Manj uradnikov bi pomenilo, da so ti bolje plačani, je spomnil premier. Foto: MMC RTV SLO
Manj uradnikov bi pomenilo, da so ti bolje plačani, je spomnil premier. Foto: MMC RTV SLO
Primanjkljaj
Vlada želi z rebalansom proračuna in dodatnimi varčevalnimi ukrepi zakrpati luknjo v državnem proračunu. Foto: MMC RTV SLO
OECD
Slovenija bo povabilo v OECD dobila skupaj z Izraelom, Estonijo in Čilom. Foto: MMC RTV SLO
Denar
Dodatkov ne damo, pravijo sindikati. Foto: Thinkstock
Stavka
Pahor razloga za stavko javnega sektorja ne vidi. Foto: MMC RTV SLO
Irma Pavlinič Krebs
Tudi ministrica za javno upravo razlogov za stavko ne vidi. Foto: MMC RTV SLO
Vlada napoveduje rebalans in varčevanje
Sindikati ne bodo razpustili stavkovnega odbora

Pahor je na tiskovni konferenci po seji vlade pojasnil tudi, da so na vladi že sprejeli izhodišča za rebalans proračuna. Razložil je, da se davki v državno blagajno stekajo tudi z enoletnim zamikom, zato se bo gospodarska kriza v blagajni poznala tudi letos. O številkah še ni želel govoriti, saj so interne, je pa razkril, da rebalans ne predvideva posega v plače zaposlenih v javnem sektorju.

Obenem je poudaril, da je ena pomembnejših nalog vlade prav dokončanje reforme javnega sektorja; novosti ga čakajo predvsem prihodnje leto.

Priznal je, da ljudi take reforme ne veselijo in da "gredo v spremembe, ki bodo spodbudile ljudi, da gredo na cesto". Imajo pravico, meni Pahor, ki je hkrati opozoril na nujnost po oblikovanju skupnih dogovorov. Po njegovem namreč za opozarjanje na probleme s pomočjo demonstracij ni utemeljenih razlogov.

Napovedal je tudi, da bodo vse spremembe predmet dialoga s sindikati. Glede stavkovnega odbora, ki naj bi bil že oblikovan, pa je dejal, da bo ministrstvu za javno upravo naročil, da javnost obvesti o svojem stališču in o tem, zakaj stavka javnega sektorja ni utemeljena niti procesno niti vsebinsko. Opozoril je tudi, da so s sindikati ves čas za pogajalsko mizo, saj ne mine dan, ko se ne bi pogajali z enim od socialnih partnerjev.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs meni, da razlogov za stavko ni. Vlada v položaj javnih uslužbencev ni posegala restriktivno, kar kaže rast plač v javnem sektorju; ta je bila ta v letu 2009 6,5-odstotna, v letošnjem letu pa naj bi bila 2,3-odstotna, navaja.

Tudi usklajevanja glede sprememb zakona o sistemu plač v javnem sektorju potekajo, kot je bilo dogovorjeno, še sporoča.

Vlada mora ob pripravi predloga proračuna za leto 2011 do konca maja pripraviti izhodišča za posamezne elemente izvajanja kolektivne pogodbe za javni sektor, denimo usklajevanje plač z inflacijo in višino regresa. Teh izhodišč vlada še ni potrdila. Je pa dejstvo, da bodo predlagana izhodišča, upoštevajoč razmere, v katerih se nahajamo, morala biti restriktivna, s čimer so bili sindikati seznanjeni že lani, ko je bilo določeno besedilo Pakta stabilnosti in Izhodne strategije, je zapisala Pavlinič Krebsova. Poudarja, da bodo sindikati s temi izhodišči seznanjeni, ta pa bodo tudi predmet pogajanj.

Manj zaposlenih, ti pa bolje plačani?
Vlada je socialnemu dialogu dala velik pomen, še meni Pahor, ki je spomnil tudi na zamik odprave plačnih nesorazmerij v višini več kot 400 milijonov evrov, ki so ga uskladili s sindikati javnega sektorja in je v času krize bremenil njeno reševanje.

Povedal je še, da želijo javni sektor modernizirati tako, da bo primerljiv z najboljšimi. Prav tako naj bi reforma pokazala, kako veliko uradništvo potrebujemo. Kot je dejal, bi manj zaposlenih v administraciji ob istih sredstvih za plače pomenilo, da so ti bolje plačani in s tem bolj motivirani.

Vse današnje sklepe si lahko preberete tukaj.

VABLJENI K BRANJU:
"Težave v vojski se vlečejo že leta, a vlada nima posluha"

Primanjkljaj bodo ohranjali pod petimi odstotki
Pri varčevanju bodo morala najverjetneje prvi korak narediti ministrstva. V prvih treh mesecih letošnjega leta se je državni primanjkljaj v primerjavi s prvim četrtletjem lani povečal za 36 odstotkov. Pahor je razložil, da morajo biti pri poseganju v proračun zmerni in imeti jasno politiko, njihov cilj pa da je ohranitev primanjkljaja na do petih odstotkih, kar da je, tako Pahor, še ugledna številka. Več, govor je bil o polodstotnem zmanjšanju, bi po njegovem mnenu pomenilo drastičen rez v izdatke.

Premier bo tako najverjetneje danes svoje ministre pozval, naj do konca meseca pripravijo še ostrejše varčevalne ukrepe, je poročal Radio Slovenija.

Sindikati pripravljeni na vse
Znano je, da je stavkovni odbor pogajalske skupine dela sindikatov, ki jo vodi Janez Posedi, že ustanovljen, njegov predsednik Dušan Miščević pa je dejal, da bodo stavko pripravili, če bi vlada v parlament poslala neusklajene zakonske rešitve, ki bi poslabšale materialni položaj v javnem sektorju.

Obenem v sindikalnih vrstah nasprotujejo predvsem morebitnim posegom v povračilo za prehrano, potne stroške, jubilejne nagrade in odpravnine. Če bodo dodatke pustili pri miru, obenem pa se bodo z vlado uskladili glede predloga sprememb zakona o sistemu plač v javnem sektorju, stavke ne bo, je dejal Miščević.

V sindikatih, ki sodijo v okvir Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije, ugotavljajo, da stavkovnih zahtev še ni oziroma jih ne poznajo. Predsednik konferederacije Branimir Štrukelj je dejal, da naj bi se o spremembah zakona usklajevali do konca maja. Če bi naša vlada storila kaj podobnega kot španska, ki javnim uslužbencem znižuje plače za pet odstotkov, bi to zagotovo pomenilo napoved stavke, je dejal.

VROČE V JAVNEM SEKTORJU - TUDI V VOJSKI
Zaradi napovedanih novih varčevalnih ukrepov vlade bodo predstavniki sindikatov javnega sektorja v nadaljevanju pogajanj s predstavniki vlade o zakonu o sistemu plač v javnem sektorju stopnjevali pritiske. Že v sredo so sindikati zaradi nezadovoljstva z vladnim socialnim dialogom "zažugali" s stavko.

"Povabilo v OECD je velikega pomena"
Zdaj je uradno: Slovenija bo povabilo v OECD, skupaj z Izraelom, Estonijo in Čilom, dobila 27. maja v Parizu. Pahor je ob tej naznanitvi dejal, da so pogajanja v zadnjih treh letih potekala intenzivno in da je povabilo velikega pomena.

Vlada napoveduje rebalans in varčevanje
Sindikati ne bodo razpustili stavkovnega odbora