Glede na želje posameznih ministrov in ministric, bo izraz tekoči posli zelo fleksibilen. Foto: BoBo
Glede na želje posameznih ministrov in ministric, bo izraz tekoči posli zelo fleksibilen. Foto: BoBo
Kaj vse bo vlada delala v tekočih poslih
Pričanje Bineta Kordeža v DZ-ju

Kot je napovedal finančni minister Uroš Čufer, se bo vlada danes dogovorila, kaj mora vlada, ki opravlja tekoče posle, nemoteno delati naprej, katere zadeve pa lahko počakajo. Ni sicer popolnoma jasno, kaj obsega izraz "tekoči posli". Ustava tekočih poslov podrobneje ne opredeljuje.

V vladni službi za zakonodajo navajajo, da naj se med opravljanjem tekočih poslov vlada ne bi lotevala novih zakonodajnih projektov, uvajala novih politik in se lotevala aktivnosti, ki bi lahko v kakršnem koli pogledu nakazovale na kakršno koli zlorabo oblasti. Za čas, ko bo vlada opravljala le še tekoče posle, naj bi se tudi konkretno opredelili po posameznih primerih, ali sodijo med tekoče posle.

Tekoči posli tudi črpanje sredstev EU-ja in pogajanja s sindikati
Vodja vladne službe za razvoj in kohezijsko politiko Andreja Kert je opozorila, da politične razmere ne smejo biti izgovor za morebitne zastoje pri črpanju sredstev EU-ja. Tega si Slovenija preprosto ne more privoščiti, poudarja.

Notranji minister Gregor Virant pravi, da med tekoče posle vlade nedvomno sodi tudi dogovor s sindikati javnega sektorja o ukrepih za prihodnje leto, saj je ta po njegovih besedah nujen.

Tudi spremembe proračuna in vzpostavitev SDH-ja
Vladna služba za zakonodajo meni, da med potencialne tekoče posle sodijo tudi spremembe že veljavnega proračuna, če spremenjene razmere terjajo tovrstno ukrepanje za odvrnitev težko popravljivih posledic za delovanje države. V okvir tekočih poslov bi lahko sodili tudi postopki za vzpostavljanje Slovenskega državnega holdinga.

Vlada naj bi se na današnji seji ukvarjala še s predlogom novele zakona o izvršbi in zavarovanju. Glavni cilji predloga so pospešitev izvršilnih postopkov, med drugim pri nepremičninah.

Vlada bo poleg tega za odpravo škode v kmetijstvu zaradi suše leta 2013, ocenjene na 106,2 milijona evrov, predvidoma namenila 5,3 milijona evrov državne pomoči.

Kaj vse bo vlada delala v tekočih poslih
Pričanje Bineta Kordeža v DZ-ju