Martina Grudna so na željo družine pokopali v mestu Derik v Siriji. Foto: Twitter
Martina Grudna so na željo družine pokopali v mestu Derik v Siriji. Foto: Twitter

Ministrstvo za zunanje zadeve je družini nudilo vso podporo, tako da se je pogreba udeležil tudi eden izmed članov družine umrlega, so pojasnili na ministrstvu. Ker je smrt družino močno pretresla, o njej niso želeli javno govoriti.

Glede na podatke, ki so krožili v medijih, naj bi šlo za Ljubljančana Martina Grudna, ki naj bi umrl 27. julija v ofenzivi na sirsko mesto Manbidž. Mesto so po navedbah kurdske milice YPG, na strani katere se je boril Gruden, v petek dokončno v celoti osvobodili izpod samooklicane skrajne skupine Islamska država (IS). Novico o smrti je prek družbenih omrežij prvi sporočil prav YPG, ki podatke o padlih borcih iz tujine, potem ko o smrti obvesti sorodnike, tudi javno objavi.

YPG velja za glavno kurdsko milico v Siriji, od začetka krvave vojne pred petimi leti pa so se ji pridružili številni tujci, saj je zaveznica ZDA v boju proti t. i. IS-ju na sirskih tleh. Oblasti v sosednji Turčiji medtem "levičarsko" YPG obtožujejo, da izvaja napade na turškem ozemlju in da je sirska veja v Turčiji prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK), ki se že tri desetletja bori proti turškim oblastem.

Slovenec pokopan v Siriji
Slovenec pokopan v Siriji