Cerar je ocenil, da je Tuskova turneja izrednega pomena, da se pred vrhom temeljito seznani z razmerami na balkanski poti in izmenja stališča, ki bodo voditeljem pomagala, da na srečanju najdejo rešitve, da bodo lahko naredili korak naprej v reševanju krize. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Cerar je ocenil, da je Tuskova turneja izrednega pomena, da se pred vrhom temeljito seznani z razmerami na balkanski poti in izmenja stališča, ki bodo voditeljem pomagala, da na srečanju najdejo rešitve, da bodo lahko naredili korak naprej v reševanju krize. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo

V izjavi za medije sta oba tudi podprla skupno evropsko rešitev begunske krize. "A dokler teh skupnih rešitev še nimamo učinkovito izdelanih in implementiranih, je pomembno, da se pač zatekamo k vsem tistim rešitvam, ki vodijo v to smer," je poudaril slovenski premier.
Veseli ga, da ideja krepitve nadzora na grško-makedonski meji in pomoč Grčiji pri varovanju zunanjih meja zdaj živi v praksi in da se vse države na balkanski poti uspešno usklajujejo. Povedal je tudi, da je v pogovoru s Tuskom izpostavil kot ključno, da se učinkovito uresničuje schengen.

Tusk se je Cerarju zahvalil za njegovo vlogo pri ponovni vzpostavitvi schengena in za njegovo pobudo. "Vaše sodelovanje je neprecenljivo," je dejal in se mu zahvalil, da je bil "hkrati tog in obenem odgovoren, primerno razmeram". "Grčija je zdaj tista, ki potrebuje največ pomoči, zato je naša skupna odgovornost, da ji pomagamo, kolikor lahko," je dejal.

Po njegovih besedah je tudi treba poskrbeti, da bo akcijski načrt s Turčijo deloval in da se bo pritok prebežnikov prek Turčije zmanjšal, saj ni alternative učinkovitemu sodelovanju s Turčijo. Oči evropskih voditeljev so zato zdaj uprte v Turke.

Po Evropi išče podporo za skupni odgovor na krizo
Predsednik Evropskega sveta, ki si pred vrhom EU-ja in Turčije 7. marca prizadeva za evropski konsenz o ukrepanju v migracijski krizi, je v Slovenijo prispel iz Avstrije, kjer je pozval k polnemu izpolnjevanju schengenskih pravil skupaj z obnovo učinkovitega nadzora na zunanji meji EU-ja v Grčiji. Nocoj ima na programu še delovno večerjo s slovenskim premierjem, v sredo pa bo obiskal sprejemni center na Dobovi.

Nato bo odpotoval v Zagreb, kjer se bo še isti dan sešel s hrvaškim premierjem Tihomirjem Oreškovićem in v Skopje na pogovore z makedonskim predsednikom Gjorgejem Ivanovom. V četrtek se bo v Atenah pogovarjal z grškim premierjem Aleksisom Ciprasom, nato pa bo obiskal še Turčijo, kjer bo tudi v petek.

Namen Tuskove turneje je pripraviti izredni vrh EU-ja in Turčije, ki bo 7. marca, ter redni spomladanski vrh Unije 17. in 18. marca. Vrh 7. marca bo sicer razdeljen na dva dela: najprej bo potekal sestanek s Turčijo, nato bo vrh Unije ločeno razpravljal o schengenu.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Tusk se je sestal s Cerarjem
Tusk se je sestal s Cerarjem