojnega stanja, verjetno iz bojazni, da se ne bi odprli kakšni drugi pravni aspekti," je izjavil Jelinčič. Izrazil je prepričanje, da bo v to zadevo prej ko slej poseglo mednarodno sodišče za nekdanjo Jugoslavijo (ICTY). SNS bo zakon podprl, čeprav je zakon "neverjetno luknjast".

Izpostavil je po njegovem mnenju pomemben, a spregledan dogodek iz tistega časa - naši državni organi naj bi takrat še "osebni vojski" Franja Tuđmana, ki je bila formalno še del SFRJ in posledično "agresorska vojska", dopustili, da se je pomikala po slovenskem ozemlju in zatem "okupirala Istro in slovenske otoke Cres in Lošinj". Po njegovih besedah je bil general JLA slovenskega rodu Čad, ki je poveljeval na Reki, pripravljen območje predati slovenski vojski. Naša država pa da je to ne le zavrnila, temveč Tuđmanu omogočila okupacijo teh ozemelj. Tudi to naj se razkrije iz dokumentov, je pozval.

Pred tem več predlogov za način umika tajnosti
SDS je pred predlaganim zakonom koalicije prišel na dan s predlogom, da bi DZ sprejel resolucijo, s katero bi pozvali predsednika države Danila Türka, naj umakne stopnjo tajnosti z zapisov pogovorov nekdanjega predsednika države Kučana, ter vse pristojne ministre, naj umaknejo stopnjo tajnosti s popolnoma vseh orožarskih dokumentov.

S tem pa se saga še ne konča, saj je še predtem koalicija orožarske zgodbe želela razrešiti s tem, da bi odbor DZ-ja pozval obrambno ministrico, naj oceni primernost umika stopnje tajnosti le s prvega poročila o trgovini z orožjem, ki ga je leta 1993 prejel tedanji predsednik vlade Janez Drnovšek. Gorenak je večkrat opozarjal, da bi lahko koalicija prek njenih ministrov kadar koli umaknila stopnjo tajnosti s popolnoma vseh dokumentov.

DZ je po skrajšanem postopku sprejel zakona o tajnih podatkih, ki jo je predlagala skupina poslancev na čelu z nepovezanim poslancem (nekoč Zares) Vilijem Trofenikom. Kot je pojasnil, se z novelo omogoči poln dostop do podatkov brez posebnega dovoljenja tudi članom državne revizijske komisije, pa tudi županom in občinskim svetom.
Vlada ga ne podpira, podporo pa so napovedali v opozicijskih DeSUS-u in SNS-u. V LDS-u in SDS-u mu ne bodo nasprotovali. SLS mu bo nasprotoval. Glasovanja bodo pol ure po vseh obravnavah.

Zakaj je bilo treba denar polagati na račune v tujini? Zakaj so ga v kovčkih nosili v Avstrijo in ga tam polagali na banke, ne pa v Ljubljani?

Tadej Slapnik (Zares)

Leva opcija ima drevo življenja, ki raste. Imenuje se orožarska afera. To drevo mora živeti, to je njihov moto. Mora cveteti, ne glede na letni čas. Živeti mora in rasti, vsaj dokler je v politiki Janez Janša, pa tudi potem bi ga bilo zelo dobro ohraniti.

Vinko Gorenak, SDS

Osebno sem govoril z generalom Čadom. Pripravljen je bil slovenski vojski predati Istro in otoke, na Reki je čakal na naše enote. Formalno bi bila dovolj le desetina slovenske vojske in bi lahko predal. Tako globoko smo paktirali s Hrvaško, da smo izgubili Istro, Cres, Lošinj in komunistični oblasti dovolili, da je odrezala velik del slovenskega ozemlja.

Zmago Jelinčič, SNS

Že na začetku je bila v zibelko države položena zloraba vseh njenih institucij. Dobili smo nedotakljive. Takrat je prvič v samostojni Sloveniji padla pravna država.

Tadej Slapnik