Burja v Sloveniji: Padla vlada Boruta Pahorja! Parlament premočno izglasoval nezaupnico, je dogajanje v slovenskem parlamentu povzel Jutarnji list. Foto: Reuters
Burja v Sloveniji: Padla vlada Boruta Pahorja! Parlament premočno izglasoval nezaupnico, je dogajanje v slovenskem parlamentu povzel Jutarnji list. Foto: Reuters
Janez Janša, Borut Pahor
Večernji hr. ni spregledal Janševe objave na Twitterju, da je Pahor optimističen kot nekdanji iraški diktator Sadam Husein v zadnjih dneh vladavine. Foto: BoBo

"Slovenija potrebuje spremembe, vendar ne politične, pač pa v razmišljanju, naslednji meseci pa bodo težki," spletni Dnevnik.hr citira predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča.

Novico o padcu slovenske vlade je kot glavno objavil Jutarnji List, ki je na svoji spletni strani pod naslovom "Burja v Sloveniji: Padla vlada Boruta Pahorja! Parlament premočno izglasoval nezaupnico" zapisal: "Namesto da bi dobil nove ministre, je Pahor ostal brez vlade." Kriza vlade v Sloveniji prihaja le teden dni pozneje, ko je Slovenija zmanjšala ocene svoje gospodarske rasti z 2,2 odstotka BDP-ja na 1,5 odstotka, so še zapisali in dodali, da se je vlada začela tresti na začetku leta, ko sta iz vladajoče koalicije odšli levosredinska stranka Zares in stranka upokojencev DeSus.

"Opozicija Slovenijo vidi v drugačni luči"
Hrvaška državna radiotelevizija HRT je na svoji spletni strani pod naslovom "Padla slovenska vlada" zapisala, da so bile možnosti, da vlada obstane, že pred zasedanjem parlamenta majhne, saj se je proti vladi v zadnjih dneh v medijih izreklo 47 od skupaj 90 poslancev.

Večernji list piše, da "Pahor ne čuti grenkobe, čeprav so ga zrušili z dvotretjinsko večino", in citira del govora zdaj že nekdanjega slovenskega premierja, nato pa ugotavlja, da čeprav so njegove besede zvenele čvrsto in obetavno, člani opozicije Slovenijo vidijo v nekoliko drugačni luči.

"Vedno jasneje, da ne bo zaupnice"
"Tako kot je potekala razprava, je bilo vedno jasneje, da Pahorjeva vlada ne bo dočakala konca zasedanja. Manjšinskega premierja so zapustili skoraj vsi," piše, nato pa omeni, da je o tem, kaj si opozicija misli o Pahorju in njegovem precej optimističnem govoru, najbolje povedal status na Twitterjevem profilu Janeza Janše. Janša je še med Pahorjevim govorom na socialnem omrežju primerjal zadnje trenutke Pahorjeve vlade z zadnjimi trenutki Sadama Huseina, piše Večernji.

Reuters: Volitev verjetno ne bo pred 4. 12.
Novinarska agencija Reuters poroča, da bi padec vlade lahko privedel do prvih predčasnih volitev v Sloveniji od njene neodvisnosti leta 1991. "Vlada članice evroobmočja je svojo parlamentarno večino izgubila maja in ji ni uspelo izvesti gospodarskih reform za stimulacijo gospodarstva," piše Reuters in omenja, da predčasne volitve niso verjetne pred 4. decembrom in da ankete SDS-u kažejo veliko prednost pred SD-jem.

Avstrijska državna televizija ORF citira Pahorja, ki je opozoril, da bi padec vlade pomenil "tveganje politične paralize, ki bi lahko trajalo nekaj mesecev pred predčasnimi volitvami".

BBC je padec slovenske vlade omenil na svojem Twitterjevem profilu.

Bo padec vlade upočasnil ratifikacijo EFSF-ja?
Obširneje o političnem dogajanju poroča San Francisco Chronicle, ki omenja, da s padcem vlade "prvo nekdanjo komunistično članico evroobmočja" čakajo razburljivi časi, ki bi lahko odložili sprejetje svežnja Evropske unije za reševanje dolžniških kriz držav članic. Ker volitev ni pričakovati pred decembrom, bi to lahko upočasnilo celoten ratifikacijski proces, saj je Slovaška že jasno nakazala, da hoče biti zadnja članica evroobmočja, ki bo glasovala o spremenjenem začasnem kriznem mehanizmu (EFSF), Chronicle citira ekonomista Michala Dybula z BNP Paribasa.

Slovenija skupaj z drugimi novejšimi članicami Evropske unije, kot je Slovaška, kaže malo empatije za države, ki fiskalno niso disciplinirane, kot morajo biti same, odkar so leta 2004 postale članice povezave, še piše Chronicle.