V hrvaških dokumentih je priloženih tudi več spornih zemljevidov, ki prejudicirajo mejo. Foto: MMC RTV SLO
V hrvaških dokumentih je priloženih tudi več spornih zemljevidov, ki prejudicirajo mejo. Foto: MMC RTV SLO
Zemljevid
MZZ je tudi po blokadi Hrvaške zasledil več spornih hrvaških zakonskih in podzakonskih aktov. Foto: MMC RTV SLO
Plovanija
Hrvati mejnega prehoda Plovanija ne označujejo ustrezno - torej kot začasnega. Foto: MMC RTV SLO
Piranski zaliv
Vedno burita tudi Piranski zaliv ... Foto: MMC RTV SLO
ERC
... in ERC. Foto: MMC RTV SLO

Ob najnovejših špekulacijah, da sta se premierja obeh držav Borut Pahor in Jadranka Kosor na petkovem srečanju dogovorila, da mejno vprašanje rešita s kondominijem, se je namreč v javnosti pojavljala tudi novica, da naj bi Slovenija blokado umaknila v zameno za to, da Hrvaška umakne sporne dokumente, ki prejudicirajo mejo.


MZZ za MMC: Seznam s prejudici ves čas dopolnjujemo
Kot omenjeno, pa naj bi bilo prejudicev ogromno ne le v zakonih, temveč tudi v podzakonskih aktih, ki so del hrvaških dokumentov. Na ministrstvu so sicer za MMC pojasnili, da ves čas redno spremljajo problematiko prejudicev in v zvezi s tem vodijo tudi seznam dokumentov, ki jih vsebujejo. Ta seznam ves čas dopolnjujejo, so zatrdili.

Ob tem pa vendarle velja predstaviti do zdaj odkrite prejudice. Precej jih je MZZ naštel že v decembrskem seznamu, zaradi njih pa je Slovenija odrekla soglasje za odprtje petih poglavij in soglasje za začasno zaprtje dveh poglavij. Zaradi nekaterih drugih vsebinskih zadržkov država ni soglašala niti z odprtjem štirih hrvaških pogajalskih poglavij.

Podrobnejši MZZ-jev seznam prejudicev si lahko ogledate in preberete tukaj.


Pogosto sporne omembe ERC-ja, priložene še sporne karte
Poglejmo si najbolj problematične točke. V Poglavju 4 (Prost pretok kapitala) je v okviru vladnega programa, ki ga navaja v pristopnih pogajanjih, Hrvaška odobrila pogodbe o oddaji in najemu zemljišč na slovenskem državnem ozemlju. V poglavju 11 (kmetijstvo) se sosedi sklicujejo na zakon, ki določa posebno zakonsko ureditev občin, mest in županij, med katere uvrščajo tudi zaselke na levem bregu Dragonje: Škrile, Bužin, Škudelini in Veli Mlin.

V okviru 12. poglavja (varna prehrana, veterina in fotosanitarna politika) je Slovenijo zmotil pravilnik z referenco na carinski zakon, ki omenja epikontinentalni pas - ta je sporen tudi v poglavju 29 (carinska unija); v okviru 13. poglavja (ribištvo) pa je kritičnih cela vrsta zakonskih in podzakonskih aktov. Med drugim ti začrtujejo ribolovne cone po Piranskem zalivu in govorijo o ekološko-ribolovni coni, dokumentom pa je priložena tudi karta z vrisano morsko mejo. ERC, vrisana morska meja in priložene karte so problematični tudi v poglavju 22 (regionalna politika in strukturni instrumenti) in poglavju 27 (okolje).

Kritika tudi na račun Plovanije
16. poglavje (obdavčitev) je sporno zaradi zakona, ki navaja dikcijo, neskladno s pisnim dogovorom predsednikov vlad Slovenije in Hrvaške (Drnovšek - Valentić) iz leta 1994, po katerem se mora do končne rešitve mejnega vprašanja mejni prehod Plovanija označevati kot začasna mejna kontrolna točka. Plovanija se nepravilno navaja tudi v pravilniku iz poglavja 24 (pravica, svoboda, varnost). 21. poglavje (vseevropska omrežja) vsebuje karte z vrisano mejo.

To pa še niso vsi prejudici, saj jih je ministrstvo, kot je zatrdilo za MMC, naknadno odkrilo še v okviru pogajalskih poglavij 2 (prost pretok delavcev), 6 (pravo gospodarskih družb) in 18 (obdavčitev). O tem je že obvestilo delovno skupino za širitev v Bruslju.

Prejudicem ni videti konca?
Slovenija bi bila tako, če bi Hrvaška umaknila vse do zdaj sporne dokumente, še vedno negotova, ali res ni v dokumentaciji še več prejudicev. Prejudicev, ki bi lahko slovensko percepcijo meje med državama postavili na glavo.