Cena letne vinjete bo s 1. julijem poskočila za 40 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Cena letne vinjete bo s 1. julijem poskočila za 40 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Nove cene vinjet pred vrati

Kot je dejal, bo vladi predlagal tedensko vinjeto po ceni 15 evrov, mesečno po ceni 30 evrov, letno pa po ceni 95 evrov. Če bo vlada takšen predlog sprejela, bodo to cene za naše prihodnje obdobje, je še poudaril.

Pojasnil je še, da vlada predloga novele uredbe o cestninskih cestah in cestnini ter predloga za soglasje k spremembam in dopolnitvam cenika cestnine za uporabo cestninskih cest ni obravnavala že danes, ker se je sam prepozno vrnil iz tujine. Po njegovih besedah so v zvezi s tem danes še potekali pogovori z Evropsko komisijo, a se niso uspeli uskladiti.

Tajani še upa na kompromis
Vlada sicer meni, da je z uvedbo krajših vinjet in novimi cenami odgovorila na očitke uradnega opomina Evropske komisije, ki je zaradi po njenem merilu diskriminatornega sistema cestninjenja zamrznila evropska sredstva za izgradnjo avtocestnih odsekov. Evropski komisar za promet Antonio Tajani medtem še zmeraj zahteva tedensko vinjeto po ceni največ deset evrov. V nasprotnem primeru grozi z novim opominom. Kot je dejal danes v Bruslju, sicer še zmeraj upa na kompromis.

E. S.

Nove cene vinjet pred vrati