Slovenija
(2)
HE Brežice
HE Brežice, predzadnjo in najzmogljivejšo elektrarno na spodnji Savi, so konec novembra predali daljinskemu vodenju. Foto: BoBo
VIDEO
Vlada na delovnem obisku...
VIDEO
Vlada v Posavju obiskuje...

Dodaj v

Vlada v Posavju: v ospredju hidroelektrarne, turizem in NEK

Projekt gradnje HE Mokrice se bo nadaljeval
6. december 2017 ob 12:28
Krško - MMC RTV SLO, STA

Posavje ima kot regija velik potencial, posebej na področju gospodarstva in turizma, je ob obisku vlade v Posavju dejal premier Miro Cerar in poudaril, da ga veseli, da se tudi v tem delu Slovenije zmanjšuje brezposelnost.

Vlada je obisk začela v Cerkljah ob Krki, kjer se je najprej dotaknila dokončanja verige hidroelektrarn na spodnji Savi. Premier je dejal, da je "še posebej vesel", da je bila v tem mandatu dokončana gradnja hidroelektrarne Brežice, "ki je eden najpomembnejših infrastrukturnih objektov, dokončanih v tem mandatu", in da se s tem nadaljuje gradnja verige hidroelektrarn - vlada se je po njegovih besedah odločila nadaljevati projekt hidroelektrarne Mokrice.

S hidroelektrarno Brežice in umetnim jezom, ki je bil ob tem narejen, je bilo po besedah Cerarja veliko narejenega ne samo za pridobivanje električne energije, ampak tudi za razvoj turizma in preprečevanje poplav. Vlada namerava po njegovih besedah intenzivno nadaljevati tudi izvedbo protipoplavnih ukrepov na tem območju, k čemur se je zavezala že leta 2014. Pri tem je posebej izpostavil Krško vas.

Poleg gradnje infrastrukturnih objektov je vlada v Posavju dejavna tudi na drugih področjih, med drugim na področju kmetijstva, izvaja tudi dejavnosti za uvedbo civilnega prometa na vojaškem letališču Cerklje ob Krki, je spomnil Cerar.

Glede NEK-a vladi "uspelo obnoviti dialog s Hrvaško"
Glede odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov v Krškem je premier dejal, da se bodo ob njegovem obisku v Jedrski elektrarni Krško zagotovo pogovarjali tudi o tem. Poudaril je, da vlada v tem primeru dela zelo trdo, saj se zaveda, da je treba biti dejaven, ker bo morala biti rešitev dorečena v prihodnjih letih. Kot je dejal, jim je uspelo obnoviti dialog s Hrvaško, pri čemer "pogovori in naša pričakovanja tečejo v pozitivno smer".

Glede gradnje drugega bloka jedrske elektrarne je Cerar dejal, da to zagotovo ni nekaj, kar bi reševali v mandatu ene vlade. "Gre za zadevo, o kateri se ne more odločati zgolj ena vlada, o tem se morata odločiti širša strokovna javnost in družba. Verjamem, da bomo morali, ko bomo prišli do točke, ko se bo treba odločati, o tem povprašati tudi državljanke in državljane," je dejal.

Sicer pa je namen današnjega obiska vlade v Posavju po Cerarjevih besedah ta, da prisluhnejo lokalnim predstavnikom, gospodarstvenikom in drugim ter pogledajo, kje lahko še sodelujejo in kje lahko vlada še pomaga.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
cairns
# 06.12.2017 ob 14:01
Kdorkoli mi je že dal minus naj ve da so že antični Rimljani vedeli da brez cest ni napredka.

Zato so vedno in povsod najprej naredili ceste.
cairns
# 06.12.2017 ob 12:53
Vlada v Posavju: v ospredju hidroelektrarne, turizem in NEK

Vse to se lahko doseže z dobrimi komunikacijami. Jaz se tega konca izogibam kot hudič križa samo zaradi slabih cest.

Naj rajši razmislijo o hitri cesti Trebnje - Sevnica in Sevnica-Krško.
Kazalo