Virant je še zadnjič vodil sestavljanje dnevnega reda januarske seje DZ-ja. Foto: BoBo
Virant je še zadnjič vodil sestavljanje dnevnega reda januarske seje DZ-ja. Foto: BoBo

Kolegij je tako določil časovni potek seje in odločal o načinu obravnave nekaterih zakonskih predlogov. Januarska seja DZ-ja se bo začela v ponedeljek ob 14. uri. Poslanci bodo določili, da izpraznjeno mesto Trude Pepelnik za preostanek mandata zasede poslanec DL-ja Branko Kurnjek, nato pa se bo DZ seznanil še z odstopom Viranta.

Ali se bo DZ v ponedeljek seznanil tudi z odstopoma ministra za finance Janeza Šušteršiča ter ministra za pravosodje in javno upravo Senka Pličaniča, še ni jasno. Virant je za to predlagal četrtek, vendar je vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko ugovarjal, da za to ni nobenega utemeljenega razloga.
Od Viranta je zahteval pojasnilo za takšen predlog, ta pa je odvrnil, da je za to odločitev pristojen predsednik DZ in da se bo o tem z ministroma še posvetoval. Premier Janez Janša bo na poslanska vprašanja odgovarjal v ponedeljek zvečer, v torek pa bo med drugim na dnevnem redu tudi nova policijska zakonodaja.
Novela o kazenskem postopku v redno obravnavo
Istega dne je predvidena tudi razprava parlamentarnega odbora za zunanjo politiko o predlogu predmeta spora za arbitražo o meji s Hrvaško, ki se utegne zavleči v pozne večerne ure. Na dnevnem redu seje, ki se bo končala v petek, so med drugim še predloga zaključnih računov državnih proračunov za leti 2010 in 2011 ter ustavne spremembe referendumske ureditve.

Člani kolegija so še potrdili, da bo DZ predlog novele zakona o posojilu Grčiji, po kateri se spreminjata obrestna mera in ročnost posojila, obravnaval po skrajšanem postopku. Prav tako bodo poslanke in poslanci po skrajšanem postopku razpravljali o noveli zakona o potrošniških posojilih. Novelo zakona o kazenskem postopku pa bo DZ obravnaval po rednem postopku in ne po skrajšanem, kot je predlagala vlada.