Gregor Virant se je v svoji pisarni neformalno sešel z mandatarko nove vlade Alenko Bratušek. Foto: BoBo
Gregor Virant se je v svoji pisarni neformalno sešel z mandatarko nove vlade Alenko Bratušek. Foto: BoBo
SD soglasno v koalicijo s PS-jem

Gregor Virant je namreč mandatarki Alenki Bratušek prejšnji teden poslal pismo z zahtevami DL-ja za vstop v koalicijo. V njem je med drugim zahteval, da mora Bratuškova odstopiti, če se izkaže, da je njena magistrska naloga plagiat, in da področje energetike ostane pod ministrstvom za infrastrukturo in prostor.

Prvak DL-ja je pojasnil, da odgovorov, dobil naj bi jih do srede, ko bo DL odločal o vstopu v koalicijo, ne bo komentiral. Prejšnji teden je tudi pojasnil, da stranka ni dala nobene obljube za vstop v koalicijo, zato tudi ni želel "ničesar podpisovati" pred odločitvijo na organih stranke. Ta bo padla v sredo. Hkrati je dejal, da sta tako odločitev za vstop v koalicijo kot za predčasne volitve legitimni.

Prvaki drugih možnih koalicijskih partneric, PS-ja, SD-a in DeSUS-a, so se v petek sešli še brez Viranta, zato so se pojavila tudi ugibanja o tem, da bi vlado sestavili kar sami.

Nova vlada tudi brez DL-ja?
Predsednik DZ-ja in vodja poslanske skupine SD-ja Janko Veber meni, da je treba postopek nezaupnice vladi Janeza Janše končati in vložiti seznam kandidatov za ministre, ne glede na to, ali bo DL sodeloval v vladi ali ne.

Po njegovem mnenju je najbolj "čista situacija", da pridejo do vlade in zatem ugotovijo, ali je mogoče rešitve, ki so ključne za stabilizacijo razmer v Sloveniji, sprejemati ali ne. Če to ne bo mogoče, bi morala vlada v DZ po zaupnico, in če je ne bo dobila, sledijo predčasne volitve.

"Praksa v tem mandatu je, da se odločitve posameznih strank lahko tudi med pogajanji z eno stranjo spremenijo in se oblikuje druga vlada," je Veber spomnil na pretekle odločitve DL-ja.

"Ta praksa je lahko zelo nedorečena, zlasti v smislu, da se v stranki še ni izkristaliziral program, da nima tradicije. S tem se zdaj srečujemo," je dodal Veber in opozoril, da gre kot tako izkušnjo razumeti sedanji položaj.

Veber sicer ni želel odgovoriti na vprašanje, ali je DL kompetenten partner, vendar si želi, da bi se stranke, ko se odločijo za določen korak, ravnale tako, "kot ravna SD". "Če smo se odločili za nezaupnico, želimo ta postopek izpeljati in ne vmes spreminjati odločitev," je dodal Veber.

Na vprašanje, ali je smiselno staro manjšinsko vlado zamenjati z novo manjšinsko vlado, pa je odgovoril z oceno, da je postopek glede delovanja vlade z našo ustavo zelo zaščiten. Tudi če bo manjšinska vlada, je po njegovih besedah mogoče z nezaupnico priti do kakšne druge vlade in tudi do volitev. Veber pa ob tem meni, da bi morale biti v primeru manjšinske vlade predčasne volitve ali zaupnica v DZ prej kot sicer.

SD soglasno v koalicijo s PS-jem