Ob koncu šolskega leta dijake in učitelje razburjajo načrti ministrstva o združevanju šol. Foto: BoBo
Ob koncu šolskega leta dijake in učitelje razburjajo načrti ministrstva o združevanju šol. Foto: BoBo
Razkrite plače ravnateljev
Vlada objavila seznam plač ravnateljev
Združevanje šol, protest ravnateljev

Vlada je na svoji spletni strani objavila seznam vseh izplačanih plač ravnateljem in direktorjem šolskih centrov za prejšnji mesec. Njihovi bruto zneski se gibljejo od 6.000 evrov do 1.300 evrov, odvisno tudi od tega, ali gre za direktorja šolskega centra z več srednjimi šolami ali za vodjo ene šole. Povprečna plača pa znaša okoli 3.000 evrov.

Seznam lahko pogledate tukaj (.xls)

Zakaj je moralo ministrstvo za izobraževanje in znanost ministrom predložiti podatke o plačah, nam na vladi ni uspelo izvedeti. Odgovorili so le, da se je ministrski zbor s tem gradivom seznanil in ni sprejel nobenih sklepov.

Medtem pa ministrstvo Žige Turka načrtuje združitev nekaterih šol. To naj bi se po prvih načrtih zgodilo v osmih primerih, za dijake in učitelje pa naj se ne bi nič spremenilo. Zmanjšali bi le število ravnateljev in zaposlenih v administraciji. Deset ravnateljev bi se tako iz mesta vodenja šole preselilo nazaj med učitelje. Njihova plača pa bi se s tem verjetno nekoliko znižala.

O problematiki združevanja šol so z ministrom Turkom govorili tudi v Odmevih. Vodil jih je Slavko Bobovnik. (Posnetek si lahko ogledate v pripeti videonovici.)

Osem novih šolskih centrov
Za katere šole gre? Združili bi Srednjo šolo Kočevje in Gimnazijo Kočevje, njuna ravnatelja trenutno prejemata 2.827 oziroma 2.776 evrov bruto na mesec. Plača enega bi bila po združitvi verjetno nižja. V Celju naj bi se združili Srednja ekonomska šola in Poslovno-komercialna šola, kjer sta mesečni plači ravnateljev 3.631 oziroma 3.828 evrov.

V Novi Gorici bi se združila Srednja ekonomska in trgovske šola in Tehniški šolski center, ravnatelja prejemata 3.246 oziroma 3.257 bruto plače mesečno. Srednja šola Črnomelj bi namesto kot šola z dvema enotama delovala le še kot ena organizacijska enota - zdaj jo vodita direktor (5.435 bruto plače) in ravnatelj (2.584 bruto plače).

Prav tako bi kot ena organizacijske enota delovala Šolski center Rudolfa Maistra Kamnik (direktor dobi 3.314 evrov bruto, ravnatelj 2.872 evrov bruto) ter Srednja gradbena, geodetska in ekonomska šola Ljubljana (direktor prejema 3.427 evrov bruto, ravnatelj 2.783 evrov bruto).

V Slovenj Gradcu bi se združile Srednja gostinsko-turistična in lesarska šola, Srednja zdravstvena šola, Srednja Ekonomska šola, Gimnazija in Srednja šola Muta. V Mariboru pa bi se združili TŠC Maribor, Lesarska šola in Srednja elektro-računalniška šola.

Ogorčenje na nekaterih šolah
Nekateri ravnatelji se po navedbah ministrstva s temi spremembami strinjajo, spet drugi pa jim močno nasprotujejo. Na mariborski Srednji elektro-računalniški šoli so zato pred dnevi prižgali sveče in izpostavili predvsem to, da jim je ministrstvo poslalo diktat.

Na ministrstvu pa poudarjajo, da je ključni razlog za ukinitev oz. združevanje šol nujno potrebna racionalizacija šolske mreže, "saj imamo preveč šol in premalo otrok".

Štrukelj: Poskus discipliniranja v najboljši boljševiški maniri
Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimir Štrukelj je za STA dejal, da gre pri objavi plač za klasičen poskus diskreditiranja ravnateljev v trenutku, ko so si "drznili nasprotovati združevanju šol pred koncem šolskega leta, ki ga poskuša izpeljati ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport".

"Tu gre preprosto za poskus discipliniranja v stari boljševiški maniri, ki vedno deluje," je prepričan. Dejal je, da gre za diskreditacijo nasprotnika oziroma za "staro in preverjeno logiko".

"Direktorji niso ravnatelji"
Opozarja, da direktorji niso ravnatelji in da gre za dve različni funkciji, zato so podatki po njegovem mnenju zavajajoči. O dveh najvišjih plačah je povedal, da očitno odstopata od drugih. Po nobenem zakonu te plače ne morejo biti tako visoke, lahko pa so to plačila za dodatna dela, je pojasnil.

Štrukelj ne ve, kaj je ministrstvo z objavo seznama plač želelo dopovedati. "Ali je škandal, če ima ravnatelj 2.000 ali 2.200 evrov neto plače? Potem naj objavijo svoje plače, pa bo še večji škandal," pravi Štrukelj.

Objava seznama plač ravnateljev in direktorjev je po njegovem mnenju popolnoma ponesrečen poskus diskreditacije s plačami, ki "niso ekscesne in jih ravnatelji zaslužijo, če so v skladu z zakonom".

Razkrite plače ravnateljev
Vlada objavila seznam plač ravnateljev
Združevanje šol, protest ravnateljev