Računsko sodišče je ugotovilo, da je 75 od 90 vladnih popravljalnih ukrepov glede zaključnega računa proračuna 2011 zadovoljivih. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Računsko sodišče je ugotovilo, da je 75 od 90 vladnih popravljalnih ukrepov glede zaključnega računa proračuna 2011 zadovoljivih. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Vladni proračunski porabniki so morali za 90 ugotovljenih nepravilnosti pripraviti popravljalne ukrepe. Računsko sodišče je ocenilo, da jih je 75 zadovoljivih, 11 delno zadovoljivih in 11 nezadovoljivih.

Pri 11 nezadovoljivih primerih niso bili proučeni vzroki za nastalo nepravilnost, niso bili sprejeti ukrepi za obvladovanje tveganj in niso bili pripravljeni registri tveganja, izhaja iz porevizijskega poročila.

V štirih primerih so proučili vzroke za nastalo nepravilnost, zato jih je Računsko sodišče ocenilo kot delno zadovoljive. Ravno tako je kot delno zadovoljive ocenilo sedem primerov, v katerih so vladni proračunski uporabniki proučili vzroke za nastalo nepravilnost in sprejeli ukrepe za obvladovanje tveganj.

Popravljalni ukrepi so delno zadovoljivi
Na Računskem sodišču sicer menijo, da so pridobili zadostne in ustrezne podlage in dokaze, da lahko podajo oceno o zadovoljivosti izkazanega popravljalnega ukrepa. Popravljalni ukrepi vladnih proračunskih uporabnikov so v glavnem izkazani zadovoljivo ali delno zadovoljivo, zato popravljalni ukrep vlade Računsko sodišče ocenjuje kot delno zadovoljiv.

Računsko sodišče je predlog zaključnega računa državnega proračuna za leto 2011 revidiralo lani in izreklo mnenje s pridržkom, saj so bile ugotovljene napake pri izkazovanju prejemkov in izdatkov.