Tina Komel je iz kvote ministrov PS-ja. O novi vladi bodo poslanci glasovali v sredo. Foto: BoBo
Tina Komel je iz kvote ministrov PS-ja. O novi vladi bodo poslanci glasovali v sredo. Foto: BoBo
Franc Pukšič, SLS, predsednik pristojne komisije DZ-ja

Tina Komel je poslanka Pozitivne Slovenije in je v zadnjem letu dejavno sodelovala v parlamentarni komisiji za zamejce in Slovence po svetu, kjer je tudi predstavila svoj program vodenja tega resorja v novi vladi. Ker so v preteklih dneh nanjo leteli očitki, da ima dvojno državljanstvo, je pojasnila, da je rojena v Kranju, živi v Kopru in da ima le slovensko državljanstvo.

Danes sta se predstavila tudi ministrska kandidata Uroš Čufer in Igor Maher.

Deluje tudi v italijanski manjšini v Sloveniji
Občuduje slovensko kulturo in hkrati ve, kaj pomeni biti del manjšine in kako je, če ljudje ne spoštujejo te drugačnosti, je izpostavila. Je namreč del italijanske manjšine v Sloveniji.

Čeprav ima malo političnih izkušenj, se ji zdi, da je morda ravno to v tem času prednost, saj ljudje vse manj želijo pogovorov s politiki. "Tudi danes izkušeni politiki so začeli tako kot jaz. Zavihali so rokave z željo po dobrem," je povedala.

Skrb za Slovence zunaj meja mora biti obveza vlade
Že utečeni projekti na uradu, ki sta jih vpeljala nekdanja ministra Boštjan Žekš in Ljudmila Novak, se ji zdijo zelo dobro zastavljeni. Zavezala se je, da se bo kot ministrica zavzemala za medgeneracijsko sodelovanje, ukinitev ideoloških razlik in enakopraven odnos vseh v zamejstvu in po svetu. Posebno pozornost namerava nameniti sodelovanju z mladimi zunaj meja Slovenije.

Pozvala je člane parlamentarne komisije, da skupaj z njo postavijo strategijo in prioritete delovanja države na področju odnosov z zamejci. "Postati moramo država, v katero se lahko vsak vrne in je doma dobrodošel." Skrb za Slovence zunaj meja domovine po njenem prepričanju ni skrb samo pristojnega vladnega urada, temveč tudi obveza vlade.

Franc Pukšič, SLS, predsednik pristojne komisije DZ-ja