Slovenija

Poudarki

  • Hrvaški časniki: Pristopna pogodba ni ogrožena
  • BBC: Ugibanja o skorajšnji prošnji za pomoč
  • Il Piccolo: Bratuškovo čakajo zahtevne naloge
  • FAZ: Ne ve se, ali bo vlada obstala
  • Kronen Zeitung: Obnašanje premierja vodilo v politično krizo
Alenka Bratušek
Začel je težke reforme, vprašanje pa je, ali jih bo Alenka Bratušek nadaljevala, piše Neue Zürcher Zeitung. Foto: BoBo
Janez Janša, Alenka Bratušek
Dosedanji z obtožbami o korupciji obremenjeni premier se je moral posloviti, povzema dogajanje Die Presse. Foto: BoBo
Poročanje Novega lista
Novi list in drugi hvraški mediji se osredotočajo na to, kako bo menjava slovenske vlade vplivala na ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe. Foto: Novi list

Dodaj v

Tuji mediji: Janša še ni rekel zadnje besede, Bratuškovo čaka težko delo

Hrvaški časniki: Pristopna pogodba ni ogrožena
28. februar 2013 ob 14:11
MMC RTV SLO, STA

"Kupiš Bratuškovo, ven pa skoči Janković," s šalo začenja prispevek o padcu vlade Janeza Janše in izvolitvi Alenke Bratušek za mandatarko avstrijski časnik Der Standard.

Padec Janševe vlade in izvolitev nove mandatarke je odmevala tudi v sosednjih in drugih bližnjih evropskih državah - o tej temi so se precej razpisali predvsem avstrijski, nemški in hrvaški mediji.

Dunajski Der Standard poleg že omenjene "šale" izpostavlja govor Bratuškove, v katerem je govorila o normalizaciji Slovenije ter dialogu s socialnimi partnerji in civilno družbo. A Bratuškova ne bo le težko znova vzpostavila zaupanja v politiko, temveč bo imela težave tudi pri iskanju soglasja znotraj heterogene koalicije štirih strank, piše časopis in dodaja, da je njena prednost, da se je več let ukvarjala s proračunom, saj bo to ključno vprašanje v prihodnjih mesecih. Prispevek so pri časniku sklenili z omembo nedavnega tvita stranke SDS o dolžini njenega krila in pristavili, da je Bratuškova v sredo nosila hlače.

Kronen Zeitung: Obnašanje premierja vodilo v politično krizo
Die Presse
poroča, da je Alenka Bratušek v sredo zvečer dobila mandat za sestavo vlade, dosedanji z obtožbami o korupciji obremenjeni premier pa se je moral posloviti. Vendar pa bo zaradi velikih razlik v pogledih oblikovanje nove koalicije težavno, sklene avstrijski časopis. Podobno piše tudi Kronen Zeitung, ki dodaja, da se je moral Janša soočiti z očitki o korupciji in protesti državljanov. Obnašanje premierja je vodilo v globoko politično krizo, v kateri je izgubil koalicijske partnerje.

Kljub temu pa Janša kot politik še ni na koncu kariere. Že večkrat so mu napovedovali konec, a se je vedno znova postavil na noge in v opoziciji bo verjetno zavzel zanj značilno trdo obnašanje, ki je že v preteklosti oteževalo delo premierjem, še sklene Kronen Zeitung.

FAZ: Ne ve se, ali bo vlada obstala
Nemški časnik Frankurter Allgemeine Zeitung pa v tiskani izdaji piše, da še ni jasno, na kakšni programski podlagi se bo sploh oblikovala nova vlada, saj da novo večino v parlamentu povezuje praktično samo nasprotovanje Janši. Za morebitno vlado se namreč niti ne ve, ali bo obstala ali pa bo Slovenijo samo pripeljala do predčasnih volitev. Težava morebitne nove vlade bo, da bo morala mednarodnim finančnim trgom hitro razložiti, kako bo zagotovila politično stabilnost in kako bo nadaljevala reforme, ki jih je začela Janševa vlada, še poroča FAZ.

Švicarski Neue Zürcher Zeitung na spletni strani piše, da v medijski senci sosede Italije tudi Slovenija doživlja vladno krizo. Po dolgi agoniji je koalicije Janeza Janše konec, je pa vprašanje, ali bo prvi ženski na čelu slovenske vlade sploh uspelo oblikovati kabinet. Možnost konfliktov v novi koaliciji je velika, saj liberalna Državljanska lista že grozi, da ne bo sodelovala, če je ne bodo prepričali predlogi levo usmerjenih strank. Janša je s svojim avtoritarnim obnašanjem in teorijami politik, ki polarizira. Začel je težke reforme, vprašanje pa je, ali jih bo Alenka Bratušek nadaljevala, piše NZZ.

Il Piccolo: Bratuškovo čakajo zahtevne naloge
Tržaški dnevnik Il Piccolo ugotavlja, da Bratuškovo čakajo zahtevne naloge. Gospodarstvo je v kolapsu, socialna klima pa je zelo napeta. Ljudje so svoje nezadovoljstvo že večkrat izrazili na cestah in trgih prestolnice. Gre za upor brezposelnih in tistih na družbenem robu, pa tudi navadnih ljudi, ki so se odločili reči ne skorumpiranemu političnemu razredu, ki se je sposoben dokazovati zgolj v korupciji in nepotizmu, piše časnik.

BBC: Ugibanja o skorajšnji prošnji za pomoč
Britanski BBC poroča, da je vlada v Sloveniji, ki jo pretresajo gospodarska kriza in obtožbe o korupciji, padla. Parlament je odstavil konservativnega premierja Janeza Janšo, potem ko so njegovo koalicijo zapustile manjše stranke. Januarja ga je protikorupcijska komisija obtožila davčnih nepravilnosti. Poslanci so mandat za sestavo nove vlade podelili opozicijski voditeljici Alenki Bratušek, ki bo postala prva ženska na premierskem položaju po osamosvojitvi Slovenije.

BBC še piše, da je Slovenija v globoki recesiji z več kot 12-odstotno brezposelnostjo in predvidenim dvoodstotnim krčenjem BDP-ja letos. Ugiba se, da bo morala Slovenija zaprositi za mednarodno pomoč, saj bo morala v prihodnjih mesecih vrniti dve milijardi evrov dolga.

Hrvaški časniki: Pristopna pogodba ni ogrožena
O menjavi vlade v Sloveniji poročajo tudi vsi večji hrvaški mediji, ki večinoma povzemajo dogajanje v DZ-ju v sredo, osredotočajo pa se predvsem na to, da z novo vlado pod vodstvom Bratuškove ratifikacija pristopne pogodbe s Hrvaško ni ogrožena, saj je mandatarka, piše Večernji list, "pod vplivom Zorana Jankovića in nekdanjega predsednika Milana Kučana".

"S tem se je Slovenija po travmatičnem enoletnem eksperimentu z Janševo desnosredinsko koalicijo, ki je vodila ostro politiko varčevanja, znova obrnila v levo," pa ugotavlja reški Novi list in izpostavlja predvsem dejstvo, da je z Bratuškovo Slovenija po šestih moških le dobila prvo mandatarko.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
nacekpacek
# 28.02.2013 ob 14:16
Joj, še tujci se delajo norca iz nas....kam smo prišli.
vojnaslo91
# 28.02.2013 ob 14:15
"Kupiš Bratuškovo, ven pa skoči Janković," s šalo začenja prispevek o padcu vlade Janeza Janše in izvolitvi Alenke Bratušek za mandatarko avstrijski časnik Der Standard.
-------------------------------
Kaj zdaj so še tujci začeli gledati naše tvite
Binder Dandet
# 28.02.2013 ob 14:37
Članek o poročanju tujih medijev o razmerah v Sloveniji je nesmiseln, ker vsi ti mediji dobivajo informacije od naših virov, nimajo dopisnikov pri nas. Vsaj tako kaže dosedanja praksa.
pikador2000
# 28.02.2013 ob 14:54
Nemški Die Welt že piše o skorajšnji prošnji Slovenije za pomoč. Kot četrta država za Irsko, Grčijo, Portugalsko in Španijo. Me res zanima, kdo se tukaj spreneveda?
Bucika
# 28.02.2013 ob 14:16
No, sedaj smo vsi na rdeč, podmornici,rdeč,podmornici......
barezi
# 28.02.2013 ob 17:16
PS oslikava Slovenijo v mednarodnih očeh še bolj mafijaško.
kozorog1973
# 28.02.2013 ob 16:45
tujci mnogo bolje vedo zakaj dejansko gre pri nas kot mislimo mi!
kozorog1973
# 28.02.2013 ob 16:59
cairns, potem pa le brž spremeni prikazno sliko, da te kdo ne bo pomotoma zamenju z Janševimi fanim:)
jan15
# 28.02.2013 ob 15:25
Na sliki se kar joka, že sedaj!
vojnaslo91
# 28.02.2013 ob 17:45
http://zaslabovidne.mb.sik.si/sporocila_
opis.asp?lang=sl&str=2&id=321

Predstavljamo slovenske pisatelje - Andrej Rozman ROZA

Bil je začetnik improvizacijskih gledaliških tekmovanj v Sloveniji. Rozin teater je njegovo lastno gledališče, ki ga je ustanovil v letu 2003 in je najmanjše gledališče na svetu saj šteje enega samega člana - Rozo, ki je hkrati direktor, igralec, režiser in dramaturg.
johann
# 28.02.2013 ob 15:47
Saj je vseeno, ali Janša ali Bratuškova; trojka bo kmalu tu, če ne letos, pa drugo leto...
biancocelesti
# 28.02.2013 ob 14:36
ki so se odločili reči ne skorumpiranemu političnemu razredu, ki se je sposoben dokazovati zgolj v korupciji in nepotizmu, piše časnik.

Ta del stavka je popolnoma pravilen
TheNomad
# 28.02.2013 ob 17:25
rdečinavijač
"Slabše ne more biti..."
Jaz bi prej rekel, da imaš samo pomanjkanje domišljije ;)
STE
# 28.02.2013 ob 15:40
Avstrijci naj rajš pazijo, kdo in kaj bo skočilo iz njihove kleti, ko jo odprejo....
Bucika
# 28.02.2013 ob 14:55
To pišejo,mediji .O.K. Kaj pa sporočajo diplomatska predstavništva svojim vladam je pa nekaj drugega!
Janko1973
# 28.02.2013 ob 14:44
Morda pa celo malce obžalujem Bratovškovo, katera še očitno ni dojela, da jo je aktivirala murgelska centrala. Slednja se običajno odsluženim vojakom po bitki odreče in jih zavrže brez kančka sočuitja. Buške bodo velike in glava boleča, iz nosa curek krvi in hoja opoteča.
pacifist71
# 28.02.2013 ob 14:28
Dobro, tukaj so po moje falili...
____________
he,he
vojnaslo91
to so falili ,vse drugo pa zadeli
še posebej Frankurter Allgemeine Zeitung
sunken
# 28.02.2013 ob 21:00
Po dolgi agoniji je koalicije Janeza Janše konec

haha lol, res velika agonija ...

z novo vlado pod vodstvom Bratuškove ratifikacija pristopne pogodbe s Hrvaško ni ogrožena, saj je mandatarka, piše Večernji list, "pod vplivom Zorana Jankovića in nekdanjega predsednika Milana Kučana".

no še dobro, da je Zoki na koncu useeno zmagal in da mu stričkoti iz ozadja tako velikodušno pomagaja. živela republika banana.
Si.g
# 28.02.2013 ob 16:24
Avstrici se ne ukvarjajo s tem kaj se dogaja pri nas...desni casopisi copy/paste-tajo slovenske desne casopise, levi pa leve...
In to je realono stanje...poleg tega njih gladko boli k****, za nas ker tujci pri nas prakticno nimajo nobenih investicij, zato tudi vedo da nebodo nic zgubli ce mi propademo...to je dejstvo..
Njim bi celo koristlo da man dajo pomoc, ker bi tako dobili ogromen vpliv za mali dnar...
Mi se mormo sami iz tega dre** vun potegnit ki smo ga skuhali...in vsak od nas mora prevzet delcek odgovornosti za to situacijo (padec vrednot na nulo)...
Upam da bo Bratuskovi ratalo in da bo res sposobna zdruzevati in ne razdruzevati...

Zanima pa me ce kdo ve ali Jankovic zdaj ni vec predsednik PS ?? Ve kdo kaj o tem??
Binder Dandet
# 28.02.2013 ob 14:40
@evap:
" Vprašanje je samo, kdo vleče nitke? Janković, Kučan, Golobič ali pa kar vsi trije."

Logika ti ni najmočnejša stran. Če je Kučan stric iz ozadja, potem on vleče poteze, ne pa njegovi podrejeni, kar bi naj Janković bil. Da je Golobič zraven v tej sliki, pa vem šele od včeraj, ko sem Janšo slišal.:)
jujc
# 01.03.2013 ob 09:56
A se oglašajo botri našega Ivana??
Bivši uporabnik
# 28.02.2013 ob 20:12
Danes se zacne prava kriza !
Binder Dandet
# 28.02.2013 ob 15:35
Z najboljšimi nameni naprošam tiste, ki ste mi minus dali pri komentarju o Kučanu, Jankoviću in Golobiču, da mi pojasnite, kako bi lahko Janković odločal, je če Kučan capo di banda?

@vojnaslo91:
Vsekakor se strinjam glede tvoje ugotovitve, da ne protestirajo socialno najšibkejši. Ni mi a povsem jasno, kje ti vidiš neke bajne zaslužke Roze, če zasluži 833€ mesečno? To je tista prva cifra v 10 letnem obdobju. Koliko je iz druge cifre njegovih €, pa lahko samo ugibama. Ampak kaj dosti jih po moje ni, ker jih ne more ostat od 1900€ mesečno, če s tem teater financiraš.
mrki1
# 28.02.2013 ob 15:06
lets the show begin
rdečinavijač
# 28.02.2013 ob 14:35
A se je Boštjan M Turk že kaj oglasil, a še vedno joka?
FAIRPLAYER
# 28.02.2013 ob 14:32
Gre za upor brezposelnih in tistih na družbenem robu, pa tudi navadnih ljudi, ki so se odločili reči ne skorumpiranemu političnemu razredu, ki se je sposoben dokazovati zgolj v korupciji in nepotizmu, piše časnik.

To so zadeli, vse ostalo pa falili.
Eska
# 01.03.2013 ob 11:06
ukinitev
# 01.03.2013 ob 08:15
"Iz dežja pod kap, bi se reklo.
Podvalili so nam trojanskega konja.."

Se mi zdi, da si se zmotil v spolu.
ukinitev
# 01.03.2013 ob 08:20
Isti k..., drugo pakovanje...
ukinitev
# 01.03.2013 ob 08:15
Iz dežja pod kap, bi se reklo.
Podvalili so nam trojanskega konja...
Gaga
# 01.03.2013 ob 00:48
Meni ni všeč, da jo je predlagal Janković!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!
Beli ris
# 28.02.2013 ob 19:30
Normalno da še ni rekel zadnje, zdaj bo iz opozicije zopel metal polena pod noge in kregal ljudi med seboj. Janša reši nas in odidi nekam daleč daleč
AntiFA
# 28.02.2013 ob 16:08
Veste koga v resnici še čaka trdo delo? Nas, ljudi.

Več nas bo manj bo trdo, le združenim nam bo uspelo.
Janko1973
# 28.02.2013 ob 15:29
Po mojem mišljenju pa globoko razmišlja v karmičnem stanju...
Janko1973
# 28.02.2013 ob 15:10
mrki1, najbrž si mislil na Smolarja, to da ima rdecidre*ac težave je pa poznavalcem tega foruma že znano.
rdečinavijač
# 28.02.2013 ob 14:37
Janko1973:
A še nisi prebolel debakla HDD Olimpija izven končnice?
vojnaslo91
# 28.02.2013 ob 14:19
Gre za upor brezposelnih in tistih na družbenem robu, pa tudi navadnih ljudi, ki so se odločili reči ne skorumpiranemu političnemu razredu, ki se je sposoben dokazovati zgolj v korupciji in nepotizmu, piše časnik.
-----------------------------------------------------------------------------
Dobro, tukaj so po moje falili...
aboveU
# 01.03.2013 ob 09:48
Zdej pa spet klasicno metanje polen pod noge..kokr v casu Pahorja..vsi vemo od koga
smetar
# 28.02.2013 ob 15:31
Predvsem
mrki1
# 28.02.2013 ob 15:08
rdečinavijač
# 28.02.2013 ob 14:32
Prijavi neprimerno vsebino
Samo da smo se znebili Janeza. Slabše ne more biti...
---------------
jap , če ti je to edini cilj v življenju si pa res bogi , bogi , bogi stvor - bi reku Mlakar
vojnaslo91
# 28.02.2013 ob 14:59
pacifist71 # 28.02.2013 ob 14:28

Zaslužkarski vstajnik Andrej Rozman - Roza
Obdobje: januar 2003 - februar 2013

ANDREJ ROZMAN - PESNIK
http://supervizor.kpk-rs.si/podj/56600704/
(skupen znesek plačil: 99.997,86€)

ROZINTEATER
http://supervizor.kpk-rs.si/podj/88975703/
(skupen znesek plačil: 233.565,39€
evap
# 28.02.2013 ob 14:31
Ženska ni zmožna povedati par stavkov "iz glave". Koliko verjetnosti je, da ni lutka? Vprašanje je samo, kdo vleče nitke? Janković, Kučan, Golobič ali pa kar vsi trije.
cairns
# 28.02.2013 ob 16:47
Tuji mediji: Janša še ni rekel zadnje besede, Bratuškovo čaka težko delo

Danes sem na ulici gledal SDS-ovce. Bledih obrazov in molčeči. Takšne SDS-ovce bomo gledali še veliko časa, ker je Janez izrekel zadnjo besedo. SDS-ovce je najbolj potolkel njihov predsednik, ker je s svojim ravnanjem pokazal da je pomemben le on, samo on in nihče drug kot on.
Janko1973
# 28.02.2013 ob 14:39
rdeci, sedaj se tolažim ob pričakovanju državnega, pa da plavžarje ven iz dvorane nesemo, če bodo sploh uali priti v prestolnico.
Janko1973
# 28.02.2013 ob 14:37
Janez Janša will be back soon :)
Janko1973
# 28.02.2013 ob 14:36
Eskalacija protestov in nemirov je v večjih množicah pogosto odraz občega nezadovoljstva in pomankanja vitaminov A, C in E7, kar povzroči svetle lise na roženici, opazno predvsem na nohtih in na sponjem delu lasišča.
Zdravljenje je dokaj uspešno z ampulami Cenex a, pred vsakim obrokom, vsaj tri krat dnevno.
Na zdravje.
cairns
# 28.02.2013 ob 17:05
kozorog1973
cairns, potem pa le brž spremeni prikazno sliko, da te kdo ne bo pomotoma zamenju z Janševimi fanim:)

Ne morejo me zamenjat, ker sem zombi in levi fašist. Janšisti pa imajo od včeraj blede en meter dolge obraze in zamenjava ni možna.
rdečinavijač
# 28.02.2013 ob 14:32
Samo da smo se znebili Janeza. Slabše ne more biti...
Janko1973
# 28.02.2013 ob 14:38
...Soonest that you can even imagine...
Kazalo