Virant išče podporo v stranki. Foto: BoBo
Virant išče podporo v stranki. Foto: BoBo
Virant je pri nakupu letalskih vozovnic obšel standarden postopek in se obrnil neposredno na komercialnega direktorja. Foto: BoBo

Virant je v pismu zagotovil, da je protikorupcijski komisiji predstavil vsa dejstva glede letalskih vozovnic in da javnosti ni lagal. Trdno je odločen, da ministrski mandat spelje do konca.

"V teh dneh se je name spet usul plaz napadov. Po objavi poročila Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), v katerem je jasno povedano, da z moje strani ni bila storjena nobena kršitev, se je proti meni sprožila prava medijska gonja. Moralne zmage mi niso smeli dopustiti," navaja Virant.

Virant napovedal postopke proti medijem
Virant je napovedal sodne postopke proti medijem. Dejal je namreč, da to, da je KPK-ju predstavil vsa dejstva o zadevi, dokazuje tudi zvočni zapis, ki ga bo sam uporabil v sodnih postopkih proti medijem, ki so mu očitali laž. Zagotavlja, da je resnico govoril tudi javnosti in da najnovejša "razkritja" o tem, da si je cenejše vozovnice naročal sam, niso novost, saj nikoli ni trdil nasprotno.

"Za karte sem se včasih obrnil na družinskega znanca, ki je bil komercialni direktor pri Adrii. Od njega nisem zahteval ali pričakoval nobenih posebnih ugodnosti. Pričakoval sem samo korektno ponudbo, skladno s pravili letalskega prevoznika. To je vse! Moja osebna komunikacija z njim tudi ni imela nobene zveze z mojo ministrsko funkcijo," pojasnjuje Virant.

"Da bi mi očitali nezakonita ravnanja, so itak že obupali. Zdaj se sklicujejo na moralo, ki jo prilagajajo svojim potrebam in interesom. Sami presodite, ali je moje ravnanje nemoralno. Ali bi se kdo od vas počutil nemoralneža, če bi se za ponudbo v neki firmi obrnil na nekoga, ki ga osebno pozna," strankarske kolege sprašuje Virant.

Opozarja na dvojna merila
Notranji minister še navaja, da se "ob milijardah, ki so jih pokradli, ob številnih politikih, zoper katere tečejo preiskave in kazenski postopki", zaradi neke zadeve, v kateri ni niti nič nezakonitega niti nemoralnega, spravljajo na "predsednika stranke, ki nima nad glavo nobene ovadbe, obtožnice, obremenilnega mnenja KPK-ja". Dodaja tudi, da ni edini član DL-ja, ki se mu to dogaja in da se je treba upreti takim dvojnim merilom.

Virant tudi meni, da ve, zakaj se to dogaja. "Mnogi interesi so se združili proti DL-ju in meni osebno. Že dolgo je jasno, da smo marsikomu trn v peti. Nekateri se bojijo učinkovite in neodvisne policije, ki jim diha za ovratnik. Drugi trepetajo pred objavo slabih kreditov, ki so izvrtali milijardno luknjo v davkoplačevalske žepe. Tretje skrbi javnost poslovanja podjetij v državni lasti. Četrte moti možnost odpoklica županov," je zapisal.

Člane stranke "kot vedno v težkih trenutkih" prosi za podporo. Poudarja, da ne gre zanj osebno, temveč za vse njih, vrednote in program DL-ja. Tega ne smejo uničiti, dodaja Virant.

Virant bo Slovenijo "očistil nesnage"
Trdno je odločen, da ministrski mandat spelje do konca in naredi vse, kar bo v tem času lahko, da "čim bolj očistimo Slovenijo nesnage, ki se je nabirala skozi leta". Zadnji dogodki so ga le še bolj spodbudili, je zapisal.

"Držimo skupaj in se osredotočimo na prihajajoče evropske volitve ter programski in volilni kongres, ki ga načrtujemo za poletje," je še članom stranke sporočil Virant.

Virant pri nakupu obšel standarden postopek
Dnevnik je v ponedeljek sicer razkril, da si je Virant leta 2010 poceni vozovnice pri letalskem prevozniku Adria Airways urejal tudi sam, neposredno v dogovoru s takratnim komercialnim direktorjem pri Adrii Tomažem Kostanjškom. Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han je dan zatem povedal, da je zgodba zamajala koalicijo.

Na KPK-ju so Dnevnik zaprosili, naj jim posreduje dokumente, s katerimi je razpolagal, in da se bodo nato lahko odločili za morebitno obnovo postopka. Virant sicer vseskozi zagotavlja, da bo odstopil, če bo KPK ugotovil kakršne koli nepravilnosti.