Žigo Turka, ki je svojo inovativnost večkrat dokazal, mora po odboru potrditi še državni zbor. Foto: RTV SLO
Žigo Turka, ki je svojo inovativnost večkrat dokazal, mora po odboru potrditi še državni zbor. Foto: RTV SLO

Ne trdim, da moramo imeti Ramzesa v vsaki vasi, ampak nekaj pa moramo imeti, kar bo sukalo glave.

Turk daje velik poudarek ustvarjalnosti in podjetnosti.
Matej Lahovnik
Samostojnega poslanca Lahovnika je predstavitev z WC-krtačkami zelo zabavala, a je Turku kljub temu odtegnil podporo. Foto: RTV SLO
Odbor podprl Turka

Turk je prejel devet glasov članov odbora, dva pa sta bila proti. V predstavitvi je Turk, ki ga mora zdaj z večino glasov potrditi še državni zbor, kot svojo prvo nalogo v primeru izvolitve izpostavil sprejetje uredbe, ki bo natančno opredelila pristojnosti službe za razvoj.

Podporo so kandidatu med razpravo odrekali trije člani odbora, samostojni poslanec Matej Lahovnik ter poslanca Matjaž Han (SD) in Pavle Gantar (LDS).

"Programe je potrebno začeti izpolnjevati"
Kandidat za ministra, odgovornega za usklajevanje in spremljanje izvajanja strategije razvoja Slovenije, je v svoji predstavitvi poudaril, da je med nalogami službe, ki jih namerava izvajati, usklajevanje razvojnega načrtovanja države ter spremljanje reform in projektov iz razvojne resolucije. Prav tako bi kot minister recenziral vse vladne akte z vidika, ali so pri njih polno izkoriščene možnosti, da bi država z investicijo naredila razvojni premik. Po njegovem je potrebno nehati pisati programe in jih začeti izvajati.

Služba naj bi pripravila tudi uredbo, ki bi natančno določila njeno nalogo in odgovornost, poslancem pa je Turk obljubil terminski načrt za stvari, ki jih bo izvajala služba.

WC-krtačka kot ideja, kako naj bi bil videti razvoj
Turk si želi, da bi bila po koncu njegovega mandata "zavest o pomenu podjetnosti in ustvarjalnosti večja", saj so prav državljani tisti, ki bodo s svojimi idejami, z delom in denarjem poskrbeli za razvoj države.

Ustvarjalne ljudi je potrebno vzgojiti, jih spodbujati in jim omogočiti, da soočijo svoje poglede in ideje. Kaj ima v mislih, je odboru ponazoril z dvema krtačkama za WC. Prva je stala 1,33 evra, druga, pestrih barv in na videz veliko bolj privlačna, pa 30 evrov. Po Turkovem mnenju mora ljudem priti v zavest ideja, kako delati napredne izdelke z veliko dodane vrednosti in kako jih tudi prodajati.

Izpostavil je tudi demografske izzive in varovanje okolja, ki mora po njegovem mnenju postati podjetniški izziv, ter napovedal dialog s sindikati.

Do zdaj svetla kariera kandidata
Turk je redni profesor na ljubljanski univerzi, hkrati pa je tudi predsednik nadzornega sveta Telekoma Slovenije. Po izobrazbi je doktor tehničnih znanosti, magister računalništva in univerzitetni diplomirani inženir gradbeništva.

Službo za razvoj je po odhodu ministra Jožeta P. Damjana vodil Andrej Horvat, zamenjala pa ga je Katja Lautar, ki ministrstvo vodi do verjetnega prihoda Turka.

M. N./A. L.

Ne trdim, da moramo imeti Ramzesa v vsaki vasi, ampak nekaj pa moramo imeti, kar bo sukalo glave.

Turk daje velik poudarek ustvarjalnosti in podjetnosti.
Odbor podprl Turka