Skoraj polovica prometnih nesreč, v katerih so vpleteni motoristi, se pripeti poleti. Foto: BoBo
Skoraj polovica prometnih nesreč, v katerih so vpleteni motoristi, se pripeti poleti. Foto: BoBo

Agencije za varnost prometa (AVP) in policija ob tem opozarjata tudi druge udeležence v prometu na večjo prisotnost motoristov na cestah in poziva k dodatni pazljivosti.

"Motoristična sezona traja med aprilom in oktobrom, vendar se skoraj polovica prometnih nesreč voznikov enoslednih motornih vozil pripeti v poletnih mesecih (junij, julij in avgust). Statistika zadnjega 5-letnega obdobja kaže, da se v poletnih mesecih povprečno smrtno ponesreči 47,9 odstotka, hudo telesno poškoduje 47,7 odstotka, lažje telesno poškoduje pa 48,3 odstotka voznikov enoslednih motornih vozil. Lani je v poletnih mesecih umrlo 13 voznikov enoslednih motornih vozil oz. 45 odstotkov vseh umrlih v letu 2017. Delež je bil podoben tudi pri hudo telesno poškodovanih, saj se jih je hudo telesno poškodovalo 46 odstotkov, lažje telesno poškodovanih pa je bilo 316 oz. 51 odstotkov," so navedli na AVP-ju.

Povzročitelji prometnih nesreč s smrtjo ali hudo telesno poškodbo motoristov so v večini primerov vozniki sami. V zadnjem petletnem obdobju so motoristi po podatkih AVP-ja v 66 odstotkih povzročili nesrečo s smrtnim izidom, lani pa je delež znašal že 69 odstotkov oz. od skupaj 29 umrlih voznikov motorjev, jih je 20 povzročilo prometno nesrečo.

Letošnja statistika boljša od lanske
Do 15. junija letos je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 312 voznikov enoslednih motornih vozil, kar je 26 odstotkov manj kot v lanskem primerjalnem obdobju. V omenjenih prometnih nesrečah se je smrtno ponesrečilo šest voznikov enoslednih motornih vozil oz. 50 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Hudo telesno poškodovanih je bilo 64 (-26 odstotkov) in 174 lažje telesno poškodovanih (-22 odstotkov).

Med smrtno ponesrečenimi motoristi je bil motorist povzročitelj prometne nesreče v štirih primerih (67 odstotkov). V treh od šestih prometnih nesrečah s smrtjo motorista je bila vzrok neprilagojena hitrost, nobeden izmed umrlih motoristov pa ni bil pod vplivom alkohola.