V sindikatih zahtevajo ukinitev prehodne formacije 7005, v katero je razporejena kar polovica vojakov, spremembe pri obračunavanju potnih stroškov in pošteno plačevanje pripravljenosti za delo. Foto: EPA
V sindikatih zahtevajo ukinitev prehodne formacije 7005, v katero je razporejena kar polovica vojakov, spremembe pri obračunavanju potnih stroškov in pošteno plačevanje pripravljenosti za delo. Foto: EPA

Po nam znanih informacijah predstavlja (SVS; op. avto.) le ali manj kot 10 odstotkov zaposlenih.

Predstavnik Slovenske vojske za odnose z javnostmi Simon Korez
Mors
"Problematika, ki je sistemske narave in zadeva status vojakov kot javnih uslužbencev, se rešuje na ravni vlade skladno z možnostmi v času krize. To je tudi edina prava pot za reševanje tovrstne problematike. Ne moremo pristati na reševanje tako kompleksne problematike s političnimi pritiski ali pomočjo ulice, za kar se je očitno odločil SVS," poudarjajo na ministrstvu. Foto: BoBo
Protest v vojski?

Na sindikatih so se za protest odločili zaradi dve leti in pol trajajočega socialnega molka ministrstva in vrha Slovenske vojske. V vabilu na shod so pojasnili, da se odhajajoča vladajoča garnitura s SVS-jem sploh ni želela pogovarjati.

"Bistveno je, da nas ministrstvo za obrambo in vrh SV-ja začneta obravnavati kot državljane Republike Slovenije, zdaj pa nas izvzemajo iz splošnih predpisov, čeprav za to ni utemeljenega razloga. To možnost zlorabljajo za diskriminatorno obravnavo pripadnikov vojske," je pojasnil predsednik SVS-ja Gvido Novak.

"Gre za pereče težave, ki se vlečejo že dlje časa"
Dodal je, da gre za pereče težave, ki se vlečejo že dlje časa, zadnje dve ali tri leta, ko je kriza, pa so še bolj v ospredju. Nanje so opozarjali že s prijavami na pristojne inšpektorate, vendar niso bili uspešni.

Povedal je, da imajo vojaki veliko manj pravic kot drugi javni uslužbenci. Neprimerno se mu zdi, da ima vojak z vsemi obremenitvami, ki so značilne za njegov poklic, 600 evrov plače.

Med protestnim shodom bodo zbrani pripadniki vojske na miren način opozorili na ugotovljene ključne sistemske nepravilnosti ter na nepravilnosti oziroma nezakonitosti, ki jih je treba odpraviti takoj, ker so po njihovem mnenju nedopustne.

Zahtevajo prekinitev socialnega molka
Nemudoma zahtevajo ukinitev prehodne formacije 7005, v katero je razporejena kar polovica vojakov, spremembe pri obračunavanju potnih stroškov in pošteno plačevanje pripravljenosti za delo. Poleg tega pa še enako plačilo za vse pripadnike, ki opravljajo enako delo, in vrnitev odvzetih nazivov pripadnikov, ki so jih pridobili z imenovanjem na formacijske dolžnosti specialistov.

Zahtevajo tudi vzpostavitev učinkovitega varstva pravic, prekinitev socialnega molka, sklenitev kolektivne pogodbe, povrnitev dodatnih treh mesecev k delovni dobi na leto, sprejetje sistematizacij po predpisanih postopkih, sklepanje zakonitih pogodb ob prerazporeditvah, priznanje statusa civilnim osebam v vojski tudi pri plačah in ureditev statusa višjim podčastnikom.

Za shod imajo vsa potrebna dovoljenja, prek ugovorov in zahtev vojakov ter s kolektivnimi tožbami pa je tudi ministrstvo o zahtevah obveščeno, so zatrdili v sindikatu. O nepravilnostih bodo v četrtek dopoldne spregovorili tudi na novinarski konferenci.

Ministrstvo: Rešujemo vse težave
Na ministrstvu za obrambo pa so prepričani, da načina reševanja problematike prek protestnega shoda velika večina pripadnikov SV-ja ne podpira. Tudi zato so zahteve SVS-ja v imenu vseh pripadnikov označili za neprimerne, drugače bi ta sindikat že dosegel reprezentativnost. SVS namreč še vedno ni dosegel statusa reprezentativnosti, ki bi mu omogočil enakopravno obravnavo z drugimi tremi reprezentativnimi sindikati na področju vojske, obrambe in zaščite.

Na ministrstvu so zagotovili, da rešujejo vse izpostavljene težave. "Problematika, ki je sistemske narave in zadeva status vojakov kot javnih uslužbencev, se rešuje na ravni vlade skladno z možnostmi v času krize. To je tudi edina prava pot za reševanje tovrstne problematike. Ne moremo pristati na reševanje tako kompleksne problematike s političnimi pritiski ali pomočjo ulice, za kar se je očitno odločil SVS," so poudarili.

Vojska: Tovrstni pozivi so neodgovorni
Pozivanje vojakov na protestni shod je "neodgovorno in nelegitimno dejanje", je v odzivu na protestni shod, ki ga v četrtek pred ministrstvom za obrambo pripravljata Sindikat vojakov Slovenije in Konfederacija novih sindikatov Slovenije - Neodvisnost, dejal predstavnik Slovenske vojske Simon Korez. Ob tem je zanikal, da bi v vojski vladal kaos.

Pozivanje k shodu je po Korezovih besedah nelegitimno tudi zato, ker Sindikat vojakov Slovenije (SVS) ni reprezentativen sindikat in "po nam znanih informacijah predstavlja le ali manj kot 10 odstotkov zaposlenih". V vrhu Slovenske vojske (SV) verjamejo, da se tisti pripadniki SV-ja, ki ne sodijo pod okrilje SVS-ja, shoda ne bodo udeležili. Prepričani so tudi, da pozivanje k shodu škodi ugledu SV-ja in ugledu vojaškega poklica.

Glede prehodne formacije 7005, ki jo izpostavlja SVS, je Korez v izjavi za medije pojasnil, da je bila uvedena zato, da lahko vanjo uvrstijo zaposlene za čas, ko ti pridobivajo znanja in se usposabljajo za delo, ki ga bodo opravljali. Če hočeš opravljati poklic vojaka ali vojakinje, moraš biti za to ustrezno usposobljen in pridobiti ustrezna znanja. Teh znanj v preteklih letih vsem ni uspelo pridobiti, nekateri pa morajo zaradi novih nalog svoja znanja izpopolniti. Za čas, dokler se to ne zgodi, so uvrščeni v omenjeno prehodno formacijo, pojasnjuje Korez. Ob tem dodaja, da je v formacijo, v katero so vključeni tudi pripadniki na misijah, vključenih manj kot 15 odstotkov celotne sestave SV-ja.

Ker v SVS-ju zahtevajo tudi spremembe pri izplačevanju potnih stroškov zaposlenim, Korez pojasnjuje, da se nadomestila za prevoz na delo zaposlenim v SV-ju izplačuje na podlagi uredbe vlade. Na ministrstvo za obrambo so v SV-ju sicer v zadnjem letu in pol večkrat podali pobudo za drugačno ureditev izplačevanja nadomestila po sistemu znižane kilometrine, vendar pri tem niso bili uspešni. Zato bodo, kot je dejal Korez, nadomestilo še naprej izplačevali v skladu z veljavno uredbo vlade.

Glede zahteve po zamenjavi načelnika Generalštaba SV-ja Alojza Šteinerja pa Korez pravi, da se "ljudi na dolžnosti ne postavlja na način, ki ga izražajo sindikati, in prepričan sem, da tudi tokrat ne bo tako".

Po nam znanih informacijah predstavlja (SVS; op. avto.) le ali manj kot 10 odstotkov zaposlenih.

Predstavnik Slovenske vojske za odnose z javnostmi Simon Korez
Protest v vojski?