Kako donosen bo vinjetni sistem za prezadolženi Dars, še ni jasno. Foto: MMC RTV SLO
Kako donosen bo vinjetni sistem za prezadolženi Dars, še ni jasno. Foto: MMC RTV SLO

Iz njunih neformalnih pogovorov pred dnevi na Švedskem se je po ministrovih besedah dalo razumeti, da so zadnje slovenske rešitve v skladu z evropskim pravom, čeprav dokončnega umika postopka Evropske komisije še ni, a tudi nadaljevanja postopka z drugim opominom, obrazloženim mnenjem, še ni.

"Mislim, da lahko brez večjega špekuliranja rečem, da gre samo še za formalnost," je minister odgovoril na vprašanje, zakaj torej Evropska komisija več mesecev po spremembi vinjetnega sistema v Sloveniji še ni sprejela odločitve, ali bo nadaljevala ali ustavila postopek proti naši državi.

Evropska komisija je sicer, kot je znano, pred približno letom dni menila, da tedanje slovenske letne in polletne vinjete niso v skladu s pravnim redom Evropske unije, ker naj bi diskriminirale državljane EU-ja, ki slovenskih cest ne uporabljajo tako pogosto kot Slovenci. Slovenija je dobila prvi opomin, da mora spremeniti vinjetni sistem.

Potem ko je 1. julija lani uvedla polletne in letne vinjete po 35 evrov in 55 evrov, je slovenska vlada po pripombah komisije predlagala uvedbo tedenske vinjete za 15 evrov, ukinitev polletne vinjete in podražitev letne vinjete s 55 na 95 evrov, nazadnje pa je predlagala še uvedbo mesečnih vinjet za 30 evrov. 1. julija letos je nov sistem tudi uveljavila.