Slovenija

Poudarki

  • "Čas je za hitro in premišljeno ukrepanje"
  • Pahor in Türk še nista govorila
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.9 od 61 glasov Ocenite to novico!
Danilo Türk
Türk bo predčasno sklenil program svojih dejavnosti na zasedanju Generalne skupščine Organizacije združenih narodov. Foto: BoBo
VIDEO
Türkov odziv na nezaupnic...

Dodaj v

Türk: Neizglasovanje zaupnice močno poglablja politično krizo

Predčasno se bo vrnil z zasedanja Generalne skupščine ZN-a
20. september 2011 ob 20:40,
zadnji poseg: 20. september 2011 ob 21:48
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Obžalujem, da so se problemi v Sloveniji razvili do teh razsežnosti," je ob izrečeni nezaupnici premierju Borutu Pahorju povedal predsednik republike Danilo Türk, ki se bo predčasno vrnil v Slovenijo.

"Politične razmere v Sloveniji so resne, zaostrene in terjajo odgovorno ravnanje vseh političnih subjektov in javnosti, tudi medijev," je prepričan.

Pahor in Türk še nista govorila
Zatrdil je, da neizglasovanje zaupnice vladi Pahorja močno poglablja politično krizo pri nas. Vse politične akterje je pozval k preudarnemu ravnanju, da čim prej poiščejo mogoče rešitve, ki so v interesu vseh državljank in državljanov Slovenije.

S Pahorjem še ni govoril, ga bo pa poklical, da se pogovorita o nastalem položaju. Izrazil je prepričanje, da je žarišče te krize v DZ-ju, in dodal, da je pripravljen prevzeti del odgovornosti za nastali položaj tudi nase, vendar je poudaril, da je največja pri poslancih DZ-ja.

"Zdaj je najpomembneje poiskati pot naprej. Obstajajo različni predlogi. O predčasnih volitvah se govori že nekaj časa, v zadnjem času slišimo tudi druge ideje in kot predsednik republike sem dolžan te ideje slišati ter se potem odločati, kako naprej," je poudaril.

Dodal je, da to ni prva nezaupnica vladi v Sloveniji. "Slovenija ima na tem področju nekaj izkušenj. Kaže, da je to del naše politične kulture, a od časa do časa pride do takšnega položaja," je dejal.

"Čas je za hitro in premišljeno ukrepanje"
"Zdaj je čas za hitro in premišljeno ukrepanje. Program svojih dejavnosti na zasedanju Generalne skupščine Organizacije združenih narodov bom predčasno sklenil in se vrnil v Slovenijo, kjer bom povabil vodje poslanskih skupin v državnem zboru in predstavnike parlamentarnih strank na pogovore o mogočih rešitvah," je napovedal. Kdaj točno se bo vrnil v Slovenijo, še ni povedal, dejal je le, da bo imel govor na splošni razpravi 66. zasedanja Generalne skupščine OZN-a, ki je predviden za sredo zvečer po krajevnem času.

Nato mora opraviti še nekaj sestankov. Napovedal pa je prihod zunanjega ministra Samuela Žbogarja v New York v torek zvečer. Z Žbogarjem se bosta dogovorila, kako bo nadaljeval aktivnosti, pri čemer je Türk zanikal, da bi dogajanje v Sloveniji negativno vplivalo na možnosti Slovenije za izvolitev v Varnostni svet ZN-a.

V prvem odzivu na padec slovenske vlade je tiskovna predstavnica Evropske komisije Pia Ahrenkilde Hansen za STA dejala, da komisija "popolnoma zaupa v demokratične institucije v Sloveniji".

Viri blizu EU-ju pa so v odzivu na padec vlade dejali podobno, in sicer da so "glasovanja o zaupnici vladi del naših demokratičnih sistemov, v katerih obstajajo načini in sredstva za zagotovitev kontinuitete pri upravljanju javnih zadev". Ob tem so spomnili, da je Belgija, kjer vlada že rekordno dolgo opravlja tekoče posle, ena izmed petih držav v območju evra, ki so že ratificirale spremenjeni začasni krizni mehanizem (EFSF), iz katerega naj bi Grčija črpala drugo finančno pomoč.

Pahor mora posle opravljati do imenovanja novega mandatarja
Poslanci so na seji s 36 glasovi za in 51 glasovi proti zavrnil listo ministrskih kandidatov in s tem izrekel nezaupnico vladi premierja Boruta Pahorja. Pahor mora tekoče posle opravljati do imenovanja novega mandatarja.

Glavna tema osemurne razprave je bila pričakovano preteklo delo zdaj že nekdanje vlade. Premier je sicer v uvodnem nagovoru povedal, da bi bilo za državo koristneje, če bi bila zaupnica njegovi vladi izglasovana.

Po izglasovanju nezaupnice mora parlament v 30 dneh izvoliti novega mandatarja, sicer predsednik republike razpusti parlament in razpiše predčasne volitve.

An. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Mateo
# 20.09.2011 ob 20:46
Položaj se rešuje, ne pa zapleta.
timslum
# 20.09.2011 ob 20:45
Ostani v ZDA!
Za zmeraj!
IGGO
# 20.09.2011 ob 20:54
turk tudi tebi ne bodo levaki dolgo držali štango,joj kako boš odletel enako kot maneken,pa ne spet zapravi preveč našega denarja v ameriki
jolika
# 20.09.2011 ob 20:59
Priznaj turk, da si k temu stanju v državi tudi ti prispeval svoj delež, torej gre kar "nekaj nezaupanja" tudi tebi, a ne?
Danger_Mouse
# 20.09.2011 ob 20:59
"Neizglasovanje zaupnice močno poglablja politično krizo"
_______________

Ravno nasprotno, gospod prvorazredni predsednik. Politična kriza se je z danjašnjim dnem začela razpletati. Seveda pa od predsednika, kateremu sta tudi "svetost življenja" in "posvečenost mrtvih" španska vas, takšne ugotovitve ne moremo pričakovati, ker se se potopili "njegovi fantje". Če bi danes padel npr. Janez Janša, bi pa newyorško nebo po njegovem naročilu razsvetljeval večji ognjemet od tistega 4. julija.
timslum
# 20.09.2011 ob 21:00
Po treh letih uničevanja države Turkovi izjavi "Čas je za hitro in premišljeno ukrepanje" lahko konkurira le še Duško Kumer z Jutri začnemo delat.
kam
# 20.09.2011 ob 21:02
A ni rekel, da je za predčasne volitve??!! Naj raje ostane v ZDA, saj ga tukaj nič ne rabimo. Ni izrednih razmer, razen če jih bo Tuerek naredil. Sicer pa, očitno je Zares panika, ker novega mandatarja ni na obzorju pa še SD je užaljen, saj so rekli, da ne bodo podprli nobenega. Ali pa se bodo premislili? Uf, to bo še zanimivo.
BOGataVIOLA
# 20.09.2011 ob 21:21
...sram te je lahko,...predsednik bi moral biti vsem,...tudi mene je sram!
Rougier
# 20.09.2011 ob 21:28
Izredno "kompetenten in pronicljiv" politik je ta Danilo, če ni mogel predvideti takega razpleta.
Kot zavezniki mu ostanejo samo še Palestinci in Gadafi.
Caetano
# 20.09.2011 ob 21:08
Khm, odziv EU kaže, da ima ''svetovljanski'' predsednik precej neevropske misli.
jcvikl
# 20.09.2011 ob 22:21
žal mi je da tudi predsednik republike živi v banketnih oblakih ob kaviarju in leporečenju.... pridi dol in poglej v kakšni stiski so državljani
V_n_u_k
# 20.09.2011 ob 21:29
Türk še nikdar ni prav ukrepal , zato je bolje , da se ne vrača pred končanjem zasedanja Generalne skupščine OZN , ker do volitev bomo prestali lažje brez njega , kot z njegovimi izpadi o "drugorazrednosti !
arto77
# 20.09.2011 ob 21:48
ne ni nobene politične krize
kriza je drugorazrednem presidentu
sure_fantek
# 20.09.2011 ob 21:13
Türk: Neizglasovanje zaupnice močno poglablja politično krizo

Haha, kakšno razmišljanje. Kot človek ki ve da ima v podu termite in to ignorira. Potem se mu enkrat pod udre in iz njega začne vse mrgoleti ven. "O hudimana, zdaj pa bom res moral nekaj ukrenit glede termitov"
ezat_anim
# 20.09.2011 ob 22:01
lepo bi bilo da si Turk prebere komentarje pod to novico...po dolgem času na tem forumu podano kar že plebiscitarno večinsko mnenje državljanov o svojem predsedniku !
Caetano
# 20.09.2011 ob 21:32
kdor ne spoštuje predsednika ne spoštuje ne sebe ne države kateri pripada....

P.S. kolko minusov bom kasiral od omejencev ?


Jaz sem ti dal plus, ker vem, da je težko, ljudem, ki jim ne gre Titov kult iz glave.
sure_fantek
# 20.09.2011 ob 21:14
Sicer pa je Turek diplomat. Diplomati znajo lepo govorit. To je vse.
kekec2000
# 20.09.2011 ob 20:45
Turk obžalujem, da sem te volil!!! In to nikoli več!!!!
Bubbles
# 20.09.2011 ob 23:36
AHHH..drugorazreni Turek bo rešitelj krize v naši državi....komaj čakam.....ljudje, ki so bili proti odcspitvi od velepijavke (beri YUGE), zame niso verodostojni......
primmy
# 20.09.2011 ob 22:42
Pričakovano, da se oglasijo tudi taki kot boomslang. Samo mi je nekako logično in razumem zakaj tako vneto zagovarjaš levičarje, če se ti nebi splačalo jih že nebi.
primmy
# 20.09.2011 ob 22:33
Zatrdil je, da neizglasovanje zaupnice vladi Pahorja močno poglablja politično krizo pri nas

Vsem je blo jasno da mora ta vlada pasti a on nam trobi kontra,mislm to so pa res že izjave iz obupa, ... da ti predsednik take klanfe serje,... vemo da ste strogi levičar ampak teh izjav pa res nisem pričakoval!!!
Predlog: združimo predčasne parlamentarne volitve s predsedniškimi, to bo še najbolje...
nr.1
# 20.09.2011 ob 23:16
Slaba vlada in enak predsednik saj je komaj zdaj ugotovil, da je država v krizi... ???
GLAVNI
# 21.09.2011 ob 07:08
klasični drugorazrednik

zaušnica je rešila agonijo te vlade in ti, turek, si sramota!
vipmit
# 20.09.2011 ob 22:56
@Gaff
20. september 2011 ob 22:14
Prijavi neprimerno vsebino
jah očitno doživljajo erekcije že samo zaradi nadejanj, da bodo kmalu spet na oblasti,vsi ki si hočete v prihodjne dobro pa čimprej križce v roke in desnico v zrak


Upam, da te je zelo straaah!!!

buu
Phoca
# 20.09.2011 ob 22:48
Res je kar je povedal, kriza na vseh področjih. Ampak kako je v prispevku bluzil, adijooo. Sami teoretiki. Ma z govoričenjem se ne bo ničččč naredilo.
amigo
# 20.09.2011 ob 22:43
Zdaj nam manjka samo še oni največji slovenski filozof Žižek, prijatelj nekoliko tupega slovenskega Stalina. Ta bi lahko še najbolj razsvetlil slovenske probleme in nam pokazal pot v lepši svet.
Hanzy23
# 21.09.2011 ob 06:58
Turek odstopi še ti...
funky
# 20.09.2011 ob 22:57
Sam gobec jih je vseh po vrsti.Vsi vse vejo, vsi vse znajo, pa bi morali to, pa bi morali ono. Pa dajte se že enkrat zmigat, ne sam gobec vrtet iz foteljev, v belih srajcah in kravatah.Drgač spokejte domov in vrn'te vse plače ki ste jih dobili za prodajanje megle in metanja peska v oči ljudem.karitas in rdeč križ bo ta denar zelo koristno porabil.Bodo otrokom dali za zvezke in učbenike ker imamo "brezplačno osnovno šolo".Budalaštine.
SAM
# 21.09.2011 ob 08:47
V Sloveniji močno poglablja politično krizo drugorazredni Türk. In sedaj bo predčasno zaključil svoj obisk v Ameriki. Ni se nam treba več bati za prihodnost - domov prihaja Don Kihot, ki bo rešil slovenski narod (bruhanje).
Joe Malkovich
# 21.09.2011 ob 07:02
Ata Turk, kar ostani tam kjer si, od tebe itak nikoli ni bilo posebne koristi.
Magik
# 21.09.2011 ob 07:30
"Čas je za hitro in premišljeno ukrepanje"

Ni kaj razmišljat, najmanj škode boš naredil, če boš čimprej razpustil parlament in razpisal predčasne volitve. Ali lahko vsaj to pričakujemo ?
gesan
# 21.09.2011 ob 07:15
Türk, zdaj pa ga že resno lomiš. To je tudi tvoje maslo. Z besedami se ne ustvarja drugega kot knjige. Zadeve je treba spravit v dejanja. In tega smo videli bolj malo.
Sploh pa, nisi niti pomislil, da "včasih" kontriraš samega sebe.

Žal pa je tak sistem, da nas samo takšni lahko vodijo, ki slepijo ljudi z sladkimi izjavami, ljudje pa se ne zavedajo od kod prihaja do predebelostnih problemov.
kislina
# 21.09.2011 ob 09:01
norec na liniji,sramota,da imamo takega kljukca za predsednika.
Krucifiks
# 21.09.2011 ob 09:00
Turk nima pojma , ni imel pojma in ne bo imel pojma ..
maik
# 21.09.2011 ob 08:43
Tirk, ti si del problema, ne del rešitve, dojemi to že enkrat! In ne deli nasvetov vsepovprek, elita še nikoli ni razumela težav navadnih ljudi. Če pa jih je že, so imeli spoštovanje pri ljudeh. Za to garnituro politikov to ne moremo trditi. Seveda to velja tudi za drugorazredne predsednike.
amigo
# 21.09.2011 ob 07:37
Me zanima, kako ti bo pomagalo Pahorjevo leporečje ko ti bo krulilo v želodcu. Se pa strinjam da v Sloveniji komunistov nikoli ni bilo. Imeli smo samo množične morilce, psihopate šolane SSSR, roparje in kradljivce. Ščasoma so se sicer civilizirali in niso več plenili kot obcestni razbojniki, ampak s pomočjo bank, podružnic udbe v tujini, igralnic, duty free, šverca droge in orožja. Udbomafija.
Vajkard
# 21.09.2011 ob 00:06
Crknjene velepijavke ::::)))) ali po domače zgodovinske napake, imenovane Jugoslavija.
klopca
# 21.09.2011 ob 08:44
Turka čaka podobno kot Pahorja...
Leporečit, blefirat, sprenevedat, ščitit napake, afere bo vedno težje.
ovlis
# 21.09.2011 ob 06:43
Ta zapravljivi,prepotentni cepec,gre v ZDA ,toliko ,da zapravi nekaj denarja,kot da ni vedel kaj se bo zgodilo doma,sedaj pa predčasno domov,res je pravi zapravljivi"domoljub",sedaj pa bo on odločal,kdaj bodo volitve,spet se bo kazal v medijih kot kakšen pomemben človek.
Binder Dandet
# 20.09.2011 ob 23:13
"Zatrdil je, da neizglasovanje zaupnice vladi Pahorja močno poglablja politično krizo pri nas. "

Po Türkovem mnenju smo torej v krizi že bili. Ta mi je zanimiva, da ni delil mnenja s Pahorjem, ki je zatrjeval, da krize ni.

Drugače se pa strinjam, da se politična kriza poglablja, ampak to je del poti. Mormo prvo na dno, da se bomo lahka zopet povzpeli.
aljošaa
# 20.09.2011 ob 21:44
Glasuješ lahko tukaj
sunken
# 21.09.2011 ob 11:32
joj kake naklada ta predsednik države. nezaupnica vladi je prekinila politično krizo v državi. ne vem če mi je lahko še bolj antipatičen, glede na to, kako močno simpatizira z vlado BPja.
povžek
# 21.09.2011 ob 08:04
Če bi bil tiho, pa se umaknil tudi ti, krize ne bi bilo! Saj ste nas kameleonski komunajzeri sem spravli!
amigo
# 21.09.2011 ob 08:02
Zato pa je Ivan razprodal Mercatorje , ustvaril tajkune, sedaj bomo kot posledico tega prodali (uničili) Laško in še koga

Merkator še vedno deluje, medtem ko je Kordežev Merkur živ bolj po milosti božji. Da je JJ ustvaril tajkune, je najboljši dokaz da med njimi ni nobenega, ki bi bil član ali pa blizu stranke SDS. Zato pa imamo Bavčarja, Pavčka (LDS), Šrota (SD), skoraj vsi so tudi člani tajkunskega kluba F 21. Kdo je tam šef ti je verjetno znano. Ne vem kako ne razumeš? Tajkun si lahko postal, če si lahko dobil kredit pri bankah v prvi vrsti državnih. Na žalost JJ ni uspel spraviti banke pod kontrolo vlade in to nas je pokopalo.
Krucifiks
# 21.09.2011 ob 15:32
Komentarji na zgornji polovici prve strani se bližajo +100 .
Kot referendum za osamosvojitev, ko smo bili zadnjič enotni v pogledih !
MikM
# 21.09.2011 ob 14:19
Zapravljivi Tuerk s svojimi drugorazrednimi izjavami sam poglablja našo politično krizo.
SAM
# 21.09.2011 ob 12:57
@papiga
Največ izdaj so zagrešili slovenski "jugobranci" i poslali številna slovenska življenja v brezna in nas vklenili v balkanske okove, da bi služili velikim jugoslovanskim narodom. Še v beograjskem parlamentu so morali naši podrepniki govoriti srbsko-hrvatski. Jugobranci se še za lasten dom niso borili, enaki vzorci delovanja pa se ohranjajo tudi danes - zgovoren primer je mandat trenutno propadle vlade.
*Modrooka*
# 21.09.2011 ob 10:54
V tem trenutku bi bi njegov odstop častno in plemenito dejanje. Teh dveh osebnostnih lastnosti žal nima. Ima se za kralja Slovenije.
alamut
# 21.09.2011 ob 10:25
Dragi Turek ! Najprej, izglasovana nezaupnica krizo rešuje ne pa poglablja, kar seveda ti ne moreš razumeti in je res za razvoj Slovenije najbolj zdravo, da ostaneš tam kjer si in Sloveniji več ne škoduješ !
ultegra
# 21.09.2011 ob 10:11
Ko pa ta spregovori mora biti stranišče prosto . Zakaj, bi pa g. Turk naj bi bilo dramatično, če pade vlada ki se je tri leta ukvarjala sama s sabo. A zato ker je vaša in samo vaša kaj zna, vsi ostali so bebci mar ne. Povejte raje zakaj ste dobili v združenih narodih brco, da bo ljudem jasno kdo ste, en kup megle nič drugega
Kazalo