Slovenija
(7)
Šolarji, razred, otroci
Apostolski nuncij v Sloveniji je papeža Frančiška na avdienci pred nekaj dnevi med drugim opozoril, da državni organi ovirajo uresničitev odločbe ustavnega sodišča glede 100-odstotnega financiranja zasebnih osnovnih šol ter da ni napredka pri uresničevanju nekaterih delov sporazuma med Slovenijo in Vatikanom. Foto: BoBo
Vlasta Nussdorfer
Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer meni, da mora država zagotoviti enake pogoje za delovanje javnega in zasebnega šolstva. Različno plačevanje vsebinsko enakih storitev je diskriminatorno in je treba takšno zakonsko ureditev spremeniti, ne pa diskriminacije vgrajevati celo v ustavo, je opozorila. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Dodaj v

Varuhinja: Veljavna zakonodaja že ima dovolj varovalk, ki ščitijo javno šolstvo

Politične stranke ne najdejo ustreznega soglasja za spremembo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja
13. november 2017 ob 21:37
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predsednik DZ-ja Milan Brglez je sprejel apostolskega nuncija v Sloveniji Juliusza Janusza, odprla sta tudi vprašanje sprememb ustave in zakona o financiranju šolstva. O tej temi je razpravljala tudi varuhinja.

Pogovor je bil zasebnega značaja, zato v Brglezovem kabinetu podrobno vsebine ne razkrivajo. So pa potrdili, da sta spregovorila o uresničevanju vatikanskega sporazuma in morebitnega odprtja novih pogajanj med Slovenijo in Svetim sedežem skladno z vatikanskim sporazumom ter se med drugim pogovarjala tudi o spremembah zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katerimi bi uresničili ustavno določbo glede financiranja zasebnega šolstva, ter spremembah ustave v povezavi s tem vprašanjem.

Apostolski nuncij v Sloveniji je namreč papeža Frančiška na avdienci pred nekaj dnevi med drugim opozoril, da državni organi ovirajo uresničitev odločbe ustavnega sodišča glede 100-odstotnega financiranja zasebnih osnovnih šol ter da ni napredka pri uresničevanju nekaterih delov sporazuma med Slovenijo in Vatikanom.

Med drugim o teh vprašanjih se je Brglez želel pogovoriti z apostolskim nuncijem, zato ga je tudi povabil na srečanje v DZ. Dotaknila sta se tudi sodelovanja Katoliške cerkve v dobrodelnih dejavnostih in pomena obiska predsednika DZ-ja v Jasenovcu, kjer je umrlo okoli 300 Slovenk in Slovencev in osem duhovnikov lavantinske (danes mariborske in celjske) nadškofije, so še pojasnili v Brglezovem kabinetu.

Primerjava z javnim in zasebnim zdravstvom
Tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer meni, da mora država zagotoviti enake pogoje za delovanje javnega in zasebnega šolstva. Različno plačevanje vsebinsko enakih storitev je diskriminatorno in je treba takšno zakonsko ureditev spremeniti, ne pa diskriminacije vgrajevati celo v ustavo, je opozorila.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali pri varuhu, se je Nussdorferjeva s sodelavcema v petek sešla z direktorjem waldorfske šole v Ljubljani Iztokom Kordišem. Obravnavali so nekatera vprašanja izvajanja vzgojno-izobraževalnih programov, ureditev šolske prehrane, zagotavljanja varnosti učencev in financiranja zasebnih šol.

Direktor je opozoril na nekatere težave, ki jih povzroča zdajšnja zakonska ureditev, saj zasebnim šolam pripada le 85 odstotkov sredstev, ki jih za enak program prejmejo javne šole. Izrazil je zaskrbljenost, da bodo napovedane ustavne spremembe, ki naj bi različno financiranje javnih in zasebnih šol uredile na ravni najvišjega pravnega akta v državi, povzročile še večje socialno razlikovanje, saj bodo stroške šolanja v zasebnih šolah lahko plačevali le premožnejši starši.

Ob tem pa so v sporočilu navedli tudi stališče varuha, ki ocenjuje, da veljavna zakonodaja že vsebuje dovolj "varovalk", ki ščitijo javno šolstvo, in niso potrebne nikakršne določbe o različnem financiranju enakih oziroma enakovrednih storitev.

"Če se je država odločila del šolstva prepustiti zasebni pobudi, mora zagotoviti tudi enake pogoje za delovanje. Tudi v zdravstvu se dopolnjujeta zasebno in javno, pa nihče ne pomisli, da bi opravljene storitve zasebnikom, ki so del javnega zdravstva, plačevali manj kot javnim zavodom," so navedli.

Varuhinja je ob tem še opozorila, da nespoštovanje odločbe ustavnega sodišča, ki bi morala biti uresničena že na začetku leta 2016, pomeni neposreden napad na načelo pravne države, zato poziva vlado in DZ k ustreznemu ukrepanju. Vsakršni spremembi ustave, ki bi vsebinsko pomenila izigravanje odločbe ustavnega sodišča, pa varuhinja nasprotuje.

Politične stranke namreč ne najdejo ustreznega soglasja za spremembo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero bi jo uresničile. DZ pa bo na novembrski seji odločal o začetku postopka za spremembo ustave glede tega vprašanja. Ustavo bi spremenili tako, da bi v njej določili, da se lahko obvezno osnovnošolsko izobraževanje v zasebnih šolah financira pod pogoji in na način, kot to določa zakon.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
benonovak
# 15.11.2017 ob 21:03
Vsak davkoplačevalec naj dobi voucher in ga da šoli, kateri želi. Javni ali zasebni.
Nikolas
# 17.11.2017 ob 07:10
Privatne klerikalne šoli naj financira tisti, ki jih ustanavlja in želi imeti, niti najmamn pa na račun davkoplačevalcev (tudi moj !) ... kaj pa sami in kako počnejo za svoj denar me niti ne zanima , samo da ne zajedajo sociale in javnih organizacij!
Plavix
# 14.11.2017 ob 12:02
IndyBob# 14.11.2017 ob 11:29
Se strinjam, ce potem katolikom ni potrebno placevati davkov.


Se strinjam! Vsem državljanom se od plače pobere 40% in ta denar gre v zdravstvo, šolstvo, in ostale sektorje države, da imamo stvari zastonj (bolj kot ne)!
In, če mora privat šola postati 100% plačljiva, potem morajo staršem teh otrok vrniti davke, ki jih odvajajo od plače - ker si morajo šolo tako ali tako plačati sami, drugim otrokom pač ne bodo financirali izobrazbe, da bodo sedeli v zastonj državnih šolah!

In druga stvar - svoja otroka bom dal v privat šolo, ker je bolj kvalitetna, ker ne izvajajo indoktrinacije in privat šole vzpodbujajo otrokovo kreativnost, je ne dušijo kot državne šole s preživetim izobraževalnim sistemom!
IndyBob
# 14.11.2017 ob 11:29
@firtoh
Se strinjam, ce potem katolikom ni potrebno placevati davkov.

Sicer pa, zakaj ste vsi tako nastrojeni proti razlicnosti?
veza
# 13.11.2017 ob 22:42
V Italiji imajo privatne katoliške šole, morajo pa potem delati izpit na državni šoli.
Osnovne šole bi morale biti skupne za vse otroke, sicer se bomo segregirali že od vrtca naprej, muslimani posebej, katoliki posebej, revni posebej, bogati posebej, kam bo to peljalo?
cairns
# 13.11.2017 ob 22:33
Potrebno je spremeniti ustavo in zakone. Privat šole naj financirajo starši otrok ki te šole obiskujejo. Vatikan pa naj financira katoliške šole.
firtoh
# 13.11.2017 ob 22:19
Katoliške privat šole naj 100% financira Vatikan.Ne rabijo imeti predpisanega državnega programa OŠ.Na koncu 9-letke naj pišejo NPZ,ki služi za vpis na srednjo šolo ali gimnazijo.Če pa je katoliška srednja šola,pa je splošna matura itak merilo za vpis na univerzo.Enako naj velja za vse privat šole,religiozne ali ne. Hoštaplarije s svojim gnarjem ne mislim podpirat.Moja otroka sta hodila v javne šole,oba prišla do diplom in jima nič ne manjka.
Kazalo