Delovne skupine sindikatov, delodajalcev in vlade pospešeno usklajujejo socialni sporazum. (Fotografija je simbolična). Foto: BoBo
Delovne skupine sindikatov, delodajalcev in vlade pospešeno usklajujejo socialni sporazum. (Fotografija je simbolična). Foto: BoBo
Andrej Vizjak
Minister za delo, družino in socialne zadeve rešitev za preprečevanje kršitev pravic delavcev vidi v učinkovitejšem izvajanju zakonodaje, manj v morebitnih zakonskih luknjah. Foto: BoBo

Andrej Vizjak je pojasnil, da bodo delovne skupine, za sodelovanje na katerih predstavniki delodajalcev "ne kažejo velikega zanimanja", po pričakovanjih v tem tednu večino področij uskladile, pri čemer bodo nekatera vprašanja, kjer so stališča diametralno nasprotna, ostala odprta.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je zapustil pogajanja delovne skupine, ki usklajuje poglavje o javnih financah, ker od vladne strani ni dobil zahtevanega opravičila za "podcenjujoče zavajanje sindikatov" glede zakona o državnem holdingu. Več preberite tukaj.

Predstavniki sindikatov so opozorili tudi na odnos ministrske strani v delovni skupini za področje znanja in ustvarjalnosti kot temelja razvoja. Resornemu ministrstvu očitajo netransparentnost pri pripravi sprememb uredbe o javnem financiranju visokošolskih in drugih zavodov in ga pozivajo, naj podaljša razpravo o tem dokumentu.

Delovne skupine, v katerih sodelujejo predstavniki vlade, sindikatov in delodajalcev, usklajujejo vsebino sporazuma na sedmih področjih: javnofinančni okvir, učinkovita in ekonomična javna uprava, delovanje pravne države in pravna varnost, trajnostno naravnan gospodarski razvoj, trg dela in zaposlovanje, znanje in ustvarjalnost kot temelj razvoja ter socialna politika in zdravstvo po meri ljudi.

Trenutno je med drugim na vrsti novi zakon o delovnih razmerjih, v prihodnjih dneh pa bo na dnevnem redu še pokojninska reforma, je pojasnil in dodal, da bodo prihodnji teden ocenili dosedanji napredek, nato do 15. avgusta ne bo pogajanj, socialni sporazum pa naj bi bil za obravnavo na Ekonomsko-socialnem svetu pripravljen septembra.

Neizplačevanje plač in prispevkov bo bolje urejeno
Vizjak se je na tiskovni konferenci dotaknil tudi reforme trga dela. Pojasnil je, da se bo dotaknila tudi vprašanja neizplačevanja plač in socialnih prispevkov. O predlogu ni želel konkretno govoriti, saj bi bila to stvar pogajanj. Za izboljšanje položaja delavcev na tem področju se mu sicer zdi ključno izboljšati izvajanje zakonov na tem področju. Veliko priložnost vidi v pooblastilih carine, zlasti glede odkrivanja dela na črno. Pri tem sta po njegovih besedah dve možnosti: da carina dobi dodatna pooblastila ali da se del carine pridruži inšpekciji.

Predlog zakona o delovnih razmerjih in drugih spremembah na trgu dela bo po njegovih besedah pripravljen do septembra.

Delavci v Nemčiji: kršitve ne odstopajo od kršitev doma
Minister ob opozorilih glede kršenja pravic delavcev, napotenih na gradbišča v Nemčiji, pravi, da kršitve delovnopravne zakonodaje pri napotenih delavcih ne odstopajo od kršitev delovnopravne zakonodaje doma. Pojasnil je še, da področje napotenih delavcev ureja evropska direktiva. Sporazum z Nemčijo glede sodelovanja pri preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (Svobodni sindikati so pred dnevi opozorili na zastoj pri pogajanjih z Nemčijo) bi le širil sodelovanje med organi na podlagi direktive o napotenih delavcih tudi na druga področja, pojasnjuje.

Vizjak sicer dvomi, da bi sporazum, ki je bil po njegovih besedah predlagan leta 2005, rešil pereča vprašanja, je pa eden izmed mogočih nadaljnjih korakov na tem področju.