Po opominu Evropske komisije se je vlada odločila spremeniti vinjetni sistem. Foto: MMC RTV SLO
Po opominu Evropske komisije se je vlada odločila spremeniti vinjetni sistem. Foto: MMC RTV SLO

Kdaj bo Evropska komisija sprejela odločitev, ali nadaljevati ali prekiniti postopek zoper Slovenijo, pa komisar ni želel razkriti.

Te dni mineva eno leto, odkar je Evropska komisija ocenila, da takratne polletne in letne slovenske vinjete niso v skladu s pravnim redom EU-ja, saj se diskriminira državljane drugih držav, ki slovenskih cest ne uporabljajo tako pogosto kot Slovenci. Takrat so Sloveniji poslali prvi opomin.

Polletne vinjete ukinili, letne podražili
V Sloveniji so bile namreč v uporabi polletne in letne vinjete, prve po ceni 35, druge pa 55 evrov. V pripombah je vlada predlagala uvedbo tedenske vinejte za 15 evrov, ukinitev šestmesečne vinjete in podražitev letne s 55 na 95 evrov. Uvedena je bila še mesečna vinjeta za 30 evrov, nov sistem pa je začel veljati prvega julija letos.

Tajani s predlaganimi tedenskimi vinjetami za 15 evrov ni bil zadovoljen. Najprej je zahteval, da bi stale pet, nato osem in pol, nazadnje pa največ deset evrov. Ker se to ni zgodilo, je prometni komisar julija dejal, da ceni dobro voljo Slovenije in da je optimist, a da je "treba počakati na počitnice, potem pa bomo videli".

Slovenija pričakuje ustavitev postopka
Zdaj, ko so počitnice že nekaj tednov za nami, je Tajani le ponovil, da je optimist in da bosta strani našli rešitev, ki jo iščeta od prvega opozorila lani oktobra. Slovenija sicer meni, da bi komisija postopek morala ustaviti, saj po spremembi sistema nima več pravne podlage za postopek.

Če bi se Evropska komisija odločila, da postopek vseeno nadaljuje, bi Slovenija dobila drugo, ostrejše opozorilo, imenovano obrazloženo mnenje, kar bi sicer pomenilo tudi dodatne težave za slovenske avtocestne projekte. V skrajnem primeru se lahko postopek konča tudi pred Sodiščem Evropskih skupnosti v Luksemburgu.