Cena kosila je v različnih primerih natančno določena. Foto: EPA
Cena kosila je v različnih primerih natančno določena. Foto: EPA
Na sestankih alkoholne pijače niso predvidene. Foto: EPA

Nova pravila bodo tako predvidoma doletela ministrstva in organe v njihovi sestavi, upravne enote, kabinet predsednika vlade, generalni sekretariat vlade in druge vladne službe. Kaj natančno pa zajemajo stroški reprezentance? Mednje spadajo stroški za pogostitve na uradnih in delovnih sestankih, za delovne in uradne zajtrke, kosila in večerje, za svečane obede in sprejeme, za pogostitev na seminarjih in konferencah, pa tudi za nakup različnih priložnostnih daril.

Na sestankih prigrizki le izjemoma
Pravila za pogostitve na uradnih in delovnih sestankih pa so podrobno določena. Če sestanek priredi funkcionar, tako lahko na račun stroškov reprezentance naroči le hladne in tople brezalkoholne pijače ter sadje, izjemoma pa tudi prigrizke. Podobno velja za pogostitve, ki so v domeni direktorja vladne službe, generalnega sekretarja, načelnika upravne enote in drugih uradnikov. Pri tem stroški lahko znašajo največ 5 evrov na osebo na uradnih in 2 evra na osebo na delovnih sestankih.

Koliko se lahko porabi za delovna in uradna kosila in večerje (na osebo)?

- funkcionar...........50 evrov na osebo
- direktor vladne službe, gen. sekretar, direktor, predstojnik organa ...40 evrov
- načelnik upravne enote........30 evrov

Pri zajtrkih se bodo (če bo obstoječi predlog uredbe sprejet) uporabljali polovični zneski.

Za svečane obede do 65 evrov na osebo
Pri svečanih obedih, ki so del protokolarnih dogodkov, povezanih s predsednikom vlade ali zunanjim ministrom, omejitev znaša 65 evrov na osebo. Za različne sprejeme pa je dovoljeno porabiti od 15 do 40 evrov na osebo.

E. S.