Virant se bo resno pripravil na interpelacijo. Foto: STA
Virant se bo resno pripravil na interpelacijo. Foto: STA
Ljudmila Novak
Nova Slovenija pripravlja interpelacijo proti notranjemu ministru Gregorju Virantu. Foto: MMC RTV SLO

Napoved kandidature Zorana Jankovića za predsednika Pozitivne Slovenije je slab signal. Žalostno je, da je vsa Slovenija žrtev Zorana Jankovića.

Ljudmila Novak o odločitvi Zorana Jankovića
Izbrisani so eden izmed razlogov za interpelacijo. Foto: BoBo
NSi bo interpeliral Viranta

Na novinarski konferenci po sestanku vodstva DL-ja na sedežu stranke je Virant zagotovil, da bo pri teh tematikah "čvrsto ostal pri svojih stališčih". Prepričan je namreč, da ima Slovenija preveč občin, ljubljanska upravna enota pa da si zasluži pregleden postopek izbire načelnika.

Dodal je, da se bo priprave na interpelacijo lotil "z vso resnostjo in odgovornostjo, kot se spodobi, in s spoštovanjem, ki temu inštitutu pritiče".
Dobrodošli podpisi PS-ja
"Interpelacijo proti Gregorju Virantu vlagamo zaradi njegove zaletavosti in nepremišljenih ukrepov," je razloge povzela predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak. Podpise bodo iskali pri opoziciji in nepovezanih poslancih, dobrodošel pa je tudi kakšen podpis iz Pozitivne Slovenije, je na nezadovoljne poslance namignila predsednica Nove Slovenije (NSi). NSi ima štiri poslance v DZ-ju.

Ogrozil sistem lokalne samouprave
S predlogom zmanjšanja števila občin je Gregor Virant ogrozil sistem lokalne samouprave in ustavne pravice državljanov, ki so na referendumih odločali o ustanovitvi svojih občin, je pojasnila prvi razlog Ljudmila Novak. "Občine pomenijo skladen regionalni razvoj, ki bi se z ukinitvijo porušil," je dodala. Kar 70 do 80 odstotkov vseh investicij v državi poteka prek občin, občine so dober projekt, je ocenila na tiskovni konferenci.

Napeljeval k nespoštovanju zakonodaje
Nova Slovenija kliče ministra k odgovornosti tudi zaradi javnega pozivanja k nespoštovanju zakonodaje. "V Odmevih se je obnašal kot dobrohotni umetnik in ne minister in doktor prava, ko je zagovarjal tezo in "napeljeval državljane", da preveč izplačanih plač ne bo treba vračati. S tem je ignoriral veljavni zakon in dejstvo, da nekateri javni uslužbenci že vračajo preveč izplačane plače," je Virantove grehe naštevala Novakova.

Za individualno obravnavo izbrisanih
Izbrisani, ki jih Ljudmila Novak tudi dobro leto po pravnomočni razsodbi Evropskega sodišča za človekove pravice še vedno imenuje kar "tako imenovani", so tretji razlog za interpelacijo notranjega ministra. V NSi-ju po njenih besedah spoštujejo odločitev sodišča in želijo, da se krivice poravnajo, a na podlagi individualne obravnave. Dejstvo, da je sodišče državi naložilo pripravo finančne sheme, sicer ni sporno, a tudi "shema mora biti izdelana na podlagi individualne obravnave".

Pri vozovnicah sum korupcije
Letenje s popustom, ki velja za uslužbence letalske družbe oziroma po nizki ceni, ki je veljala tudi za družinske člane, je četrti razlog za interpelacijo notranjega ministra. "Pri popustu obstaja sum korupcije," pravi Ljudmila Novak.
Politično kadrovanje
Peti razlog pa je po njeni oceni politično kadrovanje, zaradi katerega je bila Mojca Kucler Dolinar razrešena s položaja načelnice Upravne enote Ljubljana. Novakova je dejala, da naj bi do političnega kadrovanja prišlo v UE-ju Litija, kjer je bila po njenih besedah za načelnika imenovana oseba, ki je bila domnevno na listi Gregorja Viranta.

Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han je menil, da je Virant z raznimi potezami v zadnjem obdobju resnično razburil del javnosti. "A videli bomo, kako se bo opozicija organizirala, ali bo SDS zmogel manjši sestrski stranki v opoziciji dati potrebne glasove za to, da bo lahko interpelacija oživela," je v odzivu na interpelacijo dejal Han in pojasnil, da bo interpelacijo prebral in prisluhnil argumentom.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec pa je že prebral nekaj točk predloga interpelacije in ob tem se mu zdi, da "NSi s tem nabira poceni politične točke". Virantu pa so po njegovem mišljenju očitno v NSi-ju zamerili razrešitev načelnice ljubljanske upravne enote Mojce Kucler Dolinar.

SLS še ni preučil interpelacije
Predsednik SLS-a Franc Bogovič je povedal, da se z interpelacijo še niso podrobneje seznanili, zato tudi še ne želijo napovedovati, ali bodo prispevali svoje podpise zanjo. Za interpelacijo je namreč potrebnih 10 poslanskih podpisov, medtem ko ima NSi zgolj štiri.

V SLS-u se sicer strinjajo, da Virant s poskusi, da bi zmanjšal število občin, ruši sistem lokalne samouprave. Glede nepravilnosti pri izplačilu plač javnim uslužbencem, ki jih Virantu očita NSi, Bogovič meni, da je Virant verjetno bolj zrel za interpelacijo zaradi dogovora, ki ga je spomladi sklenil s sindikati in po katerem imajo javni uslužbenci "za dve leti vnaprej plačano stavko, če bodo stavkali".

SDS bo verjetno prispeval podpise
Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je pritrdil, da si notranji minister Virant zasluži interpelacijo, vendar bi ta po njegovi oceni odvrnila pozornost od ključnega problema, razmer v slovenskem bančnem sistemu. Kljub temu pa si v NSi-ju verjetno lahko obetajo podpise poslancev SDS-a pod interpelacijo.

Nabiranje političnih točk
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je že prebral nekaj točk predloga interpelacije in ob tem se mu zdi, da "NSi s tem nabira poceni politične točke". Virantu pa so po njegovem mišljenju očitno v NSi-ju zamerili razrešitev načelnice ljubljanske upravne enote Mojce Kucler Dolinar.

Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han pa je menil, da je Virant z raznimi potezami v zadnjem obdobju resnično razburil del javnosti. "A videli bomo, kako se bo opozicija organizirala, ali bo SDS zmogel manjši sestrski stranki v opoziciji dati potrebne glasove za to, da bo lahko interpelacija oživela," je v odzivu na interpelacijo dejal Han in pojasnil, da bo interpelacijo prebral in prisluhnil argumentom.

Napoved kandidature Zorana Jankovića za predsednika Pozitivne Slovenije je slab signal. Žalostno je, da je vsa Slovenija žrtev Zorana Jankovića.

Ljudmila Novak o odločitvi Zorana Jankovića
NSi bo interpeliral Viranta