Zakon o štipendiranju je ministrstvo za delo pripravilo v sodelovanju z DOS-om in ŠOS-om. Foto: BoBo
Zakon o štipendiranju je ministrstvo za delo pripravilo v sodelovanju z DOS-om in ŠOS-om. Foto: BoBo

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je po tem, ko so študenti v DZ vložili svojo različico zakona o štipendiranju, ki jo je s podpisi podprlo več kot 5.000 mladih, dijaško in študentsko organizacijo povabilo k skupnemu oblikovanju novega zakona, ki bi reševal številne težave mladih, je po seji vlade pojasnil minister Andrej Vizjak.

Vodja urada vlade za komuniciranje Anže Logar je po seji vlade dejal, da je vlada razrešila direktorja Sove Damirja Črnčeca. Pozneje so iz Ukoma poslali popravek, v katerem so pojasnili, da je Črnčec le podal odstopno izjavo, ki pa je vlada še ni obravnavala. To bo storila na prihodnji seji.

Največja novost je vrnitev štipendij za mladoletne dijake. Ti bodo sicer dobivali pol manj štipendije, kot jo imajo polnoletni dijaki (ti dobivajo med 70 in 190 evrov - odvisno od višine dohodka družine), kar pomeni, da bodo mladoletni dijaki dobivali med 35 in 90 evrov. Ohranjeni bodo tudi vsi dodatki, je poudaril minister in dodal, da tako ostajajo dodatki za bivanje, uspeh in posebne potrebe.

Zakon ob tem uvaja štipendije za deficitarne poklice, odpravlja pa tudi nekatere druge vrzeli, ki so se v zakonu pokazale do zdaj, še dodaja Vizjak. "Tako pomembna zadeva, kot je zakon o štipendiranju, ne more biti sama sebi namen," še pravi.

Kriza še poslabšala položaj mladih in njihovih družin
Mitja Urbanc,
predsednik študentske organizacije, je dodal, da se je nujnost sprememb zakona o štipendiranju pokazala po odvzemu štipendij mladoletnim dijakom, pa tudi, ko se je pokazalo, da se je socialni položaj družin zaradi svetovne krize zelo poslabšal. Parlamentarne stranke je ob tem pozval, naj pri reševanju študentske problematike stopijo iz okvira dnevne politike, in se ministru Vizjaku zahvalil, ker je bil mlade pripravljen poslušati.

Predsednik dijaške organizacije Alen Hliš je z zakonom zadovoljen, saj je prepričan, da bo ta denar mladim in njihovim družinam veliko pomagal. "Upam, da se bo zakon sprejel tudi v parlamentu, da bomo dijaki in študenti končno priča urejeni štipendijski politiki," še pravi, pri čemer pa upa, "da se s tem pri reševanju študentske problematike ne bomo ustavili".