Nekaj parlamentarnih strank je ogorčenih, da tako predstavniki Virantovega kot Jankovićevega štaba za kandidate
Nekaj parlamentarnih strank je ogorčenih, da tako predstavniki Virantovega kot Jankovićevega štaba za kandidate "novačijo" njihove člane. Poslanka Brunskole in poslanec Zanoškar razmišljata, da bi kandidirala na novih listah. Foto: BoBo
Janković, Virant
Janković in Virant sta napovedala nastop na volitvah, program in kandidatne liste pa še sestavljata. Foto: MMC RTV SLO
Podpis
Nove stranke potrebujejo za vložitev kandidature podpise treh aktualnih poslancev ali 50 podpisov volivcev v volilni enoti, medtem ko potrebujejo nestrankarske kandidatne liste podpise najmanj tisoč volivcev v vsaki volilni enoti, v kateri kandidirajo. Foto: MMC RTV SLO

Gregor Virant in Zoran Janković sta z napovedjo vstopa v volilno tekmo v javnosti vzbudila precej pozornosti, ugibati se je začelo tudi o morebitnih prestopih iz strank na listo enega ali drugega. Da svoje kandidate na volitvah nove liste oziroma stranke iščejo tudi med člani drugih strank, pa se vse pogosteje sliši iz drugih strankarskih taborov.

Zanoškar razmišlja o prestopu
"Ponudbe so," je priznal poslanec DeSUS-a Matjaž Zanoškar in dodal, da je v svoji dosedanji stranki dobil "nekakšno nezaupnico" in ne more kandidirati za poslanca kot kandidat DeSUS-a, zato razmišlja o stranki, ki je "mogoče danes na političnem parketu še ni bilo". Kot poslanec v parlamentu je večkrat ugotovil, da gre pri obstoječih strankah velikokrat za iracionalne vsebine, medsebojna obračunavanja in pretekle grehe, ki zanj niso pomembni, saj je zanj "pomembno ukrepanje takoj".

Nad njegovimi izjavami pa je presenečen predsednik DeSUS-a Karl Erjavec, še posebej zato, ker je Zanoškar župan Slovenj Gradca. DeSUS je namreč na kongresu stranke sprejel stališče, da sta županska in poslanska funkcija nezdružljivi, zato po Erjavčevih besedah nihče od petih županov v stranki ne bo kandidiral na državnozborskih volitvah. Glede na to, da je bil Zanoškar lani na lokalnih volitvah ponovno izvoljen za župana, se Erjavcu zdi "nepošteno do občank in občanov, ki so svoj glas dali za štiriletni mandat župana".

Kumra o novačenjih opozarjajo s terena
Da Virantovi in Jankovićevi štabi "novačijo" mrežo stranke SD, so s terena opozorili tudi vodjo poslanske skupine SD-ja Dušana Kumra. Po njegovih besedah to počnejo tisti, "ki na televiziji nastopajo kot politični komentatorji in analitiki, kar je katastrofalno". Prav tako meni, da so vsi, ki na novo vstopajo v volilno tekmo, za zdaj le na "manekenski pisti, vsebinskega pa niso povedali še nič".

Poslanka SD-ja Renata Brunskole je že ob Jankovićevi napovedi, da se bo podal na državnozborske volitve z lastno stranko, njegovo odločitev javno podprla in povedala, da razmišlja, da bi se priključila njegovi kandidatni listi.

Žerjav poziva k pošteni igri
Vabila h kandidaturi na novih listah so prejeli tudi pomembnejši člani SLS-a, med drugim njihov podpredsednik in poslanec Franc Bogovič. Predsednik SLS-a Radovan Žerjav je ogorčen: "To novačenje naših kandidatov, tudi tistih, s katerimi smo se pravočasno dogovorili, je šlo v zadnjem vikendu čez rob. To nima več smisla." Sam je vsem izrekel dobrodošlico, vendar poziva k igranju poštene igre. "Naj naše obraze postijo pri miru," poziva in zagotavlja, da se nihče od njihovih članov na tako povabilo ni odzval.

Sajovic: Zvestoba je vrednota
Vabila so prejeli tudi poslanci LDS-a, med drugim vodja poslanskega kluba Borut Sajovic, ki poudarja, da se po njegovem vedenju nihče iz ožjega kroga stranke ni odzval. Menijo namreč, da je "zvestoba bodisi do partnerja, do družine, do domovine ali politike, ena od redkih vrednot, na kateri človek raste, obstane ali pade". Prepričan je še, da slovenski volivec ni toliko naiven, da ne bi razumel, da prestopanje "levo, desno ali na sredino ne pomeni nič drugega kot bolestno osebno željo za vsako ceno participirati na oblasti".

Kako se bo odločil Jakič, v Zaresu ne vedo
Tudi vodja poslanske skupine Zares Franco Juri iz besed članov stranke sklepa, da jim je ponujena kandidature na kakšni drugi kandidatni listi. K njemu s ponudbo za kandidaturo na kateri drugi listi ni prišel nihče, zagotavlja pa, da se tudi ne bi odzval. Razen nekaterih nekdanjih članov Zares, ki so po Jurijevih besedah že prej bili blizu Jankoviću, denimo Roman Jakič, prestopov na Jankovićevo listo iz Zares ni. Za Jakiča pa ne ve, kako se bo odločil.

Janković in Virant kmalu s programom
Janković bo volilni program predstavil v soboto na ustanovnem zboru stranke. Kandidatov verjetno še ne bo predstavil, prav tako še ni znano, ali bo sam kandidiral za poslanca ali ne. Virant pa naj bi v torek na ustanovnem srečanju kandidatov javnosti sporočil, ali bo šel na volitve s svojo stranko ali listo, prav tako bo verjetno predstavil volilni program.