Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik ugotavlja, da institucije večino priporočil njenega urada upoštevajo. Foto: BoBo
Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik ugotavlja, da institucije večino priporočil njenega urada upoštevajo. Foto: BoBo

Šelih je novinarjem pojasnil, da so naloge DPM-a opredeljene v opcijskem protokolu h Konvenciji Združenih narodov proti mučenju in drugim krutim, nečloveškim ali poniževalnim kaznim ali ravnanju, zato ima pooblastila, da na krajih odvzema prostosti (zapori, policijske postaje, psihiatrične bolnišnice, prevzgojni domovi, pa tudi domovi za ostarele, prehodni domovi za prosilce azila ...) redno preverja ravnanje z osebami, ki jim je bila prostost odvzeta.

Na podlagi opažanj in norm ZN napišejo priporočila za izboljšanje razmer in ravnanja z osebami, ki jim je bila odvzeta prostost in jih pošljejo obiskanim institucijam in pristojnim organom. Letno poročilo DPM-ja pa posredujejo tudi mednarodnim organizacijam za varstvo človekovih pravic.

Zdenka Čebašek Travnik, varuhinja človekovih pravic Republike Slovenije je povedala, da so različnim institucijam doslej priporočili izboljšanje bivalnih pogojev, izpostavila je zapore, zaradi prezasedenosti in velikosti sob. Priporočila pa so napisali tudi zaradi neprimerne svetlobe, prezračevanje in čistoče v ustanovah.

Čebašek Travnikova ugotavlja, da je bila večina priporočil upoštevanih.

Varuhinja je poudarila, da pri izvajanju mehanizma sodelujejo z nevladnimi organizacijami, ob tem je Katarina Bervar Strnad iz pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij (PIC) dodala, da prav sodelovanje nevladnih organizacij z uradom varuha pri izvajanju DPM-ja daje programu večjo komplementarnost.

Nenapovedani obiski
Povedali so, da DPM vsako leto obišče več omenjenih institucij, večino obiskov opravijo nenapovedani in ob različnem času, izjema so zaprti oddelki psihiatričnih bolnišnic, kjer so obiski napovedani.

DPM-ju mora država zagotavljati dostop do vseh informacij o številu oseb, ki jim je bila odvzeta prostost, in krajev njihove namestitve. Zagotovljeno pa morajo imeti tudi svobodno izbiro krajev, ki jih želijo obiskati, in oseb, s katerimi želijo govoriti. DPM mora imeti tudi možnost neposrednih zaupnih pogovorov z osebami, ki jim je bila odvzeta prostost, brez prič in - če je treba - s prevajalcem.

DPM ne more odpravljati kršitev
Varuhinja je pojasnila, da je naloga mehanizma opozarjanje in da ne morejo sami odpraviti kršitev in nepravilnosti, to je po njenih besedah naloga pristojnih organov. Prav tako ne morejo reševati individualnih pritožb oseb na krajih odvzema prostosti.