Že pred časom je Zanoškar dejal, da gre pri zadevi za
Že pred časom je Zanoškar dejal, da gre pri zadevi za "lov na čarovnice". Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Janko Veber
Gre za lokalno temo, pravi Veber, in pričakuje ukrepanje občine. Foto: BoBo


Občina Slovenj Gradec je po sredinih ugotovitvah KPK-ja decembra 2008 objavila diskriminatoren javni razpis za delovno mesto svetovalca za pripravo projektov (konkretno za gradnjo optičnega omrežja), in sicer za določen čas. Zahtevana izobrazba - profesor športne vzgoje - je ustrezala županovemu ožjemu družinskemu članu, ki so ga pozneje tudi zaposlili. Šlo naj bi za njegovega sina.
Koruptivno ravnanje je komisija ugotovila tudi v primeru zaposlitve istega županovega družinskega člana za nedoločen čas. Prednostni kriterij za to zaposlitev je bil namreč certifikat, ki si ga je v času zaposlitve za določen čas pridobil prav županov sin, in to celo na občinske stroške.

Zanoškar: Ni me bilo zraven

Matjaž Zanoškar, zdaj poslanec PS-ja, je očitke komisije zavrnil. Poudaril je, da v postopku zaposlitve ni bil udeležen, prav tako ne vidi razloga za odstop s funkcije poslanca.

Veber se ne želi opredeljevati
Prvi med poslanci, predsednik DZ-ja Janko Veber, se danes do vprašanja potrebe po Zanoškarjevem odstopu ni želel opredeljevati. Meni, da je o tem najprej potreben pogovor znotraj stranke, v kateri je bil Zanoškar izvoljen. Kako bo ravnal poslanec PS-ja, je po besedah Vebra njegova odločitev. Pričakuje pa, da "bo mogoče tudi sam zavzel stališče do tega vprašanja".
Zakonodajo so dolžni spoštovati vsi, tako v DZ-ju kot v lokalni skupnosti, je poudaril Veber.

Sicer pa gre po besedah predsednika DZ-ja za dogajanje v lokalni skupnosti in pričakovati je, da bodo na občini sprožili določene postopke.