Tožilec je za Bineta Kordeža predlagal 7 let in pol zapora ter denarno kazen. Foto: BoBo
Tožilec je za Bineta Kordeža predlagal 7 let in pol zapora ter denarno kazen. Foto: BoBo

Kordež je po koncu sojenja v izjavi novinarjem dejal, da je iz predstavljenih argumentov obrambe jasno razvidno, da v Merkurju obdolženi niso povzročili "nobenega oškodovanja ter so izplačali samo tisto, kar je Merfinu pripadalo".

"Prav tako je očitno, da jaz iz celotnega posla nisem dobil niti evra, kar potrjuje tudi tožilstvo. Sedaj govorijo o neki večji vrednosti premoženja, čeprav vsi vemo, da je šla družba v stečaj, zato ne gre za nobeno premoženje, ki bi ga jaz pridobil," je poudaril Kordež.
"Če pa moram biti obsojen zato, ker pač je za vse te probleme v Sloveniji nekoga treba obsoditi, ker rabimo nekoga, ki je zaprt, potem temu pač ne morem pomagati," je sklenil.
Kozina se s Kordežem ne strinja
Tožilec Jože Kozina pa je prepričan, da so bila Kordežu in sodelavcem dokazana vsa očitana kazniva dejanja. Za člana Kordeževe uprave Milana Jelovčana je zahteval najmanj dve leti zaporne kazni ter 20.000 evrov denarne kazni.

Nekdanji Merkurjevi izvršni direktorici za finance Janji Krašovec naj bi po tožilčevih željah prisodili najmanj eno leto zaporne kazni ter 10.000 evrov denarne kazni.
Enako kazen pa je Kozina zahteval tudi za direktorja koroškega gradbenega podjetja Kograd Igem Ota Brgleza. Nekdanja nadzornica Merkurja in direktorica Merfina Marta Bertoncelj pa je zaradi bolezni začasno izločena iz postopka.

Obramba zahteva oprostilno sodbo
Kordežev odvetnik Janez Hočevar je po predstavitvi zahtevanih kazni za obdolžene v zadevi Merkur povedal, da Kordež pri prodaji trgovskega centra Primskovo ni storil protipravnega dejanja, predlagana kazen sedmih let in pol zapora pa se mu zdi nesmiselna. Zato zahteva oprostilno kazen.

Hočevar je tudi poudaril, da je Kordež vedno delal v dobro Merkurja, zdaj pa želi tožilec menedžerski prevzem Merkurja prikazati kot kriminalno dejanje. Prevzem Merkurja je bil po njegovem mnenju javen in transparenten.
Dodal je, da so bili sicer v sodnem postopku dokazni predlogi izvedeni v bistveno premajhnem obsegu. "Da bi nekoga lahko obtožili za zlorabo, bi bilo treba natančno navesti, kaj je narobe. Tega pa tožilec ne more narediti, ker ni šlo za zlorabo," je sklenil Hočevar. Oprostilne sodbe za svoje stranke so zahtevali tudi zagovorniki preostalih obtožencev.

Merkur naj bi bil oškodovan za 10 milijonov evrov
Obdolženi naj bi pri preprodaji trgovskega centra Primskovo Merkur oškodovali za deset milijonov evrov, Merfinu oz. njihovim družbenikom pa pridobili protipravno premoženjsko korist. Tožilec Kozina je tudi poudaril, da je iz dokazov nesporno razvidno, da so v Merfinu potrebovali dodatna sredstva, zato so preplačali nakup trgovskega centra Primskovo. Ključno vlogo v tem poslu naj bi odigral Kordež, ki je vodil postopek sklenitve pogodb.

G. C., A. Č.