Na Listi Virant je 80 kandidatov za poslance. Na tiskovni konferenci so se predstavili le nekateri izmed njih. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Na Listi Virant je 80 kandidatov za poslance. Na tiskovni konferenci so se predstavili le nekateri izmed njih. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Gregor Virant
Virant si želi zmage na volitvah. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Na listi Gregorja Viranta visoko izobraženi ljudje

Svoje kandidate za državnozborske volitve je javnosti predstavila tudi Državljanska lista Gregorja Viranta (Lista Virant).

Med kandidati tudi Bojan Starman in Emina Hađić
Virant je v uvodu poudaril, da je na listi 80 posameznikov, ki so že bili uspešni na različnih področjih, predvsem pa v gospodarstvu. Kot je dejal, je kandidate v politiko pripeljal motiv, da pomagajo izboljšati upravljanje države.

Na listi so poleg omenjenih še Bojan Starman, Emina Hađić, Igor Magdič, Sašo Todorovič, Marko Doblekar, Aleksandra Markovič Predan in Fidel Krupič. Sicer pa je med kandidati 37 žensk in 43 moških. 69 kandidatov ima univerzitetno, 11 pa srednješolsko ali višjo izobrazbo. Najstarejši kandidat ima 71 let, najmlajši 28, njihova povprečna starost pa je dobrih 46 let.

V stranki Lista Virant izpostavljajo, da gredo na volitve z novimi imeni v političnem prostoru, je pa že nekaj časa znano, da sta kandidata poleg predsednika stranke Gregorja Viranta tudi ekonomist Janez Šušteršič in nekdanji direktor Urada za varstvo konkurence Jani Soršak.

Soršak in Pavliha s pomisleki, a vendarle na listi
Pavliha, ki ga je bilo po Virantovih besedah težko prepričati o kandidaturi, je dejal, da so smisel njegovega življenja delo, družina in domovina, v politiko pa se, kot pravi, po nekaj letih vrača spremenjen - "z manj lasmi in več kilogrami". Kot je dejal, se je listi pridružil, ker so ga starši naučili, da je dobra hoja le naravnost, ne pa levo in desno.

Šušteršič je pojasnil, da je tudi on imel pomisleke pred tem, da bi delo na univerzi na Primorskem zamenjal za "sive in dolgočasne" pisarne na Gregorčičevi, vendar se je naposled le odločil za kandidaturo.

Soršak pa je dejal, da se je za kandidaturo odločil, ker bi rad pomagal pri uresničevanju učinkovite pravne države.

Virant: Državljanska lista je popolnoma samostojna
Na vprašanje, ali je v ozadju njegovega nastopa na volitvah kakršen koli dogovor bodisi z Janezom Janšo bodisi z Zoranom Jankovićem, je Virant odgovoril, da je njegova lista popolnoma samostojna. Poudaril je, da je njihovo izhodišče preseganje delitev na leve in desne, ker menijo, da so tovrstne delitve preživele.

O mogočih koalicijah ni želel govoriti, saj meni, da je prezgodaj za njihovo sklepanje, želi pa si, da bi postali relativni zmagovalci volitev, da sklepanje koalicije ne bi predstavljalo težave in bi lahko uresničili svoj program.

Poudaril je, da glede sestavljanja koalicije ne izključujejo nikogar in da so stranka sodelovanja. "Mi smo šli v politiko, da bi sodelovali, ne zato, da bi se prepirali. Vsakega atoma energije za prepiranje je škoda," je zatrdil. Dodal je še, da so pripravljeni na kakršen koli volilni izid, čeprav si želijo zmagati.

Na listi Gregorja Viranta visoko izobraženi ljudje