Cilj Slovenije je ohranitev proizvodnje sladkorne pese in ormoške tovarne. Foto: RTV SLO
Cilj Slovenije je ohranitev proizvodnje sladkorne pese in ormoške tovarne. Foto: RTV SLO
Protesti proti reformi sladkornega sektorja v Nemčiji
Ob zasedanju kmetijskih ministrov potekajo protesti pridelovalcev sladkorne pese iz 21 držav članic. Foto: EPA
Protestov v Bruslju naj bi se udeležilo med 5.000 in 6.000 ljudi. Foto: EPA
Tovarna sladkorja Ormož
Kakšna bo usoda ormoške tovarne sladkorja? Foto: RTV SLO

Po besedah kmetijske ministrice Marije Lukačič Slovenija podpira blažjo in postopno reformo do sezone 2014/2015, dotlej pa bi pridelovalcem sladkorne pese omogočili čim bolj normalen dohodek.

Reforma je potrebna, a z mehanizmi, ki bi pridelovalcem omogočili pogoje za delo, in plačili, ki bi pokrili izpad dohodka, je dejala Marija Lukačič. Cilj Slovenije je ohranitev proizvodnje sladkorne pese v današnjem obsegu, to je 5.200 hektarjev, in ohranitev ormoške tovarne, ki zagotavlja odkup slovenskim pridelovalcem, je bila jasna ministrica.

Lukačičevi se zdi predlagano znižanje cen za sladkor in sladkorno peso (39 oziroma 42 odstotkov v dveh korakih) preveliko, predvidena nadomestila v obliki neposrednih plačil za kompenzacijo izpada dohodka v višini 60 odstotkov pa prenizka.

Zasedanje ministrov spremljajo protesti
Pogajanja kmetijskih ministrov EU-ja o reformi sektorja sladkorja, ki naj bi okrepila njegovo konkurenčnost, spremljajo protesti več tisoč pridelovalcev sladkorne pese iz 21 držav članic, ki imajo sladkorno industrijo, med njimi pa so tudi pridelovalci iz Slovenije. "Naše stališče je odklonilno, saj bi reforma v Sloveniji uničila proizvodnjo sladkorne pese", je udeležbo na protestu utemeljil podpredsednik Združenja pridelovalcev sladkorne pese Slovenije Franc Orban.

"Sladkorna pesa raste v severnovzhodni Sloveniji, ki je manj razvita regija. Izračuni kažejo, da bi v regijo, če se pesa ne bi pridelovala, priteklo sedem milijard tolarjev manj; to je vezano na prevozništvo, kmete, delavce, industrijo za škropiva. Če se pesa ne bo več sejala, ne vidimo alternative," je med drugim poudaril Orban in dodal, da ima samo za pridelavo sladkorne pese pogodbe 2.300 kmetov.

Orban, ki vodi šestčlansko slovensko ekipo na protestih, je opozoril, da so slovenski pridelovalci že prizadeti, ker je EU dovolil uvoz sladkorja iz balkanskih držav.

Postopno znižanje proizvodnje
Čeprav želi britansko predsedstvo skleniti dogovor do novembra, bo to zelo težka naloga, saj predlogu Evropske komisije nasprotuje kar nekaj članic, med njimi tudi Slovenija.

Komisija med drugim predlaga postopno znižanje cen sladkorja in sladkorne pese, hud udarec za kmete pa želi omejiti z neposrednimi plačili v višini 60 odstotkov znižanja. Zdajšnjo proizvodno kvoto, ki znaša 17,4 milijona ton, želi postopoma znižati na okoli 11 ton, a le v skrajnih primerih z obveznimi ukrepi, zato predlaga prostovoljno shemo za izstop proizvajalcev, ki v novih pogojih ne bodo mogli preživeti.