Po predvidevanjih ministrstva bi zakon zadeval 2.000 invalidov, vreden pa bi bil 11 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Po predvidevanjih ministrstva bi zakon zadeval 2.000 invalidov, vreden pa bi bil 11 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO

Po besedah ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika bi z zakonom radi pomagali invalidom, ki si želijo samostojnejše življenje, pa si tega brez osebnega asistenta ne morejo privoščiti. Po predvidevanjih ministrstva bi zakon zadeval 2.000 invalidov, vreden pa bi bil 11 milijonov evrov.

Po besedah ministra je predlog tesno povezan še z enim besedilom, ki ga pripavljajo, in sicer zakonom o dolgotrajni oskrbi. Oba zakona naj bi začela delovati leta 2013.

Izbira med tremi možnostmi
Kot je predvidelo ministrstvo, bi imel invalid s posebnimi potrebami tri možnosti. Lahko bo izbral dodatek za pomoč in postrežbo, izbral pravico po zakonu o dolgotrajni oskrbi ali pa se odločil za osebnega asistenta kot posebno obliko pomoči.

Minister Svetlik je pojasnil, da bodo do osebne asistence upravičeni vsi tisti, ki zaradi invalidnosti potrebujejo pomoč za samostojno življenje in vključevanje v okolje. "Kriterij je postavljen tako, da imajo to pravico tisti, ki potrebujejo več kot 20 ur tedensko take pomoči," je dodal minister.

Nekaterim asistent na voljo tudi 24 ur na dan
Najtežje prizadeti invalidi si bodo tako lahko izbrali osebnega asistenta, nekateri tudi do 24 ur dnevno, do te pomoči pa bodo lahko prišli podobno kot do pomočnika za dolgotrajno oskrbo, torej prek posebne komisije, ki bo posamezniku izdelala njegov individualni program, je še razložil Svetlik.

Osebni asistent bo invalidu zagotavljal temeljne podporne dejavnosti. Izvajalci asistence bodo prihajali z različnih področij, lahko pa se bo asistenca izvajala v obliki osebnega dopolnilnega dela in malega dela, v zagotavljanje storitev se bodo lahko vključevale tudi invalidske organizacije.

Sredstva za osebno asistenco bodo enaka kot pri zavarovanju za dolgotrajno oskrbo. Upravičenci je bodo deležni brezplačno, ob tem bo za tiste, ki prejemajo dodatek za pomoč in postrežbo, ta vključen v plačevanje te storitve.