Vlada Mira Cerarja je delo začela 18. septembra lani. Foto: BoBo
Vlada Mira Cerarja je delo začela 18. septembra lani. Foto: BoBo

Vlada na svoji spletni strani navaja 2,6-odstotno gospodarsko rast, za 12,7 odstotka nižjo brezposelnost mladih in dvig števila zaposlenih za 9.301. Sprejeli so 1.028 predpisov, ob vprašanju, kaj je bilo narejenega za boljše življenje državljanov, pa navajajo okoli 40 ukrepov: med drugim možnost odpisa dolgov in zavarovanje socialnih transferjev pred terjatvami s predplačniško kartico, na kateri bo lahko socialna pomoč.

Vlada: Spodbujamo podjetništvo in socialo
Ugotavljajo, da je bilo brezposelnih mladih letos avgusta glede na lanski avgust skupno 6.849 manj, in napovedujejo nadaljevanje spodbujanja njihovih zaposlitev z oprostitvijo plačila prispevkov delodajalcem. S sprostitvijo izobrazbenih pogojev za opravljanje poklicev v trgovini pa vlada odpira več možnosti pri iskanju dela in zaposlovanju. "Obenem s tem spodbujamo podjetniško dejavnost in socialno podjetništvo," so zapisali.

Za študentsko delo so zagotovili plačilo vsaj 4,5 evra na uro ob invalidskem in pokojninskem zavarovanju, več kot 3.300 študentov pa je bilo vključenih v partnerske projekte visokošolskih zavodov in gospodarstva, s čimer so si po mnenju vlade izboljšali možnosti za zaposlitev.

Položaj samozaposlenih v kulturi izboljšujejo s posodobljeno zakonodajo, med dosežki navajajo tudi sklenitev socialnega sporazuma.

Vlada: Imamo zaupanje vlagateljev
Država si je pridobila zaupanje mednarodnih vlagateljev, kar je ključnega pomena za oživljanje gospodarske dejavnosti in doseganje nizkih stroškov financiranja, še zatrjuje vlada. Ob tem dodajajo še, da so slovenski diplomati po vsem svetu na razpolago slovenskim podjetjem pri njihovem prodoru na tuje trge, Slovenijo pa promovirajo kot privlačno investicijsko destinacijo.

Opozarjajo tudi na nekaj birokratskih poenostavitev - poenostavili so postopke pobiranja davkov in upravnih dokumentov, z e-receptom pa bodo lahko bolniki s trajnim receptom za daljše časovno obdobje zdravila prejeli v različnih lekarnah. Z energetskimi izkaznicami omogočajo kupcem nepremičnin vpogled v energetsko stanje.

Za pravičnejše odnose v celotni prehranski verigi je bil imenovan prvi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano.

Sofinanciranje pripomočkov za invalide
Med ukrepi "za ljudi" izpostavljajo tudi, da prvič doslej država sofinancira tehnične pripomočke za invalide, kot so videofon, svetlobni hišni zvonec z alarmom, govoreča zapestna ura, telefonski aparat z ojačevalnikom, govoreči kalkulator, govoreča osebna tehtnica in podobno. Vlada poudarja, da je kljub težkemu finančnemu položaju zagotovila sredstva za zahtevno sanacijo posledic žledoloma in poplav, za takojšnjo pomoč prizadetim ob naravnih in drugih nesrečah pa so oblikovali modularno enoto Slovenske vojske.

Več kot 700 vrtcem, šolam in drugim izobraževalnim zavodom je bilo dobavljenih 2.265 osebnih računalnikov, 1.303 prenosnih računalnikov in 113 projektorjev, deloma so obnovili tudi učbeniške sklade.

Pri prevozu človeških organov za transplantacije se uporablja letalo falcon, še naprej pa bo omogočeno tudi helikoptersko reševanje s helikopterji vojske in policije.

Proti veriženju podjetij
Nekaj ukrepov je bilo namenjenih tudi nepridipravom. Tako so zadnje leto nadgradili ukrepe, s katerimi otežujejo ustanavljanje podjetij tistim z najpogostejšimi nepoštenimi poslovnimi praksami, kot sta neizplačevanje plač in socialnih prispevkov. "S tem zmanjšujemo oškodovanje zaposlenih tudi v primeru veriženja podjetij," so zapisali.

Pripravili so tudi zakonski okvir za ustanavljanje posebnih preiskovalnih komisij v primerih sumov nepravilne rabe davkoplačevalskih sredstev pri velikih investicijskih projektih (ki sicer še ni sprejet), v boju zoper gospodarski kriminal pa se bo v kratkem okrepilo tudi tožilstvo. Zvišali so tudi zagrožene kazni za korupcijska kazniva dejanja in odpravili omejitve pri dodeljevanju zadev v sojenje.

Tudi premoženje državljanov je po vladnem mnenju varnejše, saj je policiji "uspelo zmanjšati število ropov, roparskih tatvin ter vlomov v stanovanja in stanovanjske hiše".

Na spletni strani so se dotaknili tudi varnosti v cestnem prometu, ki jo po njihovih besedah povečujejo s preventivnimi akcijami, izboljšali pa so tudi nekaj cestnih povezav.