Podžupanom, ki bodo začasno vodili občine, bo podžupanska funkcija v obdobju do volitev mirovala. Foto: MMC RTV SLO
Podžupanom, ki bodo začasno vodili občine, bo podžupanska funkcija v obdobju do volitev mirovala. Foto: MMC RTV SLO

V skladu z zakonom morajo občinske volilne komisije v 11 občinah, kjer so zdajšnji župani postali tudi poslanci, nadomestne volitve razpisati v 15 dneh po ustanovni seji državnega zbora. Pri določitvi datuma izvedbe so občinske volilne komisije sicer samostojne, kar pomeni, da lahko same izberejo datum volitev, a DVK in SVLR predlagata, da se te v vseh občinah izvedejo na isti dan.

Določitev istega datuma je mogoča tudi zato, ker vsem županom, izvoljenim v državni zbor, županska funkcija preneha na isti dan, z dnem potrditve mandata. Enako velja za izvoljene podžupane. Oboji lahko svoje delo s polnimi pooblastili opravljajo do 24. ure dne konstituiranja novega državnega zbora.

Tisti podžupani, ki so bili na lokalnih volitvah izvoljeni za mestne svetnike in jih je na podžupansko mesto imenoval župan, bodo funkcijo svetnikov lahko opravljali še naprej.

Nadomestni župani bodo morali "ravnati zadržano"
Do volitev bodo dela županov opravljali izbrani podžupani, ki pa ne bodo imeli polnih pooblastil in pravic, ki jih izvoljenemu županu daje zakon o lokalni samoupravi. Med njimi je tako odločitev, ali bo funkcijo opravljal poklicno ali nepoklicno. Za poklicnega podžupana, ki bo opravljal delo župana, to pomeni, da bo tudi ta funkcija zanj poklicna, za nepoklicnega podžupana, ki bo začasno nadomestil župana, pa funkcija ostaja nepoklicna s pripadajočim plačilom za nepoklicno opravljanje funkcije.

Podžupanu, ki bo do volitev opravljal delo župana, bo podžupanska funkcija mirovala, kar pomeni, da ne bo imel pravice glasovanja in vodenja delovnih teles občinskega sveta, prav tako pa ne bo smel sodelovati pri njihovem delu kot član. Kot začasni zakoniti zastopnik občine bo moral podžupan "ravnati zelo zadržano" in sprejemati odločitve, ki bodo vezane le na obdobje do volitev, so še poudarili na SVLR-ju.