Slovenija

Poudarki

  • Stavko napovedala še sindikata Fursa
Sestanek pred stavko
Štrukelj se je sešel z ministrico Majo Makovec Brenčič in ministrom Borisom Koprivnikarjem. Foto: BoBo
       "Obetamo si, da bo vlada prihodnji teden na seji odločala o imenovanju pogajalske skupine in o dinamiki pogajanj. V tem primeru bi bilo mogoče pogajanja začeti že konec prihodnjega tedna.       
 Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport
Koprivnikar
Koprivnikar je napovedal, da za državo škodljivih odločitev ne bodo sprejemali samo zato, da preprečijo stavko. Foto: BoBo
       Ker naše zahteve nimajo nobene zveze z zahtevami drugih sindikatov, tudi ne vidimo nobenega razloga, da bi na pogajanjih sodeloval še kdo drug.       
 Branimir Štrukelj, Sviz
Furs
Če stavka davkarija, država pobere manj denarja. Foto: BoBo
       Država je prek Fursa lani pobrala 15 milijard evrov in ni mogoče trditi, da denarja za pošteno plačilo za pošteno delo za vse javne uslužbence ni.       
 Ana Jakopič, SDOS
VIDEO
Napetost pred napovedanim...

Dodaj v

Vlada za pogajanja s Svizom, ta zavrača skupni nastop z drugimi sindikati

Srečanje Štrukelj - ministra
12. januar 2018 ob 15:08,
zadnji poseg: 12. januar 2018 ob 15:59
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vlada se je s šolskim sindikatom Sviz pripravljena pogajati o stavkovnih zahtevah, ki jih je postavil sindikat, je sporočil glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj.

Štrukelj se je sešel z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič ter ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem. Pogovori, ki jih sam šteje kot prvi krog pogajanj o stavkovnih zahtevah, ki jih je sindikat postavil pred za 14. februar napovedano stavko, niso bili ravno dolgi, a so bili izpeljani v "konstruktivnem vzdušju, kar je dobro za začetek tako zahtevnih pogajanj".

Po Štrukljevih besedah so razjasnili, kakšen bo okvir pogajanj, vladni strani so predstavili tudi svoje zahteve in podatke, s katerimi so jih podkrepili. Z vladne strani jim danes ni bil ponujen noben protipredlog, "je pa jasno, da so pogovori stekli", je dejal Štrukelj v izjavi za medije po sestanku.

Cilj pogajanj je po njegovih besedah z vlado doseči stavkovni sporazum še pred izvedbo stavke. Štrukelj je sicer tokrat, kot je dejal, Makovec Brenčičevi in Koprivnikarju povedal, da so priprave na stavko zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v polnem razmahu in da bo skoraj 38.000 zaposlenih, kolikor jih je s svojim podpisom izrazilo strinjanje s stavko, to tudi izvedlo, če bo to potrebno. "Stavka se bo začela 14. februarja, ne bo pa se takrat tudi nehala," je napovedal.

Vladni strani so po Štrukljevih besedah predlagali, da bi drugi krog pogajanj izvedli čez en teden, nato pa bi se pogajali dvakrat tedensko. Sam je pri tem ministra in ministrico razumel, da bo vlada o teh vprašanjih razpravljala na seji, ki bo v četrtek, naslednji dan pa naj bi se s Svizom dogovorila o tem, kakšna bo dinamika pogajanj.

Neenotna pogajanja
Na vprašanje, ali se je Sviz pripravljen pogajati z enotno pogajalsko skupino, katere ustanovitev je v četrtek za pogajanja s sindikati javnega sektorja napovedala vlada, je Štrukelj odgovoril, da se želijo o njihovih stavkovnih zahtevah pogajati tako, kot to predvideva zakon. "Ker naše zahteve nimajo nobene zveze z zahtevami drugih sindikatov, tudi ne vidimo nobenega razloga, da bi na pogajanjih sodeloval še kdo drug," je dejal in dodal, da so se tako pogajali tudi zdravniki, gasilci in policisti.

Stavkovne zahteve se po besedah Štruklja nanašajo na 52.000 oziroma več kot tretjino vseh zaposlenih v javnem sektorju. Zahtevajo namreč izboljšanje položaja za 46.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju ter dodatno višji regres za okoli od štiri do pet tisoč čistilk.

Njihove stavkovne zahteve so med drugim zvišanje osnovnih plač strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju od vrtcev do univerze, ustrezno ovrednotenje razredniškega dela in regres za letni dopust v letu 2018 v višini 1.200 evrov bruto za vse zaposlene z minimalno ali nižjo osnovno plačo.

Za zaposlene v vzgoji in izobraževanju zahtevajo od dva do tri plačne razrede višje plače. Na področju visokega šolstva primerljivo z dogovorom med vlado in zdravniki zahtevajo tudi, da se strokovne delavce po 10 oziroma 12 letih od pridobitve doktorata uvrsti na novo delovno mesto, ki je za pet plačnih razredov višje.

Makovec Brenčičeva: Želimo se pogajati
Makovec Brenčičeva je po sestanku s Svizom napovedala, da se vlada želi pogajati, in sicer na način, da stavke ne bi bilo. Ministrstvo mora v skladu z v četrtek sprejetimi vladnimi izhodišči pripraviti predloge in izhodišča za pogajanja ter jih posredovati ministrstvu za javno upravo. Na tej osnovi bodo nato oblikovali pogajalske skupine in začeli pogajanja.

"Obetamo si, da bo vlada prihodnji teden na seji odločala o imenovanju pogajalske skupine in o dinamiki pogajanj. V tem primeru bi bilo mogoče pogajanja začeti že konec prihodnjega tedna," je zapisala.

Izobraževanje je sicer po njenih navedbah eno "od ključnih družbenih podstati in tisto področje, ki potrebuje ustrezno vrednotenje dela in strokovno opolnomočenje, za kar si bo vlada močno prizadevala".

V stavko tudi sindikata Fursa
Za 24. januar stavko napovedujeta tudi sindikata, ki zastopata zaposlene v finančni upravi (Furs). Zahtevajo, da se finančni upravi prizna ustrezen status in da zaposleni za svoje delo dobijo ustrezno plačilo. Tokratna stavka bo opozorilna, če jim ne bodo prisluhnili, pa jo bodo verjetno napovedali do preklica.

Predsednik Sindikata carinikov Slovenije Dušan Pečnik je poudaril, da Furs nima statusa, ki bi ga moral imeti. "Uslužbenci finančne uprave so napolnili državni proračun, iz katerega se črpa vse, od plač, socialnih transferjev do pokojnin," je poudaril Pečnik. Lani so po njegovih besedah pobrali več kot 15 milijard evrov. Ob pobiranju dajatev pa skrbijo tudi za varovanje zunanje carinske meje EU-ja.

Kot je dodal, ne nameravajo več dopuščati, da bodo "tretjerazredni organ z najnižjimi plačami". Če drugim premikajo uvrstitve plač zaradi primerljivosti z zdravniki za tri ali štiri plačne razrede, potem po njegovih besedah tudi sami pričakujejo, da bodo deležni najmanj takih premikov.

Ob skupnih stavkovnih zahtevah sindikatov, ki so za 24. januar napovedali stavko, pa imajo tudi nekatere specifične zahteve. Med drugim po besedah predsednika konference sindikata DURS v Sindikatu državnih organov Slovenije (SDOS) Rasima Brdakiča želijo, da se jim v vrednosti 20 odstotkov bruto plače ovrednoti konkurenčna klavzula.

Stavkali bodo na delovnih mestih, več o samem poteku stavke pa niso razkrili. Sekretarka SDOS-a Ana Jakopič je pojasnila, da za njihovo stavko veljajo določene omejitve, nujna dela morajo biti opravljena tudi v času stavke. Poudarila pa je, da "ne bodo iskali rešitev, kako bi stavkali, da se to ne bo poznalo", in da bodo, če jim vlada ne bo prisluhnila in ne bo skupnih pogajanj, ukrepe stopnjevali.

Stavka 24. januarja bo opozorilna, naslednja pa bo zelo verjetno napovedana do preklica. "Takrat se bodo finančni učinki nedelovanja finančne uprave za proračun hudo poznali," je dejala.

Za aneks 7 od 42 sindikatov
Pripravljenost za podpis aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor, s katerim bi na krovni ravni sklenili pogajanja o odpravi plačnih anomalij nad 26. plačnim razredom pri vrednotenju orientacijskih delovnih mest, je do zdaj izrazilo sedem od 42 reprezentativnih sindikatov. Z iztekom današnjega dne pa bo jasno, ali se jim je pripravljen pridružiti še kateri.

Omenjeni aneks je vlada konec lanskega leta sindikatom ponudila v podpis, čeprav v pogajanjih s sindikalnima pogajalskima skupinama o njem ni dosegla dogovora.

Vladna ponudba za odpravo vseh anomalij nad 26. plačnim razredom je 8,4 milijona evrov. Morebitna uveljavitev aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor pa bi v nadaljevanju odprla možnost podpisa aneksov h kolektivnim pogodbam v posameznih dejavnostih, zlasti tistih, pri katerih je v pogajalskem procesu že prišlo do vsebinske uskladitve oziroma njihovega parafiranja.

Do srede današnjega dne so ministrstvo za javno upravo o tem, da nameravajo podpisati aneks, obvestili Sindikat socialnega zavarovanja Slovenije, Sindikat delavcev v pravosodju, Policijski sindikat Slovenije, Sindikat policistov Slovenije, Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, Neodvisni sindikat delavcev Ljubljanske univerze in SI-JUS Sindikat javnih uslužbencev Slovenije.

Za kolektivno pogodbo za javni sektor in njene spremembe je zahtevan kvorum. Zato si običajno v pogajanjih prizadevajo doseči soglasje večine sindikatov. Drugi mogoč kvorum, doslej uporabljen le v enem primeru, je sicer soglasje sindikatov, ki številčno ne predstavljajo večine, a skupaj zastopajo vsaj 40 odstotkov vseh zaposlenih v javnem sektorju iz vsaj štirih dejavnosti.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Simba
# 12.01.2018 ob 15:21
Ana Jakopič, SDOS: "Država je prek Furs lani pobrala 15 milijard evrov in ni mogoče trditi, da denarja za pošteno plačilo za pošteno delo za celotne javne uslužbence ni."

to je pravi primer mentalitete v JU in JS! Ima se, može se! A ko smo bili pa v recesiji in smo morali vzemati PUFE za vaše plače, to pa bog ne daj da bi sedaj odplačevali te kredite ane? Je treba sprot vse zagonit pa še kakšen dodaten puf vzet, ane?

Ker seveda, FURS kar pobira denar, kot da je denar kot plevel ki kar raste in raste in ga nikoli ne zmanjka!
forhand
# 12.01.2018 ob 15:59
Elitnež, ki ima 4000 Eur plače, ki dela samo zdrahe. Trdi, da se zaradi gospodarske rasti mora čutiti tudi v denarnicah. To da je novo zaposlenih v JS več kot 8000 pa nič.Torej ko bo padec gospodarske rasti se mora tudi to poznati v denarnicah. Sicer pa taki zajedalci, ki niso nikdar razen sindikalizma delali ničesar resnega pa ne morejo oziroma nočejo vedeti, da denar za njihove plače ustvarja gospodarstvo. Edino v gospodarstvu so številni delavci izgubili službe na račun recesije, v javnem sektorju pa se je zaposlovanje povečevalo za več kot 8000 zaposlenih.
Ali Štrukelj sploh lahko doume, da so številna podjetja kljub splošni gospodarski rasti v težavah, da malo boljša podjetja v času krize sploh niso vlagala v razvoj in nove tehnologije in da morajo to storiti zdaj in tako za boljše plače ostaja bore malo.
Je pa tu vlada Mira Cerarja sama sebi kopala jamo in zdravnikom neupravičeno dvignila plače za 20 % in ob tem mislila, da bodo drugi tiho. Prišli pa so podobni zahtevki kot je vlada popustila zdravnikom in ti so vredni skoraj 1.mrd Eur. V kratkem pa lahko pričakujemo napovedani množični stavkovni val.Fiskalno pravilo,kaj je že to in koga to briga. Naj živi Štrukel Kuštrin in njim podobni...Slovenistan republika.
mirror
# 12.01.2018 ob 15:29
S tistimi 15 milijardami naj vlada zmanjša zadolženost države, ne pa da zvišuje že sedaj previsoke plače JS, sploh pa šolnikov. Štrukelj pa naj denar za šolnike poišče na svoji Delavski Hranilnici, kjer sindikalna vodstva plemenitijo sindikalne članarine.
J€Z€N
# 12.01.2018 ob 15:34
Ekonomisti opozarjajo, da je problematično predvsem to, da plače v delu našega javnega sektorja presegajo plače v gospodarstvu, ki javni sektor napaja. Po podatkih Umarja so, recimo, plače v izobraževanju leta 2006 presegale plače v gospodarstvu za 36 odstotkov, v skupini razvitih evropskih držav pa samo za deset odstotkov.
nonparel
# 12.01.2018 ob 16:00
Za ta javnosektorski plačni cunami je glavni krivec zdravniški cehovski sindikalist Kuštrin!
Delavci v gospodarstvu, ki so največji "krivec" višje gospodarske rasti, pa se naj za višje plače obrišejo pod nosom. Nam penzionerom pa par evrov, položnice pa parkrat toliko gor.
Če kje, si bo na tem Cerar zapravil možnosti, da ostane v politiki. Ali pa tudi ne, javni sektor je pri nas glomazni...
semaino
# 12.01.2018 ob 15:33
Jao tile sindikati.

Jaz bi jim postaivl pogoj, kolikor tatov vrzete iz sistema, razliko lahko dobite v placah. Ne pa nove place pijavke pa temu Struklju visijo s hrbta, da mu pijejo kri.

On pa vladi.
Naj raje pove zakaj je njegova placa 4000eur delavcev pa pod 1000eur.

Hijene nimajo nikoli dovolj.
CimeBine
# 12.01.2018 ob 16:19
Ta Štrukelj in on Kuštrin sta državna sovražnika in ju je treba preganjat in obadva zapret.
pepar
# 12.01.2018 ob 15:43
Kot sem enkrat že napisal.
Vsak zaposlen v javni upravi ima svojega hlapca v realnem gospodarstvu,dodal bi še,da jih ima pa Štrukelj deset.
nikhrast
# 12.01.2018 ob 15:28
Zanimivo kako v Sloveniji vsem sindikatom kar naenkrat poteče pogodba.
alcatraz
# 12.01.2018 ob 16:10
Čakajo kt eni mrhovinarji.
Koprivnikar, ne se dat!
Coli
# 12.01.2018 ob 16:03
Junak, ki se bo na volitvah postavil na stran večine (realni sektor) bo dobil dovolj glasov za ustavno večino! Potem pa pride velika metla, poredira 30% elitne sekte (po uravnilovki) lenuharskih javnosektorašev, ostanek 70% pa plače vezane na delovno uspešnost. Oz. na začetku kar postaviti delovne norme, da jih odpade - samih od sebe - še kakšnih 10, 20%. Šele nato se lahko začne za ostanek javnosektorašev razmišljati o dvigovanju plač!
Binder Dandet
# 12.01.2018 ob 17:23
A si ti ja nor? Sem po radiju prej poslusal. Kar 2 mestne dvige v procentih bi imeli. Sem slucajno spregledal, da je drzava pogledala iz minusa?
SpicyWeiner
# 12.01.2018 ob 17:09
Ne vem kaj je tukaj dilema - ali se odpusti 20% javnega sektorja in se potem posledično lahko zviša plače, ali se pa pač ne zviša plač in nobenega ne odpusti..
pomladnidnevi
# 12.01.2018 ob 16:29
Štrukl samo hujska te učitelje. In kaki dvig bi-kar za 2-3 razrede?? Kolko ur pa delajo pa koliko prostih dni imajo,to se noben ne vpraša? Poleti krasna 2 meseca doma in ne mi trobit,da rabi učitelj priprave,pri matematiki ki jo uči 20 let, ne rabi nobenih priprav,zato je itak ura samo 45 min.
Upokojenci se bomo tud počasi zbudili menda in zahtevali 20% povišanje. Bo vlada dala? Malo se umirite. Je pa prav,da država vrne tisto,kar je vzela zaradi varčevanja,ne pa kar splošni dvig 20_30% ,ki te živite ??
qayxc
# 12.01.2018 ob 16:04
Ukinite Štruklja in šolniki naj že začno kaj delati za denar, ki ga dobijo, ne pa, djih gledaš po mestu ko pohajajo že ob 13:00 ali še prej, pa,dao vseh praznikih, mostovih in počitnicah niti ne govorimo.
Korošec
# 12.01.2018 ob 19:11
Jaz bi takoj ugodil njihovim zahtevam, če se strinjajo, da se odpusti kakšnih 20-30 tisoč kar jih je viška.
Valentin57
# 12.01.2018 ob 18:24
Smešni so mi tile sindikalisti. Njihovi argumenti sa povišnje plače ali, še posebej, za razne dodatke so dostikrat naravnost žaljivi za davkoplačevalce. Naprimer:
- FURS Uslužbenci finančne uprave so napolnili državni proračun
Sem mislil, da smo ga z davki.
-SDOS: želijo, da se jim v višini 20 odstotkov bruto plače ovrednoti konkurenčna klavzula.
in
- policaji za dodatek zaradi prepovedi članstva v strankah
Saj to ste vedeli že pred podpisom pogodbe o zaposlitvi! Zakaj ste jo pa podpisali?
poharc
# 12.01.2018 ob 18:03
Štrukelj se noče pogajati vpričo drugih sindikatov, ker potem bi vsi vedeli, da hoče več kot vsi ostali skupaj. Saj se nikoli ni drugače pogajal kot pod mizo.
alcatraz
# 12.01.2018 ob 16:11
Za ta javnosektorski plačni cunami je glavni krivec zdravniški cehovski sindikalist Kuštrin!

ta drug, ki bi se mu morale malo peruti pristriči.
ali pa ga malo povprašati, kako si lahko privošči ves ta luksuz, ki ga premore...
SpicyWeiner
# 12.01.2018 ob 17:54
mutevz
Ne vem, od kje vam to, da so prfoksi dva mesca doma...


Kaj pa počnejo poleti? sedijo v učilnicah in gledajo v zrak?
nvk
# 12.01.2018 ob 17:33
Dokler je DDV na povišani stopnji, smo v krizi. Odpuščajte v javnem sektorju, saj bojda gospodarstvo potrebuje delovno silo, pa bo več plačne mase za preostale.
Coli
# 12.01.2018 ob 17:01
Sicer pa...svoji so svoje izvolili! Brenčič, Cerar, odstavljeni Mramor...samo šolniki! Za tole stavko so se zmenili med novoletnim rajanjem za šankom. Cmerar: "Dej Branko reč da boš štrajku, da si bom lahko plačo dvignu. V 2019 grem nazaj na Poljanski nasip 2, pa bom mal suh!" Skratka na naslednjih volitvah ne volim nikogar, ki vsaj malo zadiši po janosektorski karieri!
Nikec3
# 12.01.2018 ob 16:14
Država je prek Furs lani pobrala 15 milijard evrov in ni mogoče trditi, da denarja za pošteno plačilo za pošteno delo za vse javne uslužbence ni.

Od kje ti stresajo take laži? Celoletni proračun države je 8 milijard €, a samo FURS je pobral 15 milijard? Ne me basat.
Bivši uporabnik
# 12.01.2018 ob 19:38
Kaj pa delavci v gospodarstvu? Ti so lahko samo veseli da imajo delo pa četudi dobijo minimalno plačo tudi zato ker morajo financirati zahteve razbohotenega javnega sektorja.
kritik101
# 12.01.2018 ob 19:17
Višegrajci delajo drugače.
Poljska je trenutno sredi reforme osnovnošolskega sistema. V treh letih bo cca. 10% učiteljev viška in bodo ostali brez službe. Prvi že letos.
Vsi učitelji so tiho kot miši in imajo glave sklonjene. Tudi po čistki se bodo morali lepo obnašati, ker bo na zavodu ogromno razpoložljivih zamenjav.

Pri nas pa pol manj mulcev v šolah, učiteljev enako in se veselo norca delajo. Takle mamo.
Grešnica
# 12.01.2018 ob 15:16
Primimo se za denarnice. SMC nikoli več!
Valentin57
# 12.01.2018 ob 18:32
Vlada se mora absolutno pogajati z vsemi sindikati naenkrat. "Tule imate za 200 milijonov povišanje plačne mase, zdaj se pa zmenite in vrnite s predlogom."
janezvalva
# 12.01.2018 ob 18:30
javni uslužbenci se mastijo na račun revežev, pa še jim ni dovolj!
polittika
# 12.01.2018 ob 18:07
Nič ne de....naj Štrukelj in njegovi učitelji kar stavkajo...nobene škode saj imajo na leto plačanih najmanj 130 do 150 delovnih dni ko so razne počitnice in med prazniki si naredijo proste dneve.....kaj da bi delali v praznikih, nedeljah, bog ne daj v sobotah ali nočnih službah. In še tiste dni ko so v službi ne delajo polni delavni čas. Ura je 45 minut, ob 12 uri že nikogar ne najdeš v šoli. Najprej jih spravite delat, potem pa naj se primerjajo z ostalimi zaposlenimi. V kateri službi lahko tako lenarite...... V Avstraliji, nekaterih državah ZDA in tudi nekaj evropskih imajo plačan samo redni letni dopust ostale "počitnice" pa si služijo z lektoriranjem, prevajanjem .....tudi z prodajo knjig...
the law1
# 12.01.2018 ob 17:09
Izdajalci naroda in kdor jih voli si zasluži isti naziv
nvk
# 12.01.2018 ob 21:14
Vsakdo ima pravico štrajkati in ntisti, ki ne delajo v podjetjih ali javnih službak v katerih se štrajka se nimajo pravice vtikati v to.
Vsakdo, ki drugemu oporeka pravico do štrajka je stavkokaz in si zasluži, da ga štrajkajoči pošteno prebutajo.
Tako je bilo zmeraj in tako je danes.


Jaz oporekam pravico do štrajka, me boš nabunkal? Javni sektor je posebnost, ker se financira iz skupne blagajne, hkrati je pa priviligiran, ker gre v bistvu zadaj za samo enega delodajalca in ni tako razdrobljeno kot v privatnem. Javni sektor dela z denarjem velikokrat kot svinja z mehom, pač vedo, da njihova storitev ni odvisna od trga (pa ne mislim, da prosti trg reši vse) in jim dol visi za optimizacijo delovnih procesov. Tudi se verjetno manj sekirajo, če imajo kak ekstra pisarniški fikus, konec koncev na koncu leta jim ni treba, da so profitabilni... bo pač država vzela več kredita ali pa zvišala davke.

Privoščim više plače javnemu sektorju, ampak do njih naj se pride tako, da se odreže mal odvečega špeha. Stalno poslušam kako bi višje plače, ne vidim pa nobenih konstruktivnih predlogov, kako do denarja. Aja saj res, pisarniški fikusi tudi plačujejo članstvo v sindikatu.
the law1
# 12.01.2018 ob 17:21
Kje je Thačerca. We need you.
Športnik1990
# 12.01.2018 ob 19:36
Se pa je masa plac JS glede na leto 2008 ze povisala za cca 20%, medtem ko je gospodarstvo zraslo za okoli 10%.

V letu 2017 je celoten bdp narasel za dobri 2 miljardi. JS zahteva pol od tega.
the law1
# 12.01.2018 ob 21:09
@komentator2

Če ste v gospodarstvu tako nezadovoljni, pa pojditev v JU.
Čakaj takrat pa ne boste več na pamet blebetali, pač boste videli realno sliko!


Le kako je mogoče, da nobeden od vas nezadovoljnežev v JS ne da pa odpovedi. To je absurdna statistična anomalija. Vsaj 10%, da bi vas dalo odpoved, če je tako slabo toda tega čudeža pa ni na vidiku. Le zakaj?
Epafrodit
# 12.01.2018 ob 20:25
Kaj če bi se vsi ti iz višjih kast naše Sloindije začeli zavedati, da s temi svojimi apetiti jemljejo tistim iz nižjih kast - beri zaposlenim v realnem sektorju, posebej še tistim v neposredni proizvodnji. Oni namreč ustvarjajo kolač za katerega so ti višjekastni prepričani, da ga lahko pojedo več kot ga je na mizi.
SamoRes
# 12.01.2018 ob 16:24
Minimalci pa za 3 evre gor? Bi šlo?
Vsem ali pa nič.
Binder Dandet
# 13.01.2018 ob 07:17
"Država je prek Fursa lani pobrala 15 milijard evrov in ni mogoče trditi, da denarja za pošteno plačilo za pošteno delo za vse javne uslužbence ni."

Zanimivo razmisljanje usluzbenke furs. Na nivoju 10 letnih otrok. Ata, mama, zasluzita jurja, ves da je 500 evrov za mene.
Binder Dandet
# 13.01.2018 ob 07:07
Njim ni zadosti, da so obdrzali sluzbe, ko po njih ni vec potrebe. Se povisico bi radi. Temu se rece predrznost. Furs pa pravi, da je opravil delo. Bravo. Kot vsi ostali.
Geres*
# 12.01.2018 ob 21:08
Proti. Razen za visji regres za cistilke. Ce komu kaj ne pase, naj si najde sluzbo v gospodarstvu.
galoper
# 12.01.2018 ob 20:29
Danes sem ga slišal ko je začel z "želimo", kar je po nekaj besedah prešlo že v ukazovalni stil z grožnjo stavke
lightning.si
# 12.01.2018 ob 17:08
sindikati js so kot pijavke, paraziti prisesani na državno još_ko, glavni cilj max plačilo za min delo

seveda so tudi izjeme in njih je treba izvzeti, a to tule štrukeljčki zihr niso...
Binder Dandet
# 13.01.2018 ob 07:06
"Ob pobiranju dajatev pa skrbijo tudi za varovanje zunanje carinske meje EU-ja."

O teh pogumnih mozeh, ki po lokalih preverjajo izdajanje racunov, bi lahko kaksno pravljico napisali. Novodobni antipod Martinu Krpanu.
cairns
# 12.01.2018 ob 22:44
Štrukelj se je sešel z ministrico Majo Makovec Brenčič in ministrom Borisom Koprivnikarjem.

Sedaj ko so pogajanja s sindikatom SVIZ si lahko ministrica spet da izplačati dodatek za stalno pripravljenost.
Nikoli se ne ve če jo Štrukelj ne bo poklical ob dveh zjutraj na pogajanja.
genniuuss
# 12.01.2018 ob 20:06
od kar je nastopila ta vlada,
samo daje sindikatom,
ker s tem daje sebi.
wax
# 13.01.2018 ob 09:56
"Svizci", ko tudi ostali sindikati js ne znajo ali pa nočejo znat računat..država se še vedno zadolžuje, torej porabimo več kot pridelamo..sindikalisti:kaj vam ni jasno??? najprej se dajte preštet in prestrukturirat..oz.začet pošteno delat..pol pa bodo plače na vrsti..ljudje s servisom js nismo zadovoljni in ni zaznati nekega premika v pravo smer..
zeus.zeng
# 13.01.2018 ob 09:19
Če imaš sistem, kjer kljub nesposobnosti ne moreš nobenega odpustit, kjer jih je 95% odlično ocenjenih po lastnih ocenah in v tem sistemu neglede na katastrofalne rezultate samo zahtevajo višje plače a se ti ne bi porodil "rahel" dvom, da je z tem sistemom nekaj pa res narobe? Ma res "rahel" dvom?
-------------------
Jasno je da v izobraževalnem sistemu nekaj ,,smrdi ,, - poleg pritiska na višanje plač tudi vse večja feminizacija , fake liberalizacija in pomanjkanje avtoritete , ki je na tem področju nujna . ...
zeus.zeng
# 13.01.2018 ob 09:15
Če bi jaz bil vlada bi se enostavno prenehal pogajati s šolskimi sindikati četudi bi šli na cesto . Če je stranka sprejela strategijo da je treba barantati za ,,oblast ,, z volilci bi se namreč lahko zavedali , da bodo ob popustitvi sindikalnim zahtevam obdržali le volilne glasove šolnikov , vsi ostali slovenci pa bodo cerarjevo stranko ignorirali - to pa pomeni skrajni domet max cca 5% glasov ...
abi normal
# 13.01.2018 ob 08:42
Mi v gospodarstvu bomo to seveda futrali.........z isto plačo ..........ker nam vedno dajo najmanj kar lahko. Nikoli največ kar bi lahko.
the law1
# 12.01.2018 ob 22:14
@komentator2

Kako si lahko prepričan, da ljudi iz JU ne bi prašili riti t.i. sposobnežem v gospodarstvu?


Pa saj pravim, da bi jih vsaj 10% dali odpoved, da bi končno videli.

Ves čas ta neu(te)m(lje)ni napad. Eni se pač dolgočasijo na mmc-ju, med tem ko drugi želijo konstruktivne debate.

poleg tega pa res ne vem, kaj je zate konstruktivna debata saj mi ne znaš odgovoriti niti na spodnje vprašanje

Če imaš sistem, kjer kljub nesposobnosti ne moreš nobenega odpustit, kjer jih je 95% odlično ocenjenih po lastnih ocenah in v tem sistemu neglede na katastrofalne rezultate samo zahtevajo višje plače a se ti ne bi porodil "rahel" dvom, da je z tem sistemom nekaj pa res narobe? Ma res "rahel" dvom?
the law1
# 12.01.2018 ob 21:55
@el CARTEL

zakaj imamo potem 80.000 iskalcev zaposlitve na zavodu in 2.000 prostih delovnih mest?
in ti bi naredil brezposelnih še več. ja, to bo rešilo probleme LOL


imamo paž zanič strukturo brezposelnih oz. imajo sposobnosti, ki so nekoristne za gospodarstvo in sevea zraven nekaj večnih lenuhov

Glede na samohvalo pa bi iz JS prišli sami ultra sposobni, ki bi brez problema dobili delo v gospodarstvu.

Res pa ne morem verjeti, da zagovarjaš politiko, ki zaposlitev v JS smatra kot socialni korektiv oz. to da zaposlimo zaradi socialnega miru tudi tiste, ki jih ne potrebujemo.
Kazalo